Suszona żurawina na zdrowy pęcherz i przeciw wrzodom żołądka. Za co jeszcze warto ją docenić?
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Małpia ospa. Kto ukrywa prawdę o nowej epidemii? - 27 czerwca 2022
- Opinie o skuteczności preparatu oparto na „nadziei” a nie nauce - 27 czerwca 2022
- Czy zarażanie szczepionką to nowa eugenika? - 26 czerwca 2022
- Błędne kalkulacje Washyngtonu - 26 czerwca 2022
- Belgia skarży się na pijaństwo i chamstwo ukraińskich uchodźców - 26 czerwca 2022

WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
Żurawina suszona kojarzy się z rodzynkami, ale jest od nich większa, ma piękną barwę i inne działanie dla zdrowia. Jest doskonałą alternatywą dla świeżej żurawiny, która nie zawsze dostępna jest w sklepach, ponadto jest znacznie przyjemniejsza w smaku. Suszoną żurawinę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na częste zapalenia pęcherza. I nie tylko.
Żurawina wielkoowocowa to wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych. W naturze porasta chłodniejsze, północne tereny Europy i Ameryki Północnej. Owoce (jagody) żurawiny zbierane są z krzewów późną jesienią, po czym świeża trafia do sklepów, lub ulega suszeniu, czy też przetworzeniu, np. na soki czy konfitury. Świeże owoce żurawiny przybierają intensywnie czerwoną barwę i charakteryzują się bardzo intensywnym smakiem, który nie każdemu przypadnie do gustu. Świeża żurawina jest bardzo cierpka i kwaśna w smaku, natomiast suszona jest łagodniejsza, i najczęściej również słodsza, jeśli dodano do niej cukier.

Fot. iStock
Co zawierają owoce żurawiny?
Żurawina to skarbnica błonnika pokarmowego (3,6 g na 100 g owoców), który niezbędny jest dla właściwego trawienia, oraz silnych przeciwutleniaczy — flawonoidów i kwasów fenolowych. Ważną rolę pełnią antocyjany i proantocyjanidyny, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne. W owocach znajdziemy również kwasy organiczne (w tym kwas cytrynowy i jabłkowy), karoten, witaminę C i E, oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Jagody żurawiny zasobne są w składniki mineralne takie jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo.
Świeża żurawina w 100 g owoców dostarcza
To tylko fragment tekstu. Aby uzyskać dostęp do całości, kliknij w przycisk Kup teraz.
Formularz zamówienia
Nazwa | Przelew |
---|---|
Dostęp do treści | 30.50 zł |
You must log in to post a comment.