Nalewka czosnkowa, która chroni przed zawałem
Tybetańska nalewka czosnkowa
Przepis na tybetańską nalewkę czosnkową został odnaleziony w czasie wyprawy przedstawicieli UNESCO w 1971 roku. Receptura znajdowała się w jednym z klasztorów tybetańskich. Szacuje się, że przepis pochodzi z IV-V wieku p.n.e.
Nalewka posiada wiele cennych wartości dla organizmu, m.in.: usuwa toksyny, wypłukuje nierozpuszczony wapń, oczyszcza naczynia krwionośne, poprawia przemianę materii, zapobiega miażdżycy i zawałowi, poprawia wzrok, neutralizuje ból głowy i wzmacnia cały organizm.
Dodatkowo nalewka ta była nazywana eliksirem młodości. Spowalnia proces starzenia się skóry, a także organów wewnętrznych. Niektórzy twierdzą, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o około 16 lat.
Cudowne właściwości czosnku
Zawarte w czosnku olejki eteryczne mają również działanie zwalczające infekcje, dzięki czemu jest idealnym lekarstwem na przeziębienie. Pomaga także w odkrztuszaniu wydzieliny, obniżeniu temperatury i udrażnia drogi oddechowe.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Maryland Medical Center dowiodły, że regularne spożywanie ekstraktu z czosnku obniża ciśnienie krwi o około 5-8 proc.
W 2008 roku czasopismo „Acta Diabetologica” opisało badania, w których naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie ząbków ma pozytywny wpływ na cukrzycę typu 2. U wszystkich badanych osób spadł poziom fruktozaminy i glukozy.
Składniki i przygotowanie
Składniki: 350 g obranego czosnku i 200 ml spirytusu.
Przygotowanie: Czosnek należy obrać i zetrzeć na tarce, następnie wsypać do słoika i zalać czystym spirytusem. Słoik należy szczelnie zakręcić, a nalewkę odstawić w ciemne, chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 10 dni.
Po upływie tego czasu płyn trzeba odcedzić i przelać do nowego słoika. Znowu zamknąć, postawić w chłodnym i ciemnym miejscu na następne 4 dni. Po tym czasie tybetańska nalewka czosnkowa jest gotowa do spożycia.
W czasie kuracji zaleca się picie kwaśnego produktu mlecznego , np. jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka – 50 ml na 1 kroplę nalewki.
Nieprzyjemny zapach czosnku można zneutralizować jedząc natkę pietruszki, skórkę pomarańczy, cytryny bądź jabłko.
Dawkowanie i przeciwwskazania
- 1 dzień: 2 x 4 krople
- 2 dzień: 2 x 6 kropli
- 3 dzień: 2 x 10 kropli
- 4 dzień: 2 x 15 kropli
- 5 dzień: 2 x 20 kropli
- 6 dzień: 2 x 25 kropli
- 7 dzień: 2 x 30 kropli
W kolejnych dniach należy kontynuować kurację, aż do skończenia się nalewki. W tych dniach można pić od 25 do 35 kropli 2 razy dziennie.
Przeciwskazaniem do zażywania mikstury jest ciąża, epilepsja, wrzody żołądka, problemy z nerkami.
https://zywienie.abczdrowie.pl/nalewka-czosnkowa-chroniaca-przed-zawalem/4