CDC ostrzega przed rzadkimi, MIĘSNOŻERNYMI bakteriami, które zabiły 5 osób na Florydzie, 2 w Connecticut i 1 w Nowym Jorku

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) wydały ostrzeżenie sanitarne w odpowiedzi na doniesienia o śmiertelnej infekcji bakteryjnej, która rozwija się w ciepłych wodach przybrzeżnych. Pięć osób w Tampie na Florydzie zmarło z powodu rzadkiej bakterii mięsożernej , która jest także przyczyną śmierci trzech innych osób w Connecticut i Nowym Jorku.
Według Departamentu Zdrowia Florydy (DOH) bakteria Vibrio vulnificus , którą można znaleźć w surowych lub niedogotowanych owocach morza, słonej i słonawej wodzie , doprowadziła od stycznia do śmierci dwóch osób w hrabstwie Hillsborough, w którym żyje 1,3 miliona ludzi. Tampie.
Dodatkowa osoba zmarła w każdym z okolicznych hrabstw Pasco, Polk i Sarasota. W tym roku na Florydzie odnotowano łącznie 26 przypadków infekcji bakteryjnych w całym stanie.
W zeszłym tygodniu gubernator Nowego Jorku Kathy Hochul ogłosiła, że bakterię wykryto u osoby zmarłej na Long Island. Służby zdrowia Nowego Jorku nadal badają, w jaki sposób doszło do zakażenia ofiary z Long Island.
Stanowy Departament Zdrowia Publicznego podał , że w lipcu w Connecticut trzy osoby w wieku od 60 do 80 lat zostały zarażone bakterią . Dwóch z tych pacjentów już zmarło.
Jeden z pacjentów w Connecticut zgłosił, że jadł surowe ostrygi z lokalu położonego poza stanem, podczas gdy pozostali dwaj zgłosili narażenie na słoną lub słonawą wodę w cieśninie Long Island. Woda słonawa powstaje, gdy słodka woda z rzeki lub jeziora spotyka się z wodą morską zawierającą sól.
Departament Zdrowia Florydy ostrzegł ludzi, aby nie wchodzili do ciepłej, słonawej wody, jeśli mają świeże skaleczenia lub zadrapania, ponieważ bakterie mogą przedostać się do organizmu przez skaleczenie lub ranę i spowodować infekcję. W pięciu przypadkach departament nie podał przyczyny infekcji.
Tymczasem w zeszłym miesiącu trzech mieszkańców Karoliny Północnej zmarło z powodu infekcji. Dwie z trzech ofiar śmiertelnych miały miejsce po wystawieniu ich zadrapań na działanie słonawej wody. Jak wynika z komunikatu prasowego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Karoliny Północnej (HHS), w trzecim przypadku osoba ta również była narażona na działanie słonawej wody i spożywała także osobiście złowione owoce morza.
Według NBC News w czerwcu 54-letni mężczyzna z Missouri zmarł po tym, jak zaraził się bakterią podczas jedzenia surowych ostryg .
Badanie: Mięsożerne bakterie zmierzają na północ
„ Badania wykazały, że Vibrio vulnificus migruje na północ. Im cieplejsza woda, tym więcej bakterii może szybciej się rozmnażać” – powiedziała badaczka Gabby Barbarite z Instytutu Oceanograficznego Harbor Branch Oceanographic na Florida Atlantic University w Fort Pierce na Florydzie.
Z badań opublikowanych w marcu w czasopiśmie Scientific Reports wynika, że w latach 1988–2018 w USA liczba zakażeń wzrosła ośmiokrotnie . Naukowcy twierdzą , że bakterie i infekcje rozprzestrzeniają się na północ, w górę wschodniego wybrzeża z prędkością około 50 mil rocznie.
Jak powiedział na początku tego roku dr William Schaffner, ekspert ds. chorób zakaźnych na Uniwersytecie Vanderbilt, przypadki skupiały się prawie wyłącznie w Zatoce Meksykańskiej na południu Stanów Zjednoczonych . (Powiązane: Wystarczy 10 minut pływania w oceanie, aby bakterie wywołujące infekcję zmieniły mikrobiom skóry – czy winę ponosi zanieczyszczenie? )
Vibrio vulnificus „właściwie zawsze znajduje się w wodzie” – twierdzi Manisha Juthani, komisarz Departamentu Zdrowia Publicznego stanu Connecticut . „Latem takie bakterie mają tendencję do przerastania i jeśli masz otwartą ranę, nigdy nie powinieneś wchodzić do wody, ponieważ w wodzie znajduje się wiele bakterii”.
Szczególnie zagrożone są osoby cierpiące na przewlekłą chorobę wątroby, nerek lub osłabiony układ odpornościowy.
Według Cleveland Clinic infekcja występuje rzadko – w USA odnotowuje się jedynie około 100–200 przypadków rocznie. Jeśli zarazisz się nim po zjedzeniu surowych skorupiaków (zwykle ostryg), rozprzestrzenienie się z jelit do krwi i innych narządów zajmie tylko kilka godzin.
Osoby powinny natychmiast udać się na pogotowie, jeśli wykazują objawy infekcji , takie jak:
-
- Wodnista biegunka, której często towarzyszy gorączka, nudności, skurcze żołądka i wymioty
-
- Gorączka, zaczerwienienie, ból, obrzęk, uczucie ciepła, przebarwienia i wydzielina (wyciek płynów) w związku z zakażeniem rany, która może rozprzestrzenić się na resztę ciała
-
- Pęcherzowe zmiany skórne, dreszcze, gorączka i niebezpiecznie niskie ciśnienie krwi w przypadku zakażenia krwi
Według CDC możesz zmniejszyć ryzyko zarażenia bakteriami, postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami:
-
- Jeśli masz ranę (w tym po niedawnej operacji, kolczyku lub tatuażu), jeśli to możliwe, trzymaj się z dala od słonej lub słonawej wody. Obejmuje to brodzenie na plaży.
-
- W przypadku kontaktu rany ze słoną, słonawą wodą lub surowymi lub niedogotowanymi owocami morza i ich sokami należy opatrzyć ranę wodoodpornym bandażem. Kontakt ten może mieć miejsce podczas codziennych czynności, takich jak pływanie, łowienie ryb czy spacery po plaży. Może się to również zdarzyć, gdy huragan lub fala sztormowa spowoduje powódź.
-
- Rany i skaleczenia dokładnie umyć wodą z mydłem w przypadku kontaktu z wodą słoną, słonawą, surowymi owocami morza lub ich sokami.
-
- Unikaj jedzenia surowych lub niedogotowanych owoców morza, szczególnie ostryg. Unikaj mieszania gotowanych skorupiaków z surowymi skorupiakami.
Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się więcej o bakteriach jedzących mięso .
Ten film pochodzi z kanału Daily Videos na Brighteon.com .
Natural News
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Dlaczego nastąpił wzrost liczby zgonów wśród dzieci płci żeńskiej o 57% bezpośrednio po zaoferowaniu im szczepionki przeciwko Covid-19? - 23/09/2023
- Ustawa o bezpieczeństwie w Internecie – Witamy w Nowym Porządku Świata - 23/09/2023
- Jesteś populacją, którą chcą kontrolować. Robert Malone - 23/09/2023