Te pokarmy sprawiają, że bardziej się pocisz. Unikaj ich w upały
Zaczęła się fala upałów. Pocimy się znacznie bardziej niż zazwyczaj. Dlatego powinniśmy baczniej przyjrzeć się naszej diecie i wykluczyć produkty, które powodują jeszcze bardziej wzmożoną potliwość. Czego unikać w upalne dni?
SPIS TREŚCI
- Nadmierne pocenie w upalne dni wszystkim nam mocno daje się we znaki
- Podwyższona potliwość może mieć wiele przyczyn szczególnie, jeśli pojawia się także w mniej upalne dni
- Warto jednak wiedzieć, że związek z poceniem się ma też nasza dieta
- Jakie jeszcze produkty sprawiają, że bardziej się pocimy? Wymieniamy je poniżej
Te produkty powodują nadmierną potliwość
Pocimy się przede wszystkim po zjedzeniu gorących potraw, a także ciepłych napojów. Podnoszą one temperaturę wewnątrz organizmu, więc on się przed tym broni uruchamiając mechanizm schładzający.
Pocimy się także po zjedzeniu pikantnych produktów lub tych ostro przyprawionych. Kapsaicyna zawarta w papryce czy piperyna obecna w pieprzu sprawiają, że rozszerzają się naczynia krwionośne, wzrasta przepływ krwi i podnosi się temperatura, najpierw w okolicach twarzy i głowy, a potem całego ciała. Jeżeli chcesz się mniej pocić po posiłku, ogranicz pieprz, ostrą paprykę, sól, imbir, kurkumę, gorczycę oraz pikantne sosy i mieszanki — tabasco czy curry.
Pocenie się wzmagają także potrawy bogate w białka i tłuszcze zwierzęce, dania typu fast food i wysoko przetworzone dania gotowe, wysokokaloryczne i mające wysoki indeks glikemiczny, jak czekolada czy słodycze.
Alkohol działa podobnie jak ostre potrawy, po spożyciu wzrasta krążenie i zwiększa się temperatura ciała. Alkohol jest toksyczny dla naszego organizmu, więc robi wszystko, aby się go pozbyć, także poprzez pot.
Bardziej bezpieczne używki, jak kawa czy mocna herbata także wpływają na zwiększoną potliwość. Kofeina przyspiesza akcję serca i pobudza gruczoły potowe.
Nieprzyjemny zapach potu
Dodatkowym nieprzyjemnym elementem może być też specyficzny zapach naszego potu. Na zapach wpływają m.in. warzywa o intensywnym aromacie, jak czosnek, cebula czy por, ale także te, które mają mniej intensywny zapach, ale są bogate w związki siarki: brukselka, brokuł, kalafior czy szparagi.
Nieprzyjemną woń powodują także ostre przyprawy, potrawy bogate w tłuszcze i białka zwierzęce oraz alkohol.
Jak zmniejszyć wydzielanie potu
Żeby przeciwdziałać nadmiernej potliwości, powinniśmy zwiększyć spożycie owoców, surowych warzyw i produktów bogatych w błonnik. Świetnie sprawdzą się chociażby ogórek, sok pomidorowy (uzupełniamy potas), banan czy jabłko.
Ostre przyprawy warto zastąpić świeżymi ziołami i roślinami, jak mięta, kolendra, szałwia pokrzywa, melisa, skrzyp, koper włoski czy anyż. Można je stosować jako dodatek do potraw, możemy też robić soki czy napary na ich bazie. Pomóc może też sok z cytryny czy limonki oraz ocet.
No i nie zapominajmy o piciu dużej ilości wody, a jeżeli pocimy się wyjątkowo obficie – wody z elektrolitami.
Sprawdź poziom elektrolitów w swoim organizmie, wykonując badanie w pakiecie dla pań — Kontrola zdrowia kobiety — badania diagnostyczne z krwi lub dla panów – Profilaktyczne badania krwi dla mężczyzn.
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Rosyjskie wojsko ostrzega, że pociski uranowe spowodują nieodwracalne szkody dla wszystkich Ukraińców - 25 marca 2023
- Toksyczne składniki kosmetyków i produktów higieny osobistej - 25 marca 2023
- Andrzej Gwiazda dostanie 1,3 mln zł odszkodowania za aresztowanie. Zapadł wyrok Sądu Najwyższego - 25 marca 2023