Przepis na 30-minutowy duszony boczek wieprzowy z kiszoną kapustą maślaną
Przepis na 30-minutowy duszony boczek wieprzowy z kiszoną kapustą maślaną
-
JESSICA BROOK
30-minutowy duszony boczek wieprzowy z kiszoną kapustą maślaną z cydru. Zdjęcie: James Moffatt
Delikatne danie z boczku wieprzowego w mniej niż pół godziny? Tak, można to zrobić, z kwaśnym dodatkiem, aby przeciąć bogactwo
Składniki
3 szklanki kiszonej kapusty kupionej w sklepie
1/4 szklanki syropu klonowego
375ml może jabłkowy cydr
1/4 szklanki octu jabłkowego
1 łyżeczka kminku
50g niesolonego masła, posiekanego
1kg kawałek boczku wieprzowego bez kości, pokrojony na 6cm kawałki
200g crème fraiche
gorąca musztarda angielska, do podania
szczaw dla dzieci z czerwoną żyłą, do podania (opcjonalnie)
Metoda
1. Rozgrzej piekarnik do 220C z wentylatorem wymuszonym (240C konwencjonalnie). Umieść kiszoną kapustę, syrop klonowy, cydr jabłkowy, ocet, kminek i masło na głębokiej patelni do pieczenia. Krótko wymieszaj, a następnie dopraw popękanym czarnym pieprzem. Na wierzchu wieprzowina. Przykryj szczelnie folią i piecz przez 15 minut.
2. Odkryj i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż kiszona kapusta zacznie bulgotać, a wieprzowina zostanie ugotowana.
3. Podawaj z crème fraiche, musztardą i szczawiem.
Enigma2021
Ostatnie wpisy Enigma2021 (zobacz wszystkie)
- O wojnie z samym życiem - 27 marca 2023
- Po terrorze przeciwko Nord Stream – tani gaz dla Chin i całej Azji - 27 marca 2023
- Fałszywe pandemie i szkodliwe narkotyki bez efektu: od Lipobay do Comirnaty - 27 marca 2023