Wybrany materiał zobaczysz po przesunięciu strony w dół :-) jest pod wyszukiwarką

POLKA 10 LAT W AFRYCE

POLKA 10 LAT W AFRYCE

Posted by Mev
895 views
POLKA 10 LAT W AFRYCE

POLKA 10 LAT W AFRYCE

Posted by Mev
121 views
POLKA 10 LAT W AFRYCE

POLKA 10 LAT W AFRYCE

Posted by Mev
113 views
POLKA 10 LAT W AFRYCE

POLKA 10 LAT W AFRYCE

Posted by Mev
119 views
POLKA 10 LAT W AFRYCE

POLKA 10 LAT W AFRYCE

Posted by Mev
124 views
Łapanka

Łapanka

Posted by bastoy
364 views

Miód może zapobiegać cukrzycy?

5/5 - (1 vote)

Miód może być dobrym substytutem cukru, aby zaspokoić zapotrzebowanie na cukier osób z cukrzycą. (Shutterstock)

TYM PRZYCISKIEM POSTAW KAWĘ MOŻESZ ODBLOKOWAĆ TREŚCI PREMIUM I DOSTĘP DO STREAM LIVE

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Miód może być dobrym substytutem cukru, aby zaspokoić zapotrzebowanie na cukier osób z cukrzycą. (Shutterstock)

 

Tak, nie słyszysz źle: miód może obniżyć poziom cukru we krwi , mimo że zawiera około 80 procent cukru. Oprócz obniżania poziomu cukru we krwi, miód może zwiększać odporność i spowalniać proces starzenia. Niedawno naukowcy wykazali, że miód ma wiele nieoczekiwanych zalet. Na przykład diabetycy , którzy spożywają miód z umiarem, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca i powikłań cukrzycy . 

Jedzenie miodu może również pomóc w otyłościi obniżyć ciśnienie krwi, aby zapobiec cukrzycy. Chociaż miód jest od dawna stosowany w medycynie tradycyjnej, dopiero niedawno zwrócił na siebie uwagę naukowców, którzy zaczęli wyjaśniać jego zalety. Zdrowotne zalety miodu są w pełni omówione w poniższym artykule, który może wzbogacić Twoją opinię na ten temat.

Czy pacjenci z cukrzycą mogą jeść miód?

Od dawna panuje błędne przekonanie, że diabetycy nie mogą używać miodu w swojej diecie ze względu na dużą zawartość węglowodanów w jego składzie chemicznym. Czy więc diabetycy mogą jeść miód, czy nie?

Naukowcy z Uniwersytetu Nauk Rolniczych i Medycyny Weterynaryjnej w Rumunii odkryli, że w porównaniu ze spożyciem dekstrozy i sacharozy, miód powoduje, że osoby z cukrzycą mają niższy poziom cukru we krwi i wyższy poziom insuliny. Według badania, miód przynosi korzyści osobom z cukrzycą. Ponadto właściwości przeciwutleniające miodu są kluczowe w leczeniu cukrzycy.

Według badań opublikowanych w 2008 roku w The Scientific World Journal , te korzystne efekty mogą być związane z wysoką zawartością fruktozy w miodzie. Wysoka zawartość fruktozy w miodzie stymuluje glukokinazę w komórkach wątroby, która odgrywa ważną rolę w promowaniu wychwytu i magazynowania glukozy w wątrobie. Dlatego fruktoza w miodzie jest bardzo ważna w obniżaniu poziomu cukru we krwi.

Mamdouh Abdulrhman, profesor pediatrii na Uniwersytecie Ain Shams w Egipcie, od dawna bada wpływ miodu na zdrowie. Jedno z jego badań ( pdf ) wykazało, że pacjenci z cukrzycą przyjmujący miód mogą odczuwać wzrost poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszych kilku tygodni, ale spożywanie niewielkich ilości miodu przez długi czas może być korzystne dla zdrowia. Badanie wykazało również, że miód może obniżać ciśnienie krwi, a także poprawiać funkcje układu krążenia, gdy jest spożywany przez diabetyków przez długi czas.

Miód może zapobiegać powikłaniom chorób serca u diabetyków

Wiadomo, że chorzy na cukrzycę są podatni na choroby serca. Ogólnie rzecz biorąc, pacjenci z cukrzycą mają powikłania, takie jak nadciśnienie i metabolizm lipidów, oprócz hiperglikemii, co może łatwo prowadzić do miażdżycowej choroby serca. W listopadzie 2022 roku naukowcy z Temerty School of Medicine na Uniwersytecie w Toronto w Kanadzie odkryli, że spożywanie miodu z umiarem może skutecznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Badanie wykazało, że miód był w stanie obniżyć kluczowe wskaźniki rozwoju chorób serca, w tym całkowity cholesterol i trójglicerydy. Naukowcy wyjaśnili, że miód jest złożoną kompozycją pospolitych i rzadkich cukrów, białek, kwasów organicznych i innych związków biologicznie czynnych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

Miód może poprawić otyłość i zapobiegać cukrzycy

Pacjenci otyli są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy niż osoby zdrowe. Otyłość jest najbardziej znaczącym czynnikiem ryzyka cukrzycy, ponieważ otyli pacjenci często mają większą jawną oporność na insulinę, a badania wykazują wyraźny związek między otyłością a insulinoopornością.

Badania takie jak to w The Scientific World Journal dowiodły, że miód nie tylko nie przyczynia się do otyłości, ale może również pomóc w jej zmniejszeniu. Badanie to obejmowało 55 uczestników z nadwagą i otyłością w 30-dniowej próbie. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy, z których jedna spożywała dziennie 70 gramów sacharozy, a druga 70 gramów surowego miodu. Naukowcy odkryli, że jedzenie miodu doprowadziło do niewielkiego spadku masy ciała (1,3 proc.) i tkanki tłuszczowej (1,1 proc.). Stwierdzono również, że miód obniża całkowity cholesterol (3 procent), cholesterol LDL (5,8 procent, „zły” cholesterol), triacyloglicerol (11 procent), glukozę na czczo (4,2 procent) i zwiększa cholesterol HDL (3,3 procent, „dobry” cholesterol). „cholesterolu) u badanych. Naukowcy doszli do wniosku, że spożycie naturalnego miodu nie zwiększyło masy ciała u tych osób.

Badanie wykazało, że kontrolę otyłości można przypisać fruktozie, która jest głównym składnikiem miodu, a także wielu innym białkom, kwasom organicznym, witaminom, minerałom i związkom fenolowym występującym w miodzie. Substancje te zawarte w miodzie powodują spadek aktywności lipogenicznej, zmniejszając tym samym gromadzenie się lipidów w komórkach tłuszczowych. Ponadto zawarta w miodzie fenyloalanina zwiększa poziom peptydu YY, substancji zmniejszającej apetyt. Dlatego miód jest idealny dla osób otyłych lub z nadwagą, których wysoką masę ciała i spożycie kalorii można dzięki niemu kontrolować. Ponadto miód zawiera kilka związków bioaktywnych, w tym kwasy fenolowe i flawonoidy, które pozytywnie wpływają na otyłość i kontrolę wagi.

Miód jest najlepszy, gdy jest spożywany z umiarem

Firmy często promują swoje produkty w sposób, który zwiększa ich korzyści; dlatego ludzie nie powinni spożywać nadmiernych ilości miodu. Spożywanie  3 do 4 łyżek stołowych dziennie jest wystarczające. Według Światowej Organizacji Zdrowiakalorie dostarczane przez cukry proste nie powinny przekraczać 10 procent całkowitego zapotrzebowania organizmu. Miód zawiera około 60 kalorii na łyżkę stołową. Dlatego 180 do 300 kalorii dostarczanych przez miód dziennie jest wystarczające. Aby wchłonąć maksymalne korzyści płynące z miodu, spożywaj go na godzinę przed obiadem. Wypicie go 30 minut przed snem pomaga rozluźnić nerwy i ułatwia zasypianie. Niektórzy ludzie mają reakcje alergiczne na niektóre enzymy lub pyłki w miodzie, co powoduje atopowe zapalenie skóry i alergiczny nieżyt nosa. Osoby z alergią powinny wziąć niewielką ilość miodu, aby sprawdzić swoją wrażliwość.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą i według naukowców z rumuńskich badań kluczowe jest ustalenie optymalnej dawki miodu do spożycia przez ludzi. Osoby z cukrzycą nie powinny pić miodu bez wyjątku. Ludzie powinni badać poziom cukru we krwi i upewnić się, że są w normie przed regularnym spożywaniem miodu. Ponad 80 procent miodu składa się z cukru. Ponieważ miód jest bogaty w monosacharydy i fruktozę, jest to pokarm podnoszący poziom cukru we krwi, który działa szybko. Jedzenie miodu nie spowoduje wysokiego poziomu cukru we krwi u przeciętnej osoby. Ale picie dużej ilości wody z miodem lub spożywanie dużej ilości miodu spowoduje nagły wzrost poziomu cukru we krwi u pacjenta z cukrzycą, prawie jak picie wody z cukrem. Dlatego zaleca się, aby osoby z cukrzycą zwracały uwagę na ilość spożywanego miodu i nie spożywały dużych ilości na raz.

Chociaż miód może być stosowany jako potencjalny środek hipoglikemizujący, który może zmniejszyć powikłania cukrzycy, potrzebne są długoterminowe badania nad cukrzykami. Pewne jest, że miód może być dobrym substytutem cukru, aby zaspokoić zapotrzebowanie na cukier osób z cukrzycą.

Jak spożywać miód

Miód jest całkowicie naturalnym pokarmem, który można spożywać samodzielnie. Popularną metodą spożywania miodu jest sporządzanie wody miodowej, którą przygotowuje się przez zmieszanie odpowiedniej ilości miodu z ciepłą przegotowaną wodą. Miód nie powinien być parzony z wodą o temperaturze wyższej niż 140 stopni Fahrenheita (60 stopni Celsjusza), która jest wystarczająco gorąca, aby parować, ale nie bulgotać i zanurzyć palec na krótko bez poparzenia. Ogrzewanie miodu powyżej 140 stopni F spowoduje, że wiele prozdrowotnych składników aktywnych straci swoją moc i zmniejszy wartość odżywczą miodu.

Miód można również dodawać do innych produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia. Miodu można użyć zamiast syropu do naleśników i gofrów. Miód można również posmarować tostami lub chlebem lub dodać do kawy lub herbaty, aby poprawić smak. Mieszanie miodu z jogurtem, płatkami zbożowymi, owsianką lub płatkami owsianymi również smakuje doskonale. Dodanie miodu do gorącego mleka przed snem może również poprawić sen.

Jak upewnić się, że miód jest autentyczny

W obliczu dynamicznie rozwijającego się rynku miodu niektórzy podejrzani sprzedawcy zaczęli produkować „fałszywy miód” i istnieje wiele sposobów na jego podrobienie. Jakie są zatem sposoby identyfikacji prawdziwego miodu ?

  1. Metoda podgrzewania: Prawdziwy czysty miód nie wytwarza bąbelków po podgrzaniu i natychmiast zmienia kolor na karmelowy. Z drugiej strony miód o niskiej czystości lub sztuczny nie zmienia karmelu po podgrzaniu i zamiast tego wytwarza bąbelki.
  2. Metoda zapłonu: Zanurz wacik kosmetyczny w odrobinie miodu, a następnie podpal go zapalniczką. Jeśli miód łatwo się pali, oznacza to, że nie miesza się z wodą i jest bardzo czysty. Jeśli podczas świecenia wydaje trzaskający dźwięk, oznacza to, że miód może być zafałszowany wodą.
CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: