Arbuz – właściwości, witaminy, cukier, kalorie. Za co kochamy ten pyszny owoc?
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Naukowcy: Sytuacja demograficzna woj. opolskiego jest najgorsza w kraju - 29 czerwca 2022
- Biden zapowiada: W Polsce powstanie stała kwatera główna V Korpusu Armii USA - 29 czerwca 2022
- Czy III wojna światowa jest już tylko kwestią czasu? - 29 czerwca 2022
- Trzy napoje, które redukują ból stawów oraz stany zapalne - 28 czerwca 2022
- Ukraina grozi Izraelowi w przeddzień żydowskiego święta - 28 czerwca 2022

źródło: instagram.com/margotrobbie
WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
Arbuz to jeden z tych owoców, który dzięki dużej zawartości wody gasi nasze pragnienie w czasie upalnych, letnich miesięcy. Jest również idealnym składnikiem koktajli oraz deserów. W tym artykule dowiesz się między innymi, co zawiera arbuz i dlaczego jest zdrowy dla naszego organizmu!
W tym artykule:
Arbuz – właściwości
Arbuz ma głównie właściwości zdrowotne. Zawdzięcza je wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych. Na szczególne wyróżnienie zasługują zawarte w nim antyoksydanty tj. likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna oraz kryptoksantyna, które chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się skóry. Z racji tego, że arbuz składa się z ponad 90% z wody, działa moczopędnie, pobudzając nasze nerki i układ moczowy do pracy. Dzięki dużej zawartości wody, owoc ten bardzo szybko nawadnia organizm oraz obniża temperaturę ciała, co jest niezwykle ważne podczas niebezpiecznych upałów w okresie letnim.
Arbuz – witaminy
Witaminy w arbuzie jak najbardziej świadczą o tym, jak bardzo cenny jest ten owoc dla naszego organizmu. Jeden duży arbuz pokrywa 6-krotnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a także 5-krotnie na witaminę A! Jeśli połakomimy się i zjemy cały owoc, rozwiążemy problem dziennej dawki węglowodanów oraz witaminy B6. Jeśli jednak zdecydujemy się na jeden kawałek, dostarczymy swojemu organizmowi także witaminy: E, K1, kwas foliowy, tiaminę czy niacynę. Witaminy to nie jedyny atut arbuza – zawiera on wiele minerałów w postaci magnezu, potasu, błonnika, fosforu, cynku, żelaza oraz wapnia.
Arbuz – kalorie, cukier
Jeżeli czytając ten artykuł, akurat się odchudzasz lub po prostu chcesz utrzymać wagę, zapewne zastanawiasz się, ile kalorii ma arbuz? Otóż niewiele, ponieważ jeden plaster tego owocu ma zaledwie 30 kcal na 100 gram. To mniej niż pomarańcza, która ma 47 kcal na 100 gram czy ananas zawierający 54 kcal na 100 gram. Zakładając, że zjesz jeden duży plaster o wadzę 350 gram, dostarczysz swojemu organizmowi 130 kcal.
Inną sprawą jest niestety zawartość cukru. Arbuz zawiera 7,55 gramów cukrów prostych na 100 gram, co sprawia, że owoc ten klasyfikuje się do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że zjedzenie arbuza powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru i pobudzenie insuliny, przez co nie jest polecany osobom chorym na cukrzycę.
Arbuz – uroda
Arbuz to owoc, który jest wykorzystywany nie tylko w posiłkach, ale również w kosmetykach. Przemysł beauty koncentruje się przede wszystkim na wysokim poziomie przeciwutleniaczy, które są w nim zawarte. Te odpowiadają głównie za opóźnienie procesu starzenia. Takie działanie zawdzięczamy arbuzowi za sprawą zawartego w nim likopenu, ale również witaminy A. Warto też podkreślić, że arbuz świetnie zabezpiecza naszą skórę także przed szkodliwym działanie promieni UV. Ten owoc jest też bogaty w witaminę C, która jest rewelacyjnym składnikiem rozjaśniającym naszą skórę. Dzięki temu kosmetyki mogą mieć nie tylko obłędny arbuzowy zapach i smak w przypadku pomadek i błyszczyków, ale jeszcze czerpać z jego naturalnych właściwości.
Sałatka z arbuzem – przepis
Sałatka składająca się między innymi z arbuza jest doskonałym orzeźwiającym deserem podczas letnich upałów. Jeśli akurat organizujesz spotkanie dla znajomych i chcesz ich zaskoczyć oryginalną sałatką, wykorzystaj żółtą odmianę arbuza. Żółty arbuz przypomina swojego kuzyna o czerwonym miąższu, jednak charakteryzuje się mniej intensywny zapachem, a także smakiem. Aby zrobić pyszną sałatkę, potrzebujesz żółtego arbuza, truskawek, kiwi oraz liści mięty. Na początku umyj arbuza i rozkrój go, w celu pozbycia się pestek. Do sałatki potrzebujesz wyłącznie pysznego miąższu, który pokrój w duże kostki. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Jeśli akurat do sałatki wykorzystujesz duże truskawki, możesz przekroić je na pół, natomiast małe wrzuć w całości. Kiwi obierz ze skóry oraz pokrój w dużą kostkę. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i ozdób wierzch sałatki listkami mięty!
Koktajl z arbuza – przepis
Koktajle stanowią atrakcyjną alternatywę dla osób niemających czasu gotować. Mogą zastępować praktycznie każdy posiłek, a ich przygotowanie zajmuje naprawdę nie wiele czasu. Koktajl to także szybszy sposób dostarczania organizmowi substancji odżywczych w stosunku do normalnych potraw, które trawimy zazwyczaj od 2 do 4 h. To, co zachęca do robienia koktajli to również możliwość dodawania do niego różnorodnych składników, które rzadziej włączamy do swojego codziennego jadłospisu np. owoce, warzywa czy nasiona. Jak już wyjaśniliśmy, arbuz jest prozdrowotnym owocem idealnie nadającym się jako składnik do letnich koktajli. Dzięki wysokiej zawartości wody, szybko nawodni Twoje ciało oraz obniży jego temperaturę. My proponujemy pyszny koktajl z arbuza oraz ananasa, który podkręci Twój metabolizm oraz dostarczy Ci dużo pozytywnej energii na cały dzień. Wszystko dzięki ananasowi zawierającemu bromelinę regulującą trawienie. Wystarczy wrzucić oba składniki do blendera, a następnie zmiksować. Opcjonalnie możesz dodać także świeży sok z limonki, który dodatkowo nada koktajlowi wyjątkowy orzeźwiający smak.
You must log in to post a comment.