Wybrany materiał zobaczysz po przesunięciu strony w dół :-) jest pod wyszukiwarką

Jak zostać SZLACHCICEM?

Jak zostać SZLACHCICEM?

Posted by Mforum
365 views

POLAKU !! BĘDZIESZ JADŁ INSEKTY I ROBAKI NAWET O TYM NIE WIEDZĄC PRAWO PIS NA TO POZWALA !!

4.7/5 - (6 votes)

WITAM OTO INFORMACJA PRASOWA Z MAJA ROKU 2022 KTÓRA INFORMUJE IZ UCHWALONO USTAWĘ DZIEKI KTÓREJ PRODUCENCI ŻYWNOŚCI W POLSCE NIE MUSZA PODAWAĆ SKŁADU PRODUKTÓW ŻYWNOĘCIOWYCH JEŚLI ZABRAKNIE IM MAKI MOGĄ NATYCHMIAST ZASTOSOWAĆ MĄCZKĘ Z ROBAKÓW LUB INSEKTÓW  NIE ZAMIESZCZAJĄC ŻADNEJ INFORMACJI NA OPAKOWANIU !!

TYM PRZYCISKIEM POSTAW KAWĘ MOŻESZ ODBLOKOWAĆ TREŚCI PREMIUM I DOSTĘP DO STREAM LIVE

Postaw mi kawę na buycoffee.to

CZYLI CHLEB PSZENNO ŻYTNI NA PRZYKŁAD NADAL OPISYWANY BĘDZIE JAKO PSZENNO ŻYTNI POMIMO ZE MĄKĘ PSZENNĄ W ILOŚCI 50 % ZASTĄPIONO MACZKĄ Z INSEKTÓW ….. TAKIE PRAWO JEST TYLKO W POLSCE !! JAK MYŚLICIE CZY PRODUCENCI ŻYWNOŚCI MAJĄC DO WYBORU 10 X TAŃSZY ZAMIENNIK NIE ZASTOSUJA GO W WYROBIE W KTÓRYM NIE MUSZA INFORMOWAC O ZMIANIE SKŁADU A DEFACTO PRODUKT BEDZIE TAŃSZY W PRODUKCJI 10 RAZY ………… ALE TY ZJADACZU NIE BĘDZIESZ O TYM WIEDZIAŁ ……… OTO MATERIAŁ PRASOWY 

https://www.rp.pl/przemysl-spozywczy/art36320071-sklad-produktu-nie-taki-pewny-producenci-moga-nie-informowac-o-zmianie

Skład produktu nie taki pewny? Producenci mogą nie informować o zmianie

Składniki użyte przez producentów żywności mogą być pod pewnymi warunkami zmieniane bez konieczności informowania o tym na etykiecie. Może to uderzyć w konsumentów.

Publikacja: 18.05.2022 14:31

Skład produktu nie taki pewny? Producenci mogą nie informować o zmianie

Foto: Adobe Stock

Jak mówi Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, przesłanką do takiego działania jest sytuacja, gdy producent nie ma dostępu do danego składnika i musi go czymś zastąpić. – Wówczas może użyć tego składnika bez konieczności zmiany informacji o składzie na opakowaniu danego produktu – mówi w rozmowie z portalspozywczy.pl.

Najprostszym przykładem jest chociażby olej słonecznikowy, którego głównym dostawcą na rynku europejskim była Ukraina. W tej chwili jest z tym poważny problem. Ale braki innych składników również występują. Ekspert podkreśla, że w obecnej sytuacji olej słonecznikowy można w takich sytuacjach zastąpić chociażby olejem rzepakowym. – Ale problem polega na tym, że każdy zapakowany produkt żywnościowy ma swój skład i jeżeli skład ten nie zgadza się z tym, co jest w środku, to teoretycznie zgodnie z prawem żywnościowych występuje podejrzenie o zafałszowanie – mówi Andrzej Gantner.

Firmy handlowe obawiają się, ze takie sytuacje mogą być nadużywane przez producentów, którzy mogą także woleć zastępować droższe składniki tańszymi, a zasłaniać się problemami z dostępnością.

– Jest rozwiązanie, które było dyskutowane w Unii Europejskiej oraz na poziomie urzędowej kontroli w Polsce. Mówię tu o Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Inspekcje zgodziły się na elastyczne podejście do znakowania produktów w wyjątkowych sytuacjach – tłumaczy Gantner. – Oznacza to, że jeśli producent jest w stanie udowodnić, że faktycznie nie miał dostępu do danego składnika i musiał go czymś zastąpić, z powodu chociażby przerwania łańcucha dostaw, to może użyć tego składnika bez konieczności zmiany informacji o składzie na opakowaniu danego produktu – dodaje.

Jeżeli zmiana ta nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa konsumentów, na przykład nie dotyczy alergenów, to można dokonać takich zmian informując konsumentów chociażby w ten sposób, że przy dacie przydatności do spożycia nadrukowuje się odpowiednią literę. Ich znaczenie musi być opisane w specjalnym komunikacie, który trafia do sklepów, a konsumenci mają łatwy dostęp do tych informacji, choć wielu może tej informacji po prostu nie zauważyć.

VIDEO STREAM NA TEN TEMAT ROZMOWA Z POLSKIM ROLNIKIEM PRODUCENTEM ZBOŻA LESZKIEM KARDASZEM NA TEMAT W/W 

link do video 

https://mforum-stream.com:5443/WebRTCApp/streams/701090408700965226134788_83.mp4?token=undefined&subscriberId=undefined&subscriberCode=undefined

 

9 thoughts on “POLAKU !! BĘDZIESZ JADŁ INSEKTY I ROBAKI NAWET O TYM NIE WIEDZĄC PRAWO PIS NA TO POZWALA !!

  1. Przestań pisać dużymi literami! tego oko ludzkie nie przyjmuje! Nie dotrzesz przekazem!

  2. Bardzo dobrze zdaję sobie sprawę , że jest to tylko taki ”teścik” , zarzucona wędka jak społeczeństwo to przyjemnie i zaakceptuje … po dzisiejszej internetowej prasówce mam wiele wątpliwości czy pomysł zostanie odrzucony … wystarczy poczytać komentarze ot , chociażby z ”wykopu” … ręce opadają .
    https://wykop.pl/wpis/50040177/no-hej-miraski-wlasnie-wrocilem-z-kaufland-z-torba

    nawet nie da się tego komentować . Ale cóż , są to młodzi ludzie idący z ”postępem” i jak chcą wpierdalać takie frykasy niech wpierdalają , tylko potem niech nie narzekają jak szczypawkowicze , że HUJ WIE CO …. OPIERDOLIŁO IM PÓŁ WĄTROBY BĄDŻ TRZUSTKI .

    To są klimaty azjatyckie …. azjatycka kultura , od wieków przyzwyczajeni do takiej diety i niech u siebie dalej stosują , jak stosowali taką orientalną kuchnię .
    Medycyna zna przypadki i to wcale nie rzadkie , że ktoś przebywał w Azji bądż w Afryce dłuższe okresy czasu i po przyjeździe do Polski …. tragedia …. niektórym ”pasożyty” potrafiły wychodzić nosem bądż przez gałkę oczną … a u innych widać było jak to hujostwo wędruje pod skórą .
    Uniwersyteckie Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni nie miało dla takich pacjentów optymistycznych wieści …. leczenie tylko zachowawcze z perspektywą rychłej śmierci … JEDYNY RATUNEK TO POWRÓT TAM GDZIE SIE BYŁO … i co niektórzy ocaleli …. WIADOMO W TAMTYM KLIMACIE I WARUNKACH BYTOWYCH … TO HUJOSTWO BYŁO NIE GROŻNE I SZŁO Z ”NIM” ŻYĆ jako ”współlokatorem” do wspólnego gara .

    Propagowanie żarcia CHITYNOWCÓW jest równoznaczne z tym jak by NAM DZISIAJ KAZANO PRZEJŚĆ NA …. ISLAM … bądź inną religię prowadzącą do ZMARTWYCHWSTANIA .
    Też by się znalazła być może dość duża grupa osób w gronie PUSTYCH DZBANÓW która by stwierdziła , że to cool , trendy i happy .

    Tam gdzie mieszkam jak by prezes GS-u chciał wprowadzić takie asortymenty do gminnego sklepu … ludzie by go wraz z Zarządem wywieźli na taczkach w okolice rogatek … nie powiem jest sieć sklepów typu TOPAZ i ewentualnie w tych sklepach , gdzieś w jakimś zakamarku może powstać maleńkie stoisko z CHITYNOWCAMI dla ”smakoszy” .

    Tak jak mnie nie obchodziło i nie obchodzi problem covidowy i szczepień na niego tak nie obchodzi mnie problem produktów z CHITYNOWCÓW … ot jest taki dziwoląg i wszystko …. problem covidowy padł (ponoć szykują coś ciekawego) , to uważam , że i ten hit padnie .
    Tym bardziej , że nic nie zastąpi ZIARNA i nic nie przebije jego CENY W DÓŁ

    Wiem jedno , wieś przeżyje bez żadnego sklepu , ale miasto nie . Ja generalnie nic nie muszę kupować w sklepach (jak jestem w Polsce) … no chyba , że coś pilnego .

  3. Kiedyś snobizm nazywany był ”szpanerstwem” , kto miał na podwórku radio-magnet ”Grundiga” był cool , trendy i happy . Kto przyjechał do szkoły ”pożyczonym” od starych małym bądż dużym Fiacikiem dziewuchy szczały w majty za gostkiem … wszystko minęło jak mija czas .
    Nadeszło NOWE a z nim handel wszystkiego i wszystkim … dla niektórych polskich Januszy biznesu zabrakło nawet łóżek polowych robiących za ”półki ladowe” …… było i minęło .
    Był czas ”irokezów” i panków który także minął bezpowrotnie .
    Dzisiaj widzimy jak w zastraszającym tempie giną w nocy flagi krainy U z przestrzeni publicznej , choć jeszcze rok temu w zastraszającym tempie były w tejże przestrzeni wywieszane … spowszedniało i nie jest już cool , trendy i happy .

    I tak jest ze wszystkim w bezmyślnej , debilnej i kretyńskiej przestrzeni publicznej .

    Jakiś ZŁOMIARZ GENETYCZNY pierdolnie wzięty z dupska ”pomysł” , ktoś podchwyci inni podpatrzą I MAMY NOWĄ ”ERĘ” CHITYNOWĄ .
    Czy przetrwa … WĄTPIĘ …. przeminie szybciutko zaczem jeszcze zdąży się rozkręcić jako dochodowy biznes .
    Jak na razie pomysły na CHITYNOWCE mają wzięcie w różnych garden partach , bankietach , przyjęciach i rautach …. ale u PIJAROWCÓW ci cały czas są cool , trendy i happy … więc jak może zabraknąć u nich na stołach różnych słodkości , wypieczonych z ”mąki” CHITYNOWCÓW … ze świerszczykiem polnym zwieńczającym tort zamiast WISIENKI .

    Kogo stać na tak KOSZTOWNE ”duper-szmity” jak nie ich …. nas zwykłych zjadaczy chleba na pewno nie .

    Pozwoliłem sobie poszperać z grubsza w necie i poszukać tej rozpalającej się gwiazdki jednego sezonu …. KILOGRAM MĄKI ZE ŚWIERSZCZA AFRYKAŃSKIEGO TO KOSZT………… od 250 złotych …… do 380 złotych za KILOGRAM .
    Nie wiem tylko czy cena ta , uczciwie odzwierciedla koszty produkcji + zysk czyli 80 % + 20 % czy jest odwrotnie … a nawet jak by było odwrotnie to i tak sugerowana cena jest ZAPOROWA ….. od 50 złociszy …. do 76 złociszy .
    No , chyba , że będą do każdego produktu znajdującego się w obojętnie jakim sklepie dokładać po JEDNYM CHITYNOWCU …. ot tak sobie sztuka dla Sztuki ….

    Póki co żaden , nawet nieuczciwy , piekarz …. nie pozwoli sobie na taki SNOBIZM …. BO PO MIESIĄCU POSZEDŁ BY Z TORBAMI pod most Poniatowskiego w W-awie .
    Tym bardziej , że mają gotowe i wypróbowane PATENTY
    https://www.youtube.com/watch?v=hcnn-ya2kXw&t=1s&ab_channel=PiekarzBogdanSmolorz

    Póki co MĄKA Z CHITYNOWCÓW ma kolor od jasno do ciemno brązowego WIĘC DO WYPIEKÓW JASNEGO PIECZYWA I JASNYCH WYPIEKÓW CUKIERNICZYCH …. NIE NADAJE SIĘ … trzeba byłoby ją zabarwić na BIAŁO (dodatkowe koszta – dodatkowa linia produkcyjna) ….. albo ”przyzwyczaić” nas do nowego koloru wypieków .

    Jak na razie pozostaje nam wpierdalanie ukraińskiego syfu szumnie nazywanego ZBOŻEM bądż PSZENICĄ ….. to o wiele lepszy i kosztowo tańszy biznes jak zabawa z CHITYNOWCAMI .

    1. W TYM ARCIE CO PODAŁEM LINK Z 24 STYCZNIA PISZE ŻE DO POLSKI JAKO WYŁACZNY NA RAZIE EKSPORTER BEDZIE TO WYSYŁAŁ BIZNESMEN Z WIETNAMU ……… DO TEJ PORY TE ROBALE TO UNIKALNY PRODUKT Z TĄD TA CENA BYŁ CZAS GDY NA ZIEMNIAKI BYŁO STAC TYLKO MAGNATÓW ALE JAK SIE PRODUKT STAŁ POWSZECHNY TO ZIEMNIAK DZIŚ JE ŚWINIA BYŁO TEZ TAK Z SOLA ZA KILO SOLI ZE 2 WIOCHY MOZNA BYŁO MIEC DZIŚ SÓL JEST MNIEJ WARTA NIZ GATUNKOWY PIACH DO ZAPRAWY TO KWESTIA DOSTĘPNOŚCI A DLA CZEGO BEDZIE TANI TO ZNÓW POWRÓT DO SEDNA BO W POLSCE JEST UZNANE TO GÓWNO ZA PRODUKT SPOŻYWCZY !! I NA DODATEK NIE MUSI PRODUCENT MÓWIĆ ŻE ŻYTNIĄ MĄKE ZASTAPIŁ ROBALAMI MIELONYMI …….. PIES POGRZEBANY JEST NA RYNKU ZAGĄSZCZACZY I WYPEŁNIACZY SPOŻYWCZYCH TO OGROMNY RYNEK OD PIECZYWA PO SUPLEMENTY DIETY …………… WIESZ CO DO TEJ PORY W POLSCE ROBIŁO ZA ZAGĘSZCZACZ SPOŻYWCZY LUB WYPEŁNIACZ SPOŻYWCZY ……….. SPRAWDŻ I CO WAŻNE ONI TEZ PODNIOSA TEN TEMAT ŻE DOTYCCHCZASOWE ZAGĘSZCZACZE I WYPEŁNIACZE TO CHEMIA I TRUCIZNA A ROBAL TO ZDROWE PROTEINY I CZYSTE BIAŁKO I KURWA NIESTETY ALE TO PRAWDA …………… INNA SPRAWĄ BEDEZIE W TYM BIAŁKU I PROTEINACH ZAWARTOŚC FORM PRZETRWALNIKOWYCH PASOŻYTÓW ALE TO ZAŁATWIĄ BO RYNEK ZAGĘSZCZACZY TO POTEGA BEZ TEGO JUŻ NIE ISTNIEJE PRODUKCJA SPOŻYWCZA

    2. Zagęstniki, emulgatory i stabilizatory. Dodatki do żywności często wywołują kontrowersje. Czy wszystkie z nich powinny znaleźć się na cenzurowanym? Czy są dopuszczalne w żywności ekologicznej? Co z zagęstnikami i emulgatorami?

      Z roku na rok jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Czytamy etykiety, sięgamy po produkty z jak najkrótszą listą składników. Wśród nich bowiem znaleźć można niekiedy sporo dodatków do żywności. To m.in. zagęstniki, emulgatory i stabilizatory.
      A TU LINK W TYM FILMIE JEST DOŚĆ WYRAŻNIE WSKAZANY !!! PRODUCENT ZAGĘSZCZACZY SPOŻYWCZYCH „-) https://youtu.be/QMVjigU5dQM

  4. NO I ZAMIANA CUKRU W PRODUKTACH NA RAKOTWÓRCZĄ SACHARYNĘ TO JEST NAJMNIEJSZY PROBLEM POLAKÓW KLU SPRAWY LEŻY W PIERWOTNIAKACH KTÓRE BYTUJS W OWADACH A ICH FORMY PRZETRWALNIKOWE NAWET ZNOSZĄ WYSOKIE TĘPERATURY MÓWIĄC W PROST SUSZONY SZARAŃCZ ZNIELONY DOSTARCZY CI DO BEBECHÓW OD CHOĆBY NAWET DŻUMĘ PATRZ WYŻEJ W TABELKĘ W ARCIE – SMACZNEGO NAJBLIŻSZY SKLEP Z PIECZYWEM BEZ ROBALI W RFN BO W RFN ROBALE DOPUSZCZA SIE JEDYNIE POD WARUNKIEM WYRAŹNEGO OZNACZENIE I OPISU ŻE PRODUKT ZAWIERA INSEKTY

    1. ANIBY JAK TRAFI BO CO BO TY SIE SKAPNIESZ ŻE W KECZUPIE 40 PROCENT ZAGĘSZCZACZA TO ROBALE DOPRAWIONE EKSTRAKTEM ZAPACHU I SMAKU POMIDORÓW …………. NI CHUJA NIE DASZ RADY NAJWIĘKSZY SMAKOSZ NIEDA RADY OD TEGO SA EKSTRAKTY SMAKOWO ZAPACHOWE NAEET GÓWNO Z DUPY W FORMIE SRACZKI ZAPRAWIONE KOLOREM SMAKIEM I ZAPACHEM Z SERII DODATKÓW E….. COŚ TAM NIE ODRÓŻNISZ MOJEGO GÓWNA I ZJESZ PICCĘ Z GŁOŚNYM MLASKANIEM BO NAJLEPSZE JEST TO ZE ZMIENIAJĄC SKŁAD NIE MUSZE NIKOGO O TYM INFORMOEAĆ BYLE DODATEK BYŁ DOPUSZCZONY JAKO ŻYWNOŚĆ I TYLE A NAWET JAK TO WYKRYJESZ JAKIMŚ CUDEM TO I TAK MI NAKANT DUPY MOŻESZ SKOCZYĆ NAWET W SADZIE BO DZIAŁAM ZGODNIE Z PRAWEM A TY NADODATEK ZAPŁACIŁBYŚ MOJEJ FIRMIE ODSZKODOWANIE ZA SZKALOWANIE PRZECIERZ JAKO SZEF FIRMY KARMIĄCEJ MILIONY BYDLAKÓW CODZIEŃ MAM TAKI SZTAB PRAWNIKÓW ZE DOJADĄ CIE DO OPORU

Comments are closed.

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: