Jak dieta powinna się zmieniać wraz z wiekiem?
Kaloryczność diety
Z biegiem czasu mamy inne potrzeby, dlatego dieta nie może wyglądać tak samo, jak kiedy mieliśmy 20 lat. Dla wielu osób stan zdrowia będzie największym ograniczeniem, jeśli chodzi o żywienie. Ponad 80 proc. seniorów w Polsce zmaga się z chorobami przewlekłymi, jeśli więc jesteś w wieku emerytalnym, bardzo możliwe, że to właśnie choroby będą limitowały twoją dietę w największym stopniu. Warto jednak zacząć od tego, co będzie dotyczyło każdego z nas bez wyjątku, czyli zmiany w kaloryczności.
Na zapotrzebowanie kaloryczne składa się wiele czynników:
- płeć,
- masa ciała,
- wysokość ciała,
- aktywność fizyczna
- wiek.
Kiedy jesteśmy dorośli, przemiana materii nie zmienia się już tak gwałtownie jak w dzieciństwie, a raczej stopniowo maleje. To może być prawie niezauważalne, jednak w ciągu każdej dekady życia podstawowa przemiana materii zmniejsza się o 2 proc. Jesz tak jak zawsze, całe życie podobne porcje, a nagle w swoje 50. urodziny zauważasz, że na wadze jest parę kilogramów, których nie możesz sobie wytłumaczyć? To właśnie tutaj może leżeć przyczyna.
Im jesteśmy młodsi, tym więcej spalamy. W dużym stopniu wynika to ze składu ciała. Naturalnie w organizmie każdej osoby wraz z wiekiem zachodzi proces sarkopenii, gdzie ilość tkanki tłuszczowej rośnie, a mięśni spada. Mięśnie potrzebują „użyć” dużo energii, żebyśmy mogli się ruszać, czy to sportowo – ćwicząc, czy nawet na co dzień – choćby chodząc. Co więcej, spalają one więcej kalorii, nawet kiedy leżymy i nie robimy nic! Im więcej mamy mięśni, tym więcej będziemy spalać, leżąc i odwrotnie – im mniej ich mamy, tym mniejszy będzie wydatek kalorii. A z wiekiem będziemy mieli ich mniej. Ten proces możemy jednak częściowo spowalniać poprzez odpowiednią, regularną aktywność, ale także poprzez dietę. Dlatego u osób starszych warto zwiększać podaż białka, czyli mięsa, ryb, nasion roślin strączkowych czy nabiału, jeśli tylko pozwala na to zdrowie.
Przeczytaj także: Na diecie zupowej schudniesz nawet 9 kg w tydzień? Sprawdzamy, czy to możliwe
Zmniejszony apetyt – jak sobie z nim radzić?
Z biegiem lat dochodzi także do zmniejszenia odczucia głodu czy pragnienia, dlatego im jesteśmy starsi, tym więcej uwagi powinniśmy poświęcać naszemu żywieniu. To nie jest czas na monotonię i ten sam ryż z kurczakiem, który jedliśmy codziennie w wieku 20-30 lat. To czas na eksperymenty kulinarne! Jeśli do tej pory nie byłeś specjalnie odważny w kuchni, to pora to zmienić. Kup książkę kucharską i baw się nowymi smakami. Szczególnie jeśli już zauważasz u siebie znudzenie jedzeniem i spadek apetytu. Jeśli nie masz ochoty lub zdrowia do stania w kuchni pół dnia, zawołaj do pomocy dzieci lub wnuki – to świetny sposób na miłe spędzenie czasu, a dodatkowo każdy z członków rodziny skorzysta z urozmaicenia posiłków i nowych doznań kulinarnych.
Dużym problemem kobiet po menopauzie jest zwiększona łamliwość kości, wynikająca ze spadku poziomu estrogenu. Aby jak najlepiej dbać o swoje kości, zadbaj o wapń w diecie oraz odpowiedni poziom witaminy D w organizmie – tutaj wskazana jest suplementacja. Wapń znajdziesz przede wszystkim w nabiale, ale jeśli z jakiegoś powodu musisz go unikać, to dostępny jest też nabiał bez laktozy czy masa innych produktów bogatych w wapń, np.:
- mak,
- jarmuż,
- szpinak,
- tofu,
- mleka roślinne,
- rabarbar,
- przyprawy takie jak bazylia, cynamon, tymianek czy oregano.
Pamiętaj także o odpowiednim nawodnieniu! Pragnienie to nie jedyny wyznacznik tego, że należy się napić. Szczególnie, ze wraz z wiekiem uczucie pragnienia może nas zawodzić i pojawiać się stanowczo zbyt późno. Więc pij zanim jeszcze poczujesz, że musisz, a z pewnością pozytywnie wpłynie to na twoje zdrowie, w tym perystaltykę jelita i zapobiegnie częstym w późniejszym wieku zaparciom.
Przeczytaj także: Jaką wodę pić – mineralną, źródlaną czy z kranu?
Wraz z wiekiem twoja dieta powinna się trochę zmieniać, ale jadłospis nadal może, a nawet powinien być smaczny i zdrowy. Pamiętaj, żeby nieco zmniejszyć porcję jedzenia, zwiększyć aktywność i zadbaj o urozmaicenie i odpowiednią ilość wody, a pozwoli ci to zachować najlepszą sprawność na lata i nie martwić się o swoje zdrowie.
Piśmiennictwo:
- J. Gawęcki, W. Roszkowski, Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, PWN, Warszawa 2012, s.230-232
- K.M. Nelson, R.L Weinsier, C.L. Long, Y. Schutz, Prediction of resting energy expenditure from fat-free mass and fat mass. The American Journal of Clinical Nutrition, 1992, 56(5), 848–856
- F. Zurlo, K. Larson, C. Bogardus, E. Ravussin, Skeletal muscle metabolism is a major determinant of resting energy expenditure, J Clin Invest. 1990 Nov; 86(5): 1423–1427
Ewa.x
Ostatnie wpisy Ewa.x (zobacz wszystkie)
- Jak dieta powinna się zmieniać wraz z wiekiem? - 11 stycznia 2022
- TAJNE BAZY W POLSCE – CO KRYJE SIĘ W KOMPLEKSIE ENERGYLANDIA ? - 29 września 2021
- PN: „Interwencja”: Szpital w Wejherowie odesłał kobietę do domu. Umarła na rękach męża - 22 czerwca 2021
You must log in to post a comment.