Czysto grecki patent, który został absolutnie powiązany z letnim nastrojem i pozostaje niezmieniony w czasie.

WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ

DZIAŁALNOŚĆ 

Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych  a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie .......... 

Któregoś dnia, pijąc kawę na balkonie, ktoś poprosił mnie, żebym zrobił mu frappe. Byłem zaskoczony, a jednocześnie czułem się zawstydzony, ponieważ w domu mogłem wypić wszystkie kawy świata, ale nie natychmiastowe. „Ale czy to możliwe, że nie pijesz „greckiej” kawy?” przyjaciel powiedział mi wyraźnie rozczarowany, gdy poinformowałem go, że „sklep” nie może mu służyć. Rozmowa od razu przeniosła się do lat, kiedy godzinami piliśmy frappe słodkie z mlekiem. Umówiliśmy się na spotkanie z Lentzos, w Pagrati, aby cieszyć się „najlepszym” kremowym frappe miasta, mistrzowsko wykonanym przez pana Christosa. Gdzie odwiedzali polityków, artystów, biznesmenów i dzielili te same stoły ze zwykłymi ludźmi. W rozmowie na górze dowiedziałem się, że ta historyczna cukiernia-kawiarnia została ponownie otwarta, z innym adresem, w innym miejscu w Pagrati, a teraz serwuje zarówno espresso, jak i cappuccino.

Jak się urodził Został


przypadkowo stworzony w 1957 roku w 
Saloniki, podczas 22 Międzynarodowych Targów. Pracownik, który w nim pracował, Dimitris Vakondios, miłośnik ciepłej chwili, chciał zrobić filiżankę kawy. Zdał sobie jednak sprawę, że nie ma ciepłej wody i postanowił improwizować. Włożył więc do shakera dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, trochę cukru i zimnej wody. Uderzył ich i tak narodził się frappe. Nazwa tej mrożonej kawy z bogatą pianką pochodzi od francuskiego słowa „frappé”, co oznacza „pobity”. Ale dlaczego proces uderzania jest konieczny? Podstawą tego napoju jest kawa rozpuszczalna, odwodniona kawa filtrowana, która podczas jej przygotowywania jest filtrowana sekwencyjnie, przechodzi specjalną obróbkę, z której usuwana jest cała jej wilgoć, a na koniec jest chłodzona, aby przybrać postać ziaren, które wszyscy
znamy. Tak więc „bicie” wodą jest uważane za konieczne, aby mogło się rozpuścić i ponownie stać się kawą.

Przepis


Specyficzny przepis na 
Frappe nie ma. Każdy może podążać za swoim, w zależności od gustów i preferencji. Ale jeśli chcemy podać przepis jako bazę, powiedzielibyśmy, że potrzeba 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczki cukru, mleka (zwykle odparowanego) i odrobiny wody w temperaturze pokojowej, aby umożliwić łatwe rozpuszczenie ziaren kawy. Ponadto ilość wody nie powinna być duża, ponieważ podczas mieszania (bicia) powstanie dużo piany. Tak więc, po ubiciu wszystkich składników i stworzeniu pięknego i przewiewnego kremu, rozmagnesowujemy szklankę zimną wodą i dodajemy lód.

Wariacje

Frappes jest naturalny i ta konkretna kawa stała się podstawą wielu innych przepisów. Najbardziej znaną i najbardziej letnią wersją frappe jest ta z gałką lodów w szklance. Zwykle mówimy o czekoladzie lub kremowej kulce. Oczywiście są najbardziej żądni przygód, którzy łączą go z innymi smakami, takimi jak banan itp. Istnieje również wersja z alkoholem, w której uczestniczy kremowy Baileys, który nadaje bardziej aksamitną konsystencję i słodki charakter.

W tym samym słodkim wzorze jest odmiana, w której odparowane mleko zastępuje się słodkim. Jak rozumiesz, w tym przypadku mówimy o dość słodkiej kawie. Wreszcie natknęliśmy się na bardziej imponującą wersję, z bitą śmietaną na wierzchu i syropem karmelowym lub czekoladowym.

Korzyści z frappe


Kawa rozpuszczalna, a co za tym idzie frappe, ma składniki przeciwutleniające, które chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się i pojawieniem się chorób przewlekłych. Ponadto, ze względu na 
Kofeina posiada może działać jako stymulant i tonik dla organizmu. W tym momencie obalić miejską legendę, która chce, aby kawa rozpuszczalna zawierała największą ilość kofeiny na filiżankę, co nie ma miejsca. Ilość kofeiny waha się od 65 mg do 100 mg, podczas gdy kawa filtrowana
osiąga 120 mg kofeiny.

Wreszcie, kawa rozpuszczalna nie tuczy, ponieważ zawiera tylko 2 kalorie. Ale to, co czyni go bombą kaloryczną, to jego dodatkowe składniki (cukier, mleko, śmietana, lody).

Jak frappe, które kochaliśmy, urodziło się | www.olivemagazine.gr