Jak oszukują nas w restauracjach? UOKiK ujawnił wyniki kontroli. „Jest gorzej niż się spodziewaliśmy”
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Opublikowano oświadczenia majątkowe posłów - 27 maja 2022
- Polska wprowadza 21-dniową kwarantannę w przypadku wykrycia małpiej ospy - 27 maja 2022
- Głód jako broń w rosyjskiej wojnie z Ukrainą. Sprawdzamy fakty - 27 maja 2022
- Tej energii nie dotykać - 27 maja 2022
- Były szef policji Chersonia otrzymał 10 tys. USD za kłamstwo przed kamerą - 27 maja 2022
W 2021 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała 360 placówek gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce , w tym 2 stacje paliw prowadzące działalność gastronomiczną i handel detaliczny. Jak się okazuje w 178 z nich (49,4 proc.) odnotowano nieprawidłowości.
WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
Połowa przedsiębiorców łamała prawo
Jak poinformowano, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wydano 128 decyzji w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej na łączną kwotę 70 426 zł. Ponadto nałożono 73 mandaty karne na łączną kwotę 12,4 tys zł na osoby odpowiedzialne
za popełnienie wykroczeń
Do sądów rejonowych skierowano 32 wnioski o ukaranie sprawców wykroczeń, wobec 7 sprawców wykroczeń zastosowano pouczenie, a w przypadku 2 odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie. O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Skontrolowano 360 placówek gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. W 178 z nich (49,4 proc.) odnotowano nieprawidłowości.

Nierzetelna obsługa konsumentów
Wśród nieprawidłowości stwierdzono, że do przygotowania dania używano innego składnika, niż wymieniony w menu, np. ser „Fawita” w miejsce sera „Feta”.
Doliczenie do rachunku opakowania do produktu, którego konsument faktycznie nie otrzymał.
Różnicach na niekorzyść konsumenta między ceną uwidocznioną w jadłospisie, a pobraną w kasie, np. ceny alkoholi niższe w jadłospisach.

Nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen
W jadłospisach nie uwidoczniono ilości 6 289 potraw i napojów oferowanych do sprzedaży (22 proc.).
Nie uwidocznienie cen jednostkowych 714 napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz ilości potraw sprzedawanych na sztuki.
W 1 zakładzie w jadłospisach nie uwidoczniono informacji o doliczaniu do rachunków 10 proc. kosztu serwisu.
Przy 449 rodzajach potraw, wyrobów i towarów oferowanych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych nie uwidoczniono informacji cenowych.

Nieprzestrzegania przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców
Nie zgłoszono do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej faktycznie wykonywanej działalności gospodarczej polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków, a w 1 przedsiębiorca nie zgłosił nowego miejsca wykonywania działalności.

Stosowania nielegalizowanych przyrządów pomiarowych
Przedsiębiorcy posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. „wagi domowe” niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej.

Nieprzestrzeganie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
Chodzi o sprzedaż napojów alkoholowych bez zezwolenia czy zaopatrywanie się w napoje alkoholowe u sprzedawców nie posiadających zezwoleń na sprzedaż hurtową.
W 43 zakładach nie uwidoczniono wymaganych przepisami prawa
informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych.

Nieprzestrzeganie przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych
W 6 zakładach gastronomicznych nie uwidoczniono wymaganych
informacji dotyczących zakazu palenia wyrobów tytoniowych.

Nierzetelna obsługa konsumentów
Nieprawidłowości dotyczyły np. zaniżonej wagi oferowanych potraw. kupujący płacili dużo więcej.
Pojawiał się także krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany, sery twarde zamiast parmezanu, sery wędzone zamiast oscypka, czy baranina zamiast jagnięciny.
Nieprzestrzeganie przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych
W 6 zakładach gastronomicznych nie uwidoczniono wymaganych
informacji dotyczących zakazu palenia wyrobów tytoniowych.

Wyniki kontroli
Nie wniesiono również zastrzeżeń do stanów sanitarno-porządkowych
placówek oraz warunków przechowywania środków spożywczych
objętych kontrolą.

Wyniki kontroli
Podczas kontroli 144 zakładów stwierdzono na stanie 2 partie towarów
po upływie dat minimalnych trwałości.

Kary za stwierdzone nieprawidłowości
Wydano 128 decyzji w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej na łączną kwotę 70 426 zł.
Do sądów rejonowych skierowano 32 wnioski o ukaranie sprawców wykroczeń. Wobec 7 sprawców wykroczeń zastosowano pouczenie, a w przypadku 2 odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie.
Nałożono 73 mandaty karne na łączną kwotę 12 400 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi oraz Kodeksu wykroczeń).
O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
One thought on “Jak oszukują nas w restauracjach? UOKiK ujawnił wyniki kontroli. „Jest gorzej niż się spodziewaliśmy””
You must log in to post a comment.
Ha, ha, ha … ubawiłam się w niedzielne popołudnie … i kto to mówi ? … złodziej krzyczy: łapać złodzieja … można to wszystko wypunktować … po pierwsze państwo naszego miłościwie panującego Mateusza apostoła i wyznawcy „ładu jakiegoś” (wpisz co chcesz) potrzebuje mamony na gwałt czyli na szybko więc na gwałtu rety wpadł na pomysł kontrolowania wszystkich i wszystkiego (co jeszcze ocalało po wyrębie) – „potrzeba matką wynalazków tudzież pomysłów” … po drugie nasi czcigodni zbiorowi żywiciele też nie są bez grzechu (tudzież winy) … to też jak w odniesieniu do początku czyli pierwszego czciciele i wyznawcy mamony i nie ważne jakimi metodami i sposobami oraz czyim kosztem kasę chcemy mieć tu i teraz i najlepiej jak najwięcej … czyli wszystko sprowadza się do jednego – XXI wiek to czas demaskowania K{…} (wpisz właściwe), oszustów i złodziei … po trzecie i ostatnie czyli reasumując gotujemy w domu sami nie chodzimy po knajpach (żadnych nawet tych wielo gwiazdkowych) ponieważ wiemy co jemy, jemy co chcemy i na co mamy ochotę oraz wiemy w jaki sposób to robimy i jaką to ma świeżość czyli przydatność do konsumpcji … nie chcę nadmiernie się rozpisywać ale widziałam świat kuchni i garmażu od przysłowiowej kuchni (hotele wielo gwiazdkowe i garmażerie znane renomowane) … i przestałam z tego powodu jakiś czas jeść w ogóle co spowodowało drastyczny spadek potasu w organizmie i pobyt w szpitalu … przełamywanie się do zjedzenia czegokolwiek trwało jeden rok ale od tamtych doświadczeń i wspomnień (do których wolę nie wracać) wolę placki ziemniaczane w domu niż wytrawne potrawy gdziekolwiek … pozdrawiam.