owoc sezonu iw dt time kopiemy desery orzeźwiające i niezrównane.

WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ

DZIAŁALNOŚĆ 

Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych  a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie .......... 

1. Kanapka z ciasteczkami z wiśniami i lodami czekoladowymi
30 minut, łatwa, 4 osoby

Składniki:
100 gr. masło niesolone, zmiękczone
3/4 szklanki. brązowy cukier
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 szklanki. mąka uniwersalna
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki. odsączone i posiekane wiśnie z kopru
włoskiego, plus dodatkowe do dekoracji 3/4 filiżanek. kawałki kuwertury mleka plus dodatkowe do dekoracji

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce ubij masło i brązowy cukier mikserem elektrycznym na
1 ́ lub do połączenia. Dodaj jajko oraz ekstrakty waniliowe i migdałowe i ponownie ubij. W osobnej małej misce ubij mąkę, sodę i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych składników, mieszając szpatułką.

Dodaj posiekane wiśnie z kopru włoskiego i kawałki czekolady i wymieszaj, aby połączyć. Mieszanina będzie gęsta. Rękami kształtuj kulki o wadze około 40 g. i umieść je na patelni z pergaminem. Naszą dłonią dociskamy je lekko, aż staną się płaskie. Naciśnij dodatkowe wiśnie i kawałki czekolady na zewnątrz ciasta. Piec przez 15 ́.

Pozwól herbatnikom ostygnąć na patelni (przez około 10 stóp), a następnie napełnij połowę ciasteczek małą gałką lodów czekoladowych. Zamknij je na kanapki z resztą kukułek. Podawaj bezpośrednio lub zarezerwuj w zamrażarce.

2. Parffe jogurtowe z morelami
25 minut, łatwe, 4 osoby

Do kremu jogurtowego:
200 gr. ser śmietankowy lub anthotyro, w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek miodu tymiankowego
1/2 łyżeczki cynamonu, proszek
1 limonka, skórka
250 gr. jogurt odcedzony

Reszta:
11/2 szklanki. morele, pokrojone w plasterki o grubości 3 mm;
1-2 łyżki miodu tymiankowego
1 szklanka niesłodzona
granola 20 gr. skórki suszonego kokosa

Wykonanie:
Zrób krem jogurtowy: Za pomocą producenta jaj wymieszaj w misce ser śmietankowy, miód, cynamon i skórkę, aż do homogenizacji. Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Składamy parfait: Wkładamy od 2 łyżeczek. zupa morelowa w 4 szklankach. Dodaj trochę kremu jogurtowego i trochę miodu.

Wlej kolejne 2 łyżeczki na wierzch. zupa morelowa i 3 łyżeczki. zupa z muesli. Dodaj resztę kremu jogurtowego i dodaj resztę muesli i resztę moreli na wierzchu i posyp skórkami kokosowymi. Podawaj natychmiast.

3. Mus z awokado z czekoladą i wczesnym melonem
15 minut, łatwy, dla 4 osób

Składniki:
4 awokado, dojrzałe
100 gr. kakao, sproszkowane
150 ml mleka kokosowego w puszkach
140 gr. miód tymiankowy
2 łyżeczki. zupa ekstrakt waniliowy
200 gr. wczesny melon w małych
kostkach, do podania
30 gr. orzechy nerkowca, do serwowania
50 gr. biała kuwertura, tarta,
do podawania
odrobiny mięty, do podawania

Wykonanie:
W dużym mikserze lub blenderze dodaj awokado, kakao, mleko kokosowe, miód, ekstrakt waniliowy i ubijaj bardzo dobrze przez 30 sekund, aż awokado całkowicie się rozpuści.

Za pomocą torby do gotowania wkładamy nasz mus do wybranych szklanek lub misek. Przełożyć do miski do serwowania. Do podania wlej kostki wczesnego melona na mus, kilka sutann grubo posiekanych, białą kuwerturę i odrobinę mięty.

4. Tatar truskawkowy z oliwą z oliwek i bazylią
15 minut, łatwy, 4 osoby

Składniki:
1 kg truskawek
1 cytryna, sok i skórka
2 łyżeczki. zupa z cukru pudrowego
3 łyżeczki oliwy z oliwek
świeże liście bazylii

Przygotowanie:
Truskawki umyć w zimnej wodzie i wysuszyć na chłonnym papierze. Pokrój je w małą kostkę i wlej do dużej miski. Dodaj sok z cytryny i cukier i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki na 2 do 3 cali.

Następnie dodaj oliwę z oliwek i posiekaną bazylię, wymieszaj je wszystkie razem, aż oliwa z oliwek zostanie dobrze wchłonięta przez truskawki i będą ładnie wypolerowane. Podawaj w dobrze zamrożonych zimnych szklankach, które trzymaliśmy w zamrażarce, aby nie straciły soku i były dobrze zamrożone.

5. Nektaryny w cieście francuskim z lodami kaimaki
30 minut, łatwe, 4 osoby

Składniki:
450 gr. liście skórki na słodycze
50 gr. masło, stopione
50 gr. cukier granulowany
6 brzoskwiń (lub równoważne jarmudy lub nektaryny lub mieszane)
100 gr. cukier
brązowy 1 kawałek świeżego imbiru 2 cm. grubo starte
3 łyżeczki. zupa z liści mięty (lub mięty), drobno posiekana
1/2 limonki, sok
z lodów kaimaki
20 gr. cukier puder

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C w powietrzu. Rozłóż liście ciasta francuskiego poziomo przed nami i pokrój je na pół.
Umieść arkusz na blasze do pieczenia z pergaminem. Masło posmarować pędzlem i posypać cukrem. Odwróć drugą stronę i posmaruj masłem i cukrem.

Przykryj innym arkuszem filo i posmaruj masłem i cukrem. Postępujemy zgodnie z tym samym procesem dla czterech arkuszy w sumie. Przykryj innym kawałkiem pergaminu i najlepiej połóż ciężar na wierzchu (pergamin z fasolą), aby wszystkie liście pozostały płaskie. Piec na 15′-20′. Postępujemy zgodnie z tym samym procesem dla wszystkich liści. Pozwól im ostygnąć.

Oczyszczamy owoce i kroimy je na małe ćwiartki. Jeśli są to nektaryny, nie obieramy ich. Wlej je do miski, posyp brązowym cukrem, startym imbirem, posiekaną miętą i sokiem z limonki. Dobrze wymieszaj składniki. Rozbij liście ciasta francuskiego na duże nieregularne kawałki i umieść arkusz na talerzu do serwowania. Wlej nektaryny na wierzch, gałkę lodów kaimaki, trochę więcej zepsutego ciasta francuskiego i posyp cukrem pudrem.

6. Tiramisu z brioszką, wiśniami i truskawkami
25 minut, łatwe, 4 osoby

Składniki:
400 gr. brązowe espresso, w temperaturze pokojowej
5 łyżek whisky lub koniaku
6 plasterków brioche
3
żółtka 1 szczypta soli
70 gr. cukier
500 gr. serek mascarpone
110 gr. śmietana bita w lepkiej formie (nie ciasna bita śmietana)
20 gr. kakao, proszek
50 gr. kuwertura, w wiórach
kilka truskawek do dekoracji, pokrojona w 4
kilka wiśni, pokrojona na pół, pestkowata, do podania

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τον καφέ και 3 κ.σ. κονιάκ. Κόβουμε κάθε φέτα τσουρεκιού στη μέση. Βρέχουμε τα μισά κομμάτια με λίγο καφέ και κονιάκ και τα μοιράζουμε σε 6 ποτήρια ή διάφανα μπολάκια σερβιρίσματος.

W misce miksera dodaj żółtka, dodaj sól i cukier i ubij je na 2 ’-3′, aż mieszanina będzie puszysta. Dodaj pozostały koniak (2 łyżki stołowe) i ubij ponownie na 1 ́. Wymieszaj mieszaninę szpatułką, aby oderwać ściany miski i dodaj mascarpone.

Ubijać przez około 1 ́ przy niskiej prędkości, aż mieszanina zostanie homogenizowana. Wlać 3 łyżeczki. zupa bita śmietana i wymieszać szpatułką zatrzymując działanie miksera. Dodaj resztę kremu, delikatnie mieszając, aby składniki były dobrze homogenizowane. Napełnij miski brioszką i mieszanką. Posyp kakao i udekoruj wiśniami i truskawkami.

Dodaj trochę kakao i trochę skórki czekolady. Powtórz warstwę brioche, jedną warstwę reszty śmietany, posyp resztą kakao i resztą owoców. Podawaj natychmiast lub zarezerwuj w lodówce.

Stylizacja: Tzannis Sifnaios, Stylizacja żywności: Yiannis Bourodimos, Zdjęcia: STUDIO M