3 POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ RYBY
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Małpia ospa. Kto ukrywa prawdę o nowej epidemii? - 27 czerwca 2022
- Opinie o skuteczności preparatu oparto na „nadziei” a nie nauce - 27 czerwca 2022
- Czy zarażanie szczepionką to nowa eugenika? - 26 czerwca 2022
- Błędne kalkulacje Washyngtonu - 26 czerwca 2022
- Belgia skarży się na pijaństwo i chamstwo ukraińskich uchodźców - 26 czerwca 2022
3 POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ RYBY
Dietetycy podkreślają, że regularne spożywanie ryb niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Niestety nie zawsze jesteśmy przekonani do ich jedzenia i zdarza się, że pojawiają się one na naszych stołach jedynie od święta. Jeśli tak jest to sprawdźmy dlaczego warto to zmienić! Przedstawiamy 3 powody, dla których warto jeść ryby.
WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
POWÓD NUMER 1. – RYBY TO BOGATE ŹRÓDŁO WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
Ryby to jedno z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i chronią nas przed wieloma chorobami. Warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty dostarczają tych kwasów, ponieważ we współczesnej diecie przeważają kwasy omega-6. Niestety jeśli równowaga pomiędzy ilością kwasów omega-6, a omega-3 zostanie zachwiana to kwasy omega-6 zaczynają działać na naszą niekorzyść i wykazują działanie prozapalne. Dlatego warto włączyć do jadłospisu także produkty bogate w kwasy omega-3 tak, aby nie zaburzać tej równowagi. Wielonienasycone kwasy omega-3 wykazują szereg działań prozdrowotnych:
- normalizują ciśnienie tętnicze krwi;
-
obniżają stężenie triacylogliceroli we krwi;
-
hamują rozwój choroby wieńcowej oraz choroby niedokrwiennej serca;
- działają przeciwalergicznie;
-
działają przeciwnowotworowo;
-
korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego;
-
pozytywnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację, proces zapamiętywania;
-
działają przeciwdeperesyjnie;
-
dobrze wpływają na stan skóry (m.in. łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry – AZS);
-
wspomagają proces odchudzania dzięki hamowaniu lipogenezy;
Tak obszerna lista powinna być wystarczającym argumentem za tym, by włączyć ryby do naszego menu. Warto przy tym zaznaczyć, że nie każdy gatunek ryby jest tak samo bogaty w kwasy omega-3. Najwięcej cennych składników zawierają tłuste ryby morskie, czyli łosoś, makrela, sardynka, śledź. Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest również pstrąg.
POWÓD NUMER 2. – RYBY DOSTARCZAJĄ NAM PEŁNOWARTOŚCIOWEGO BIAŁKA
Informacja ta może okazać się szczególnie atrakcyjna dla sportowców, którzy kładą duży nacisk na zawartość białka w diecie. Jednak również osoby, które nie trenują intensywnie powinny poszukać źródeł pełnowartościowego białka, które jest elementem niezbędnym do wzrostu i rozwoju organizmu, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał. Zawartość białka w mięsie ryb zależy od gatunku i wygląda następująco (ilość białka została podana w przeliczeniu na 100g ryby):
-
halibut świeży: 20,1 g;
-
łosoś świeży: 19,9 g ;
-
łosoś wędzony:
To tylko fragment tekstu. Aby uzyskać dostęp do całości, kliknij w przycisk Kup teraz.
Formularz zamówienia
Nazwa Przelew Dostęp do treści 30.50 zł
You must log in to post a comment.