Słodko-gorzki: badanie ujawnia ukryte zagrożenia związane z metalami ciężkimi w czekoladzie
Badania Consumer Reports wykazały, że 1 na 3 produkty czekoladowe zawiera metale ciężkie, takie jak ołów i kadm, które mogą szkodzić rozwojowi neurologicznemu dzieci i powodować inne problemy zdrowotne.
Historia w skrócie:
- Badania przeprowadzone przez Consumer Reports wykazały, że jedna trzecia przetestowanych produktów czekoladowych zawierała dużo metali ciężkich, a odsetek produktów zanieczyszczonych wzrósł w przypadku gorzkiej czekolady.
- Spośród 28 tabliczek ciemnej czekolady przetestowanych w 2022 r. tylko w pięciu stwierdzono poziom poniżej 100% maksymalnej dopuszczalnej dawki, a tylko w dwóch poziom poniżej 50%. W 46 produktach przetestowanych w 2023 r. stwierdzono wykrywalne poziomy w każdym produkcie oraz 539% maksymalnej dopuszczalnej dawki ołowiu w ciemnej czekoladzie premium Perugina 85%.
- Czekolada nie jest jedynym źródłem metali ciężkich i ulega bioakumulacji, dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na całkowite spożycie. Kadm może być wchłaniany z gleby, a jego największe ilości występują w zbożach i warzywach.
- Narażenie na ołów i kadm stwarza największe ryzyko dla mózgu i układu neurologicznego niemowląt i dzieci. Ponieważ kadm przenika przez barierę łożyskową, narażenie na niego w czasie ciąży może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, w tym zwiększoną śmiertelność z powodu chorób serca i nerek oraz raka.
- Ciemna czekolada ma wiele zalet zdrowotnych, ale jej źródło należy wybierać mądrze, aby uniknąć narażenia na metale ciężkie. Rozważ wprowadzenie strategii detoksykacji metali ciężkich, aby chronić funkcje mitochondriów.
Testy przeprowadzone w 2023 r. przez Consumer Reports wykazały, że jedna trzecia testowanych produktów czekoladowych zawierała wysoką zawartość metali ciężkich.
Są to pierwiastki naturalnie występujące w środowisku , które są pięciokrotnie gęstsze od wody i mają wielorakie zastosowanie w przemyśle, rolnictwie, medycynie i technologii.
Jednak szerokie zastosowanie wzbudziło obawy dotyczące wpływu metali ciężkich na zdrowie ludzi i środowisko.
Ołów, chrom, kadm, arsen i rtęć należą do metali uznanych za mające znaczenie dla zdrowia publicznego, ponieważ wiadomo, że powodują uszkodzenia narządów nawet przy niskim poziomie narażenia. Te same metale ciężkie są również „znanymi” lub „prawdopodobnymi” substancjami rakotwórczymi dla ludzi.
Według Administracji ds. Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy metale ciężkie są metalami toksycznymi , o których wiadomo, że mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Mogą ulegać bioakumulacji i stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Kadm jest niezwykle toksycznym metalem stosowanym w przemysłowych zakładach pracy.
Ostremu narażeniu spawaczy, którzy nieświadomie używali stopów zawierających kadm, przypisano kilka zgonów.
Jednakże ołów jest jedną z najczęstszych substancji narażonych na nadmierne narażenie w środowisku pracy, ponieważ występuje między innymi w pracach budowlanych, warsztatach naprawy chłodnic, na strzelnicach i w większości hut.
Inne metale ciężkie uznane za toksyczne to arsen, beryl, sześciowartościowy chrom i rtęć.
Kilka rodzajów czekolady o wysokiej zawartości ołowiu i kadmu
W raporcie Consumer Reports zbadano różne cukierki i proszki czekoladowe , w tym czekoladę gorzką, czekoladę mleczną, chipsy czekoladowe, kakao w proszku i ciasteczka, ciasta oraz mieszanki gorącej czekolady.
Było to kontynuacją testów przeprowadzonych w 2022 r. na ciemnej czekoladzie , podczas których przetestowano 28 batoników różnych firm na obecność ołowiu i kadmu.
W testach przeprowadzonych w latach 2022 i 2023 badacze wykorzystali maksymalny dopuszczalny poziom dawki badanych metali ciężkich w Kalifornii, ponieważ, jak wskazano w Consumer Reports, nie ma federalnych limitów dotyczących ołowiu ani kadmu w żywności, a naukowcy uważali, że normy kalifornijskie zapewniają obecnie najbardziej ochronny poziom.
Normy kalifornijskie ograniczają spożycie ołowiu do 0,5 mikrograma dziennie i kadmu do 4,1 mikrograma dziennie.
Consumer Reports zauważa, że testy nie miały na celu oceny, czy dana czekolada przekracza normy prawne Kalifornii, ale standardy kalifornijskie posłużyły do wskazania produktów o stosunkowo wyższej zawartości metali ciężkich.
Spośród 28 batonów ciemnej czekolady przetestowanych w 2022 r. pod kątem ołowiu i kadmu, tylko w pięciu poziom był niższy niż 100% maksymalnego dopuszczalnego poziomu dawki ołowiu i kadmu, przy założeniu porcji o pojemności 1 uncji.
Było osiem próbek o wysokiej zawartości kadmu, 10 o wysokiej zawartości ołowiu i pięć o wysokiej zawartości ołowiu i kadmu.
Czekolada z ziaren kakaowca składa się z dwóch głównych składników. Są to substancje stałe kakaowe i masło kakaowe, które razem nazywane są kakao lub kakao.
Ciemna czekolada jest zwykle bardziej zanieczyszczona metalami ciężkimi niż czekolada mleczna, ponieważ ma wyższą zawartość kakao, które jest bardziej podatne na zanieczyszczenie kadmem i ołowiem.
W 2023 r. w Consumer Reports starano się ustalić, czy inna żywność zawierająca kakao wiąże się z takim samym ryzykiem. Przetestowali 48 różnych produktów czekoladowych w siedmiu kategoriach i dodali kilka tabliczek ciemnej czekolady, aby potwierdzić swoje wcześniejsze wyniki.
Używali produktów znanych marek, takich jak Nestle, Ghirardelli i Hershey’s, i kupowali je od krajowych sprzedawców detalicznych, takich jak Whole Foods, Target, Costco i Trader Joe’s.
Podobnie jak w poprzednich testach, czekolada gorzka miała wyższy poziom metali ciężkich niż czekolada mleczna.
Jednakże dr James E. Rogers, dyrektor i pełniący obowiązki kierownika ds. testów bezpieczeństwa produktów, zauważył również, że każdy produkt zawierał wykrywalne ilości ołowiu i kadmu, a 16 zawierał niepokojące poziomy co najmniej jednego metalu, a w niektórych przypadkach nawet więcej niż dwa razy więcej niż limit.
Wyniki badań wykazały wysoki poziom ołowiu i kadmu w kilku batonach ciemnej czekolady, w tym 539% maksymalnej dopuszczalnej dawki ołowiu w Perugina Extra Dark Chocolate Premium 85%.
W żadnym z batoników mlecznej czekolady zawartość ołowiu lub kadmu nie przekraczała 100%, a tylko w dwóch kawałkach ciemnej czekolady zawartość ołowiu przekraczała 100%.
Metale ciężkie mogą gromadzić się z kilku źródeł
Jak zauważono w Consumer Reports, duże ilości kadmu przedostają się do czekolady, gdy roślina pobiera go z gleby. Ołów może również osadzać się na fasoli po zbiorach, gdy suszy się na zewnątrz.
Jednak czekolada nie jest jedyną żywnością i napojami zawierającymi metale ciężkie , a ponieważ metale te mogą ulegać bioakumulacji, ważne jest, aby zwracać uwagę na całkowite spożycie.
W badaniu z 2021 r. opublikowanym w Scientific Reports oceniono również obecność kadmu i ołowiu w wybranych owocach i warzywach.
Oceniana żywność była świeża, mrożona, suszona lub przetworzona. W badaniu oceniono 370 próbek różnych odmian, w tym jabłek, gruszek, winogron, truskawek, marchwi i pomidorów.
Z przeprowadzonych badań wynika, że stężenie kadmu i ołowiu występowało we wszystkich rodzajach owoców i warzyw, jednak ich ilość była bardzo zróżnicowana. Najwyższe stężenia stwierdzono w produktach suszonych, a w kilku próbkach stwierdzono przekroczenia najwyższych dopuszczalnych stężeń.
W innej analizie przeprowadzonej w 2022 r. uwzględniono główne grupy żywności pod kątem obecności kadmu, ołowiu, rtęci i niklu.
Dane wykazały, że głównymi źródłami kadmu, niklu i rtęci są zboża i warzywa, natomiast głównym źródłem ołowiu jest woda i inne napoje.
Natomiast jaja, mleko i jego przetwory, tłuszcze i oleje charakteryzowały się najniższą liczbą testowanych metali ciężkich.
Pomimo powszechnego związku rtęci z rybami analiza ta wykazała, że ryby nie są ważnym źródłem rtęci. Inaczej było w przypadku oceny Grupy Roboczej ds. Środowiska (EWG) z 2016 r .
EWG ogłosiła wyniki badań 254 kobiet, które według doniesień jadły co najmniej dwa posiłki składające się z jakiegoś rodzaju ryb tygodniowo.
Zmierzyli rtęć we włosach kobiet, aby ustalić, ile rtęci zostało wchłonięte przez ryby, i odkryli, że 30% uczestniczek było narażonych na zbyt duże narażenie zgodnie z wytycznymi Agencji Ochrony Środowiska dla kobiet w ciąży.
Jednak nie są to jedyne pokarmy, które zwiększają narażenie na metale ciężkie. Zjedz to, nie tamto! podało, że badanie przeprowadzone w 2021 r. wykazało, że w przypadku popularnych marek żywności dla dzieci zawartość arsenu, ołowiu, kadmu i rtęci znacznie przekraczała zalecane limity.
Sok owocowy może również przekraczać zawartość ołowiu, a ryż jest dobrze znanym źródłem nieorganicznego arsenu. Podobnie jak ziarno kakaowe może wchłaniać kadm z gleby, podobnie mogą być zielone warzywa liściaste i warzywa korzeniowe, takie jak marchew i ziemniaki.
Narażenie w dzieciństwie może uszkodzić układ nerwowy
Narażenie na kadm i ołów u niemowląt i dzieci stwarza większe ryzyko dla ich mózgu i układu neurologicznego niż u dorosłych.
Niestety, te metale ciężkie mogą przedostać się do żywności jako zanieczyszczenia. Na przykład amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków ostrzegła 30 października rodziców, że po przetestowaniu torebek na żywność firmy Wanabana stwierdzono „niezwykle wysokie” stężenie ołowiu, które może prowadzić do „ostrej toksyczności”.
Test przeprowadzono po tym, jak czworo dzieci w Północnej Karolinie przebadano pod kątem wysokiego poziomu ołowiu powiązanego z puree.
W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. oceniano narażenie dzieci na ołów i kadm z dietą na podstawie danych z badania National Health and Nutrition Examination Study.
Szacowany średni zakres narażenia na ołów był znacznie wyższy niż norma kalifornijska i wahał się od 1 do 3,4 mikrograma dziennie.
Większość narażenia pochodziła ze zbóż, owoców, nabiału i mieszanek, takich jak lasagne, zupy, hamburgery i pizza.
Szacowane średnie narażenie na kadm oszacowano na 0,38 do 0,44 mikrograma na kilogram masy ciała dziennie.
Wiadomo, że narażenie na ołów spowalnia wzrost i rozwój dziecka oraz upośledza zdolność uczenia się, słuchu i mowy.
Uszkodzenie mózgu i układu nerwowego może również powodować problemy z zachowaniem i powodować niższe IQ, co wiąże się z zmniejszoną zdolnością do skupiania uwagi i słabymi wynikami w szkole.
Narażenie w młodszym wieku jest bardziej szkodliwe, ponieważ ciała i mózgi dzieci wciąż się rozwijają i rosną.
Dane pokazują, że narażenie na kadm może mieć niekorzystny wpływ na nerki, serce, wątrobę i układ nerwowy. Narażenie w macicy i na początku życia może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi związanymi z zaburzeniami rozwojowymi, ponieważ kadm przenika przez barierę łożyskową.
Narażenie podczas ciąży może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, w tym zwiększone ryzyko śmiertelności związanej z rakiem, chorobami serca, chorobami nerek i problemami neurologicznymi.
Badanie przeprowadzone w 2012 roku przez naukowców z Harvardu wykazało, że dzieci, które miały najwyższy poziom kadmu, były 3,21 razy bardziej narażone na trudności w uczeniu się i trzykrotnie częściej uczestniczyły w kształceniu specjalnym niż dzieci z najniższym poziomem.
„Jednym z ważnych punktów badania jest to, że nie badaliśmy populacji dzieci, które były narażone na bardzo wysokie ryzyko. Zbadaliśmy populację reprezentatywną Stanów Zjednoczonych. Wykrycie jakiegokolwiek [efektu] sugeruje, że występuje to na stosunkowo niskim poziomie ” – powiedział dr Robert Wright, profesor nadzwyczajny pediatrii i zdrowia środowiskowego na Harvardzie.
Używaj ciemnej czekolady rozsądnie
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania ciemnej czekolady są dobrze znane. To zawartość kakao robi różnicę pod względem korzyści, ponieważ zawiera duże ilości polifenoli, w tym epikatechinę, resweratrol, fenyloetyloaminę i teobrominę.
Jednakże, jak wykazały badania Consumer Reports, czekolada z większą zawartością kakao ma również wyższą zawartość kadmu i ołowiu.
Dane na ludziach z Uniwersytetu Loma Linda, zaprezentowane podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego, wykazały, że czekolada z dużą zawartością kakao pomaga poprawić poziom stresu, stany zapalne, nastrój, pamięć i funkcje odpornościowe.
Zastrzeżenie? Musi zawierać co najmniej 70% kakao i być słodzony organicznym cukrem trzcinowym.
Według Uniwersytetu Loma Linda :
„Chociaż dobrze wiadomo, że kakao jest głównym źródłem flawonoidów, po raz pierwszy zbadano jego działanie na ludziach, aby określić, w jaki sposób może ono wspierać zdrowie poznawcze, hormonalne i sercowo-naczyniowe. …
„Te badania pokazują, że im wyższe stężenie kakao, tym bardziej pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, pamięć, nastrój, odporność i inne korzystne skutki”.
Kilka badań potwierdziło również, że kakao może mieć korzystny wpływ na serce, naczynia krwionośne, mózg i układ nerwowy, a także pomóc w walce z cukrzycą i innymi stanami wynikającymi ze stanu zapalnego.
Jak zauważono w artykule opublikowanym w czasopiśmie Oxidative Medicine and Cellular Longevity :
„Kakao zawiera około 380 znanych substancji chemicznych, z których 10 to związki psychoaktywne. …
„Kakao ma więcej fenoli i ma większą zdolność przeciwutleniającą niż zielona herbata, czarna herbata czy czerwone wino. …
„Fenole zawarte w kakao mogą zatem chronić przed chorobami, w których stres oksydacyjny jest czynnikiem sprawczym lub przyczyniającym się, takimi jak rak. Oprócz działania przeciwpróchnicowego mają także działanie antyproliferacyjne, antymutagenne i chemoprotekcyjne”.
Istnieją znaczące dowody na to, że gorzka czekolada ma korzyści zdrowotne, ale ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że korzyści te nie przekładają się na czekoladę mleczną i ważne jest, aby rozsądnie wybrać źródło ciemnej czekolady.
Według badania Consumer Reports z 2022 r . do bezpieczniejszych wyborów w przypadku ciemnej czekolady należą Intense Dark Chocolate 86% kakao firmy Ghirardelli i Mast Organic Dark Chocolate 80% kakao. Te dwa słupki były jedynymi, w których poziomy ołowiu i kadmu były mniejsze niż 50% maksymalnego dopuszczalnego poziomu dawki w Kalifornii.
Detoksykacja metali ciężkich
Jak dr Frank Shallenberger , autor książki „Bursting With Energy: The Breakthrough Method to Renew Youthful Energy and Restore Health” i lekarz medycyny naturalnej z prawie pięćdziesięcioletnim stażem, omówił w naszym wywiadzie z 2022 r., osłabienie funkcji mitochondriów jest cechą charakterystyczną proces starzenia i wiele chorób przewlekłych.
Nawet u bezobjawowych osób po 30. roku życia może wystąpić znaczny spadek funkcji mitochondriów, co wskazuje na przedwczesne starzenie się i przyszłe problemy zdrowotne.
Toksyczność metali ciężkich może odcisnąć piętno na funkcjonowaniu mitochondriów i aby temu zaradzić, Shallenberger zazwyczaj łączy terapię chelatującą z leczeniem okrężnicy i korzystaniem z sauny. Chociaż wiele osób korzysta z saun na bliską podczerwień, ja wolę sauny na bliską podczerwień z kilku powodów.
Na początek bliska podczerwień wnika znacznie głębiej w tkanki, uwalniając toksyny.
Co ważne, 95% melatoniny produkowane jest również w mitochondriach w odpowiedzi na światło bliskiej podczerwieni. Melatonina jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który pomaga usuwać reaktywne formy tlenu w mitochondriach.
Melatonina pomaga również zwiększyć poziom glutationu, który jest głównym czynnikiem detoksykującym. Aby uzyskać wskazówki, jak stworzyć saunę wolną od pola elektromagnetycznego, posłuchaj naszego wywiadu , w którym omawiamy więcej szczegółów niż to, co tutaj podsumowałem.
Oryginalnie opublikowane przez Mercolę .
Przez
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Fauci próbował ukryć finansowanie przez USA badań nad bronią biologiczną, ale Chiny otwarcie przechwalały się „nową erą broni genetycznej” - 09/12/2023
- Państwo niemieckie będzie wymagać od osób ubiegających się o obywatelstwo zadeklarowania wsparcia dla Izraela - 08/12/2023
- Promieniowanie elektromagnetyczne emitowane przez naczynia Starlink powoduje choroby i zabija zwierzęta domowe oraz dziką przyrodę - 08/12/2023