Czy nadmiar gazu jest związany z rakiem jelita grubego? 1 Objaw, na który należy zwrócić uwagę

Puszczanie bąków (wzdęcia) jest procesem naturalnym, ale przypadkowe przekazanie śmierdzącego bąka w obecności innych ludzi może być krępujące, zwłaszcza w ograniczonej przestrzeni. Dlaczego pierdy śmierdzą? Jeśli często przepuszczasz cuchnące gazy, uważaj na problemy żołądkowo-jelitowe, a nawet raka jelita grubego .
Te pokarmy sprawiają, że gazy jelitowe mają zapach „zgniłych jaj”
Wzdęcia to proces, w którym organizm wydala gazy. Dr Yao-Chun Hsu, dyrektor Centrum Chorób Wątroby Szpitala E-Da w Kaohsiung na Tajwanie oraz lekarz chorób wątroby i dróg żółciowych, zwrócił uwagę, że wszystkie narządy wzdłuż przewodu pokarmowego człowieka są ze sobą połączone. Gaz wydobywający się z ust obejmuje bekanie i bekanie, a gaz wydobywający się z odbytu to bąki; są to zasadniczo gazy wydzielane z przewodu pokarmowego.
W przewodzie pokarmowym występują dwa rodzaje gazów:
- Egzogenny: gaz, który dostaje się do organizmu z zewnątrz. Ogólnie rzecz biorąc, gaz jest połykany podczas mówienia podczas jedzenia lub jedzenia zbyt szybko. Z tych przyczyn często wynikają gazy i dyskomfort w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Większość tych gazów jest wydalana przez odbijanie, ale niewielka część gazu może przejść całą drogę i ostatecznie zamienić się w bąki.
- Endogenny: gaz wydobywający się z odbytu; spowodowane głównie czynnikami endogennymi i wytwarzane przez przewód pokarmowy; jest to związane z bakteriami jelitowymi. Gazy są uwalniane, gdy spożywane jedzenie jest rozkładane i wykorzystywane przez bakterie jelitowe.
Dr Hsu powiedział, że wzdęcia są naturalnym fizjologicznym produktem ubocznym. Normalne jest oddawanie gazów od 10 do 20 razy dziennie, a większość gazów jest bezwonna.
Badania wykazały, że ponad 99 procent bąków składa się z wodoru, tlenu, metanu, dwutlenku węgla i azotu, a mniej niż 1 procent składa się z innych śmierdzących gazów. Azot i tlen pochodzą głównie z powietrza połykanego podczas jedzenia, a inne składniki gazów są w większości wytwarzane przez bakterie jelitowe.
Badanie w The British Medical Journal wykazało , że nieprzyjemny zapach gazu pochodzi z gazów zawierających siarkę, głównie siarkowodoru, a następnie metanotiolu. Zapachy siarkowodoru i metanotiolu zostały opisane przez ludzi odpowiednio jako „zgniłe jaja” i „rozkładające się warzywa”. Ponadto stopień nieprzyjemnego zapachu jest silnie skorelowany ze stężeniem gazów zawierających siarkę.
Siarkowodór jest metabolicznym produktem ubocznym bakterii redukujących siarczany w jelitach. Warzywa kapustne zawierające siarczki, takie jak kapusta i brokuły, oraz aminokwasy zawierające siarkę (np. metionina i cysteina) w białku mogą być rozkładane przez bakterie jelitowe i wytwarzać gazy zawierające siarkę, co powoduje śmierdzące bąki.
Inne badanie wykazało , że białko zwierzęce jest głównym źródłem gazu zawierającego siarkę, wytwarzanego przez bakterie jelitowe.
Czy nadmierne wzdęcia są związane z rakiem jelita grubego?
Gaz jest wytwarzany głównie z jelit, a jego zapach i częstotliwość mogą odzwierciedlać stan zdrowia przewodu pokarmowego. Dlatego niektórzy ludzie obawiają się, że nadmierne pierdzenie jest związane z rakiem jelita grubego.
Dr Chih-Ying Liao, dyrektor oddziału radioterapii i onkologii integracyjnej szpitala Taichung (MOHW) na Tajwanie, powiedział, że nadmierne wzdęcia niekoniecznie wskazują na raka jelita grubego; a osoba może mieć więcej złych bakterii w jelitach lub jeść więcej mięsa niż inni. Jednak pacjenci z rakiem jelita grubego mogą doświadczać tego objawu, ponieważ jest to oznaka pogarszającego się środowiska jelitowego.
Zwrócił uwagę, że obecnie istnieje teoria, że rak jelita grubego jest powiązany z mikrobiomem jelitowym; a złe bakterie będą wytwarzać kwas masłowy w błonie śluzowej jelit, powodując przewlekłe zapalenie błony śluzowej. Ponadto rak jelita grubego jest nieodłącznie związany ze stanem zapalnym błony śluzowej jelit. Nowotwory złośliwe w przewodzie pokarmowym mogą ropić i krwawić; a ponieważ zarówno ropa, jak i krew są białkami, gaz wydzielany z odbytu po rozbiciu przez złe bakterie stanie się wyjątkowo śmierdzący.
Wiele badań wykazało również, że rak jelita grubego jest bardziej podatny na bakterie jelitowe niż inne nowotwory złośliwe.
Dr Hsu dodał, że ludzie mogą bezpośrednio wyczuć zapach złośliwych guzów raka jelita grubego, zwłaszcza raka odbytnicy, ponieważ odbytnica jest połączona z odbytem. Zanim pacjent poczuje zapach, rak jest zwykle śmiertelny, a guz jest już bardzo duży. Obecnie prowadzone są badania, które mają na celu zidentyfikowanie lotnych związków organicznych metabolizowanych przez komórki nowotworowe, aby zebrać takie cząsteczki gazu do badań przesiewowych w kierunku raka. Jednak wciąż jest w fazie badań i rozwoju.
Jest jeden główny objaw raka jelita grubego, na który należy zwrócić uwagę: zmiana nawyków jelitowych, taka jak naprzemienne zaparcia i biegunki, śmierdzące lub nadmierne bąki, zwężenie stolca, zmniejszone wypróżnienia, bezbolesne i pozbawione czucia krwawe stolce, a także papkowate stolce zmieszany z przypominającym smark płynem jelitowym.
Kilka oznak niezdrowego środowiska jelitowego
Nawet jeśli nie jest to rak jelita grubego, nadmierne wzdęcia o szczególnie nieprzyjemnym zapachu są sygnałem ostrzegawczym niezdrowego środowiska jelitowego:
1.) Śmierdzący gaz
Dr Chien-Tung Wu, dyrektor Kliniki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Yongshrng w Tajpej na Tajwanie, powiedział, że jedzenie złej lub nieświeżej żywności (takie jak jedzenie zbyt dużej ilości „gorącego”, tłustego lub ciężkiego jedzenia) może uszkodzić żołądek i wywołać stan zapalny, co doprowadzi do wydzielania śmierdzącego lub nadmiernego gazu.
Ludzie, którzy lubią jeść smażone jedzenie, słodycze i czosnek, będą nadmiernie puszczać bąki, ponieważ te pokarmy „rozgrzewają” ciało, co powoduje zapalenie żołądka i powoduje śmierdzące bąki. Ponadto wrodzony słaby układ trawienny i brak ruchu mogą również prowadzić do śmierdzących bąków.
Częstą przyczyną śmierdzącego gazu są również zaparcia. Kiedy stolec pozostaje zbyt długo w przewodzie pokarmowym, będzie nadal rozkładany przez złe bakterie i wytwarzać wiele cuchnących substancji. Dlatego osoba, która nie miała wypróżnienia od kilku dni, wydziela cuchnący gaz.
2.) Częsty gaz
W normalnych warunkach, gdy węglowodany (takie jak słodkie ziemniaki i soja), które nie są dobrze trawione i wchłaniane, zostaną spożyte, bakterie będą wytwarzać gaz podczas procesu ich rozkładu. Osoby z nietolerancją laktozy częściej pierdzą, jeśli piją mleko lub jedzą produkty zawierające laktozę; natomiast pacjenci z zespołem jelita drażliwego nadmiernie pierdzą z powodu nadmiernie aktywnej perystaltyki.
Dr Wu powiedział, że osoby z powolną perystaltyką przewodu pokarmowego wytwarzają więcej gazów, a powodem jest stagnacja qi przewodu pokarmowego.
Osoba może mieć śmierdzący gaz lub nadmierny gaz, lub oba jednocześnie.
3 proste sposoby na poprawę zdrowia jelit
Chociaż niektóre pokarmy mają tendencję do powodowania śmierdzących wzdęć, dr Wu uważa, że ludzie ze zdrowymi bakteriami jelitowymi są mniej narażeni na śmierdzące gazy, kiedy jedzą te pokarmy. Osoby ze złym środowiskiem jelitowym i mające naturę „gorącą” częściej wytwarzają śmierdzący gaz. „Myślę więc, że zajęcie się tymi problemami jest ważniejsze niż dieta” – powiedział.
Poprawa zdrowia jelit może zmniejszyć zakłopotanie związane z cuchnącym gazem, a nawet pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Oto kilka prostych sposobów:
- Pij dużo wody i wykonuj ćwiczenia aerobowe
Picie dużej ilości wody i wykonywanie ćwiczeń aerobowych może zapobiegać zaparciom, poprawiać perystaltykę i usuwać nagromadzone ciepło i wilgoć w ciele. Ponadto badania wykazały, że ćwiczenia aerobowe są dość skuteczne w poprawie mikrobiomu jelitowego.
- Sięgaj po probiotyki i prebiotyki
Możesz jeść jogurt lub bezpośrednio przyjmować suplementy probiotyczne. Błonnik w owocach i warzywach może być źródłem prebiotyków i służyć jako pokarm dla probiotyków.
- Jedz pokarmy oczyszczające ciepło
Dr Wu zaleca spożywanie fasoli mung lub jęczmienia, z których oba mają działanie oczyszczające ciepło i mogą zmniejszyć suchość i ciepło.
Dla osób, które mają cuchnące lub nadmierne wzdęcia, jeśli objawy utrzymują się po dostosowaniu diety i wysiłku fizycznym, a towarzyszą im inne objawy, takie jak czkawka, refluks żołądkowy, wzdęcia, ból brzucha lub zmiany rytmu wypróżnień, zaleca się skorzystanie z pomocy medycznej .
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Dlaczego nastąpił wzrost liczby zgonów wśród dzieci płci żeńskiej o 57% bezpośrednio po zaoferowaniu im szczepionki przeciwko Covid-19? - 23/09/2023
- Ustawa o bezpieczeństwie w Internecie – Witamy w Nowym Porządku Świata - 23/09/2023
- Jesteś populacją, którą chcą kontrolować. Robert Malone - 23/09/2023