Idealny rodzinny posiłek jest tutaj ze zdrowym groszkiem i wołowiną pełną białka! Dzieciom na pewno się spodoba… Podawaj z chrupiącym chlebem!

Porcje: 4 Czas przygotowania: 15′ Kucharze w: 1:40′ Gotowy w: 1:55

Składniki
1 kg flatironu
wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 ząbek
czosnku, drobno posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 szklanki rosołu
z kurczaka 1 szklanka cebuli
perłowej 21/2 szklanki grochu
12 małych ziemniaków, przekrojonych
na pół 1 szklanki pietruszki, drobno posiekanych
15-20 liści świeżej mięty
soli, pieprzu

Metoda


Krok 1
Pokrój mięso w kostki 5×5 cm i dopraw solą i pieprzem.

Krok 2
W dużym garnku z ciężkim dnem podgrzej olej na dużym ogniu i gotuj mięso partiami, ze wszystkich stron, aż ładnie się zarumieni. Dodaj czosnek i pomidora i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

Krok 3
Dodaj wino, a gdy alkohol odparuje, dodaj bulion i cebulę perłową. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj z pokrywką do połowy otwartą przez 1 godzinę lub do momentu, aż mięso stanie się miękkie.

Krok 4
Dodaj groszek, ziemniaki, trochę dodatkowej wody i gotuj przez kolejne 20 minut. Pięć minut przed zdjęciem patelni z ognia wymieszaj z pietruszką i miętą. Podawaj z dodatkowym pieprzem i kilkoma kroplami oleju.

Και η συνταγή στα ελληνικά: Μοσχάρι με αρακά