PRZEPIS : Żeberka wieprzowe w stylu amerykańskim z jabłkiem i wombok slaw
PRZEPIS : Żeberka wieprzowe w stylu amerykańskim z jabłkiem i wombok slaw
-
KAREN MARTINI
Żeberka wieprzowe Karen Martini w amerykańskim stylu ze sławą. Zdjęcie: William Meppem
O ile nie jesteś zagorzałym amerykańskim miłośnikiem grillowania, zadymione żeberka z grilla prawdopodobnie nie są czymś, co robisz dużo w domu. Jednak ten przepis daje całkiem pyszną symulację. Dymny smak pochodzi ze słodkiej papryki i grilla. Powolne gotowanie żeberek w piekarniku najpierw skutkuje pięknie delikatnym, wilgotnym mięsem, podczas gdy marynata gotuje się do pikantnej, lepkiej glazury. Nie trzeba dodawać, że potrzebny jest tutaj obfity zapas serwetek.
Składniki
2kg żeberka z tyłu schabu wieprzowego
60ml oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki płatków soli
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Do marynaty
125ml syropu klonowego
100ml lekkiego sosu sojowego
100ml octu jabłkowego
3 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki brązowego cukru
2 czubate łyżki mielonego kopru włoskiego
11/2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka czosnku w proszku
Dla pazura jabłkowego
1/2 womboka, drobno rozdrobnionego
3 jabłka, drobno julienned
2 długie zielone chilli, bardzo drobno pokrojone
1/2 pęczka mięty, liście zerwane i podarte
skórka i sok z 1 cytryny
płatki soli i świeżo zmielony czarny
Do opatrunku slaw
80ml oliwy z oliwek extra virgin
21/2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka syropu klonowego
Metoda
1. Rozgrzej piekarnik do 170C z wentylatorem wymuszonym (190C konwencjonalnie).
2. Umieść żeberka na tacy do pieczenia, natrzyj olejem, a następnie dopraw solą i pieprzem.
3. W przypadku marynaty dodaj wszystkie składniki do małego rondla i gotuj na wolnym ogniu. Ubij, aby połączyć, a następnie gotuj przez 10 minut, aż zmniejszy się o prawie połowę.
4. Posmaruj trzy czwarte marynaty na wszystkich żebrach, a następnie przykryj tacę folią i piecz przez 11/2 godziny.
5. Po 11/2 godzinach mięso łatwo odejdzie od kości. Usuń folię i baste z marynatą na tacy. Piecz przez kolejną godzinę, łykając co 20 minut z zarezerwowaną marynatą, aż będzie bardzo delikatna i dobrze przeszklona. Uwaga: żeberka można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie grillować, gdy są gotowe.
6. Rozgrzej grilla na średnio-niskim.
7. Grilluj żeberka przez około 5 minut z każdej strony, przesuwając je od czasu do czasu, aby zatrzymać pieczenie się glazury. Będą karmelizowane i będą miały głęboki mahoniowy odcień, gdy będą gotowe.
8. Tymczasem, aby zrobić slaw, połącz wombok, jabłko, chilli i miętę w dużej misce. Dodaj skórkę z cytryny i sok, dopraw solą i pieprzem i wrzuć. Umieść składniki opatrunku w małej misce, dopraw i dobrze połącz, a następnie zalej pazurem i rzuć, aby połączyć.
9. Pokrój żebra na zestawy po dwa żebra każdy, a następnie umieść na desce do serwowania lub talerzu. Podawaj ze sławą z boku.
Nuta: Ten przepis można łatwo podwoić, jeśli jesteś zabawny. Najlepiej jest również przygotować slaw tuż przed tym, jak go potrzebujesz; wystarczy ubrać się w sok z cytryny, aby zatrzymać przebarwienia jabłka.
Enigma2021
Ostatnie wpisy Enigma2021 (zobacz wszystkie)
- Kult klimatyczny: Greta Thunberg wkrótce zostanie doktorem honoris causa teologii - 23 marca 2023
- GAŁAŚ: Z powodu politycznej nieudolności rządu PiS Polska stała się bazą tranzytową dla elementów przestępczych z całego świata - 23 marca 2023
- Przygotowania do wojny: 1,4 miliona Koreańczyków z Północy zaciąga się do służby wojskowej - 23 marca 2023