7 dodatków do żywności, które są zakazane w Europie, ale powszechnie stosowane w USA.
Amerykanie z problemami zdrowotnymi, takimi jak nietolerancja glutenu, często zauważają, że ich objawy ustępują, gdy odwiedzają Europę. Powodem jest to, że amerykańska żywność jest skażona wszelkiego rodzaju toksycznymi dodatkami do żywności, które są zakazane w innych krajach.
1) dwutlenek tytanu, środek wybielający często dodawany do amerykańskiej mąki, chleba, słodyczy, makaronu i sera w pudełkach, zupy w puszkach i paczkowanych wypieków.
W maju 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że dwutlenek tytanu może być genotoksyczny, co oznacza, że może upośledzać DNA lub chromosomy.
Dwutlenek tytanu rozkłada się również na nanocząsteczki, które mogą wywoływać stany zapalne, uszkodzenia płuc, zwłóknienie i guzy płuc u gryzoni – i jest „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”, według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC).
2) Butylowany hydroksyanizol (BHA) i butylowany hydroksytoluen (BHT) to dwa inne dodatki występujące w żywności amerykańskiej, ale nie europejskiej. Te dwa chemiczne konserwanty, które zapobiegają utlenianiu olejów, wywołują efekty immunologiczne i są potencjalnie rakotwórcze.
3) syntetyczne barwniki spożywcze. Podczas gdy większość innych krajów wydaje się używać naturalnych barwników spożywczych, Stany Zjednoczone zezwalają na barwniki spożywcze na bazie ropy naftowej w żywności, takie jak żółty nr 5 i czerwony nr 40, które są związane z nadpobudliwością i problemami behawioralnymi u dzieci.
4) Bromowany olej roślinny (BVO) jest stosowany w amerykańskich napojach jako emulgator, chociaż został z powodzeniem usunięty z Coca-Coli w 2012 roku po ogromnej kampanii petycji, która zebrała ponad 200 000 podpisów.
BVO jest zakazane w Europie, ale amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uważa, że jest to w porządku dla Amerykanów, mimo że wykazano, że BVO powoduje choroby neurologiczne i uszkodzenia układu rozrodczego.
Uważaj na skażoną amerykańską mąkę i chleb
Wiele amerykańskich mąk, chlebów i innych wypieków jest nasyconych 5) azodikarbonoamidem (ADA), środkiem wybielającym, który, jak wykazały badania na zwierzętach, jest toksyną narządową i komórkową, a także może powodować powikłania oddechowe u ludzi.
Unia Europejska (UE) zakazuje stosowania ADA jako dodatku do żywności, ale tutaj w USA jest on stosowany w różnych rzeczach, mimo że powoduje „znaczące zmiany w zachowaniu” u szczurów karmionych dietą zawierającą go.
6) Broman potasu to kolejny dodatek do mąki, chleba i wypieków, który zawiera niewielkie ilości bromianu, znanego czynnika rakotwórczego, który został zakazany we wszystkich krajach europejskich. Kalifornia zakazała bromianu potasu w październiku, choć wejdzie to w życie dopiero w 2027 roku.
Badania na zwierzętach pokazują, że bromian potasu powoduje powstawanie nowotworów, podczas gdy inne badania pokazują, że nowotwory tarczycy, nerek i innych narządów są również związane ze spożyciem tej toksyny.
„Pomimo znaczących dowodów na szkodliwy wpływ bromianu potasu na zdrowie, przemysł spożywczy od dawna twierdzi, że nie stanowi on problemu w wypiekach” – skomentowała Grupa Robocza ds. Środowiska (EWG).
7) rekombinowany bydlęcy hormon wzrostu (rBGH) to kolejny dodatek do żywności, tym razem stosowany w mleku i produktach mlecznych, który jest zabroniony w UE, ale dozwolony w USA.
Podczas gdy wielu producentów mleka i nabiału w USA dobrowolnie unika stosowania rBGH u swoich zwierząt, inni tego nie robią, co stanowi problem, ponieważ rBGH został powiązany ze zwiększonym poziomem hormonu wzrostu we krwi, który może wywoływać nowotwory związane z hormonami, takie jak rak piersi i jąder.
„Powoduje ogromną liczbę skutków ubocznych u samych krów i potencjalnie stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi spożywających te krowy” – ostrzega dr Sheela Sathyanarayana.
„Ogólnie rzecz biorąc, UE przyjmuje bardziej ostrożne podejście do zakazywania tej substancji, aby zapobiec wpływowi na zdrowie ludzkie, podczas gdy Stany Zjednoczone przyjmują podejście polegające na czekaniu, aż zobaczymy szkodliwe skutki, zanim wprowadzimy regulacje”.