PASJA GOTOWANIA, PRZYJEMNOŚĆ JEDZENIA
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Miedwiediew: w razie przystąpienia Szwecji i Finlandii do NATO na granicy zostanie rozmieszczona broń jądrowa - 28 czerwca 2022
- Rząd zapewni mieszkania Ukraińcom, żeby przenieśli się na prowincję - 28 czerwca 2022
- Polska małpuje III Rzeszę - 28 czerwca 2022
- Fundacja Gatesa wyda 1,4 miliarda dolarów na zwiększenie kontroli populacji na całym świecie - 28 czerwca 2022
- Niezależni weryfikatorzy żądają, by YouTube cenzurował konkurentów, bo nikt nie ogląda ich treści - 28 czerwca 2022
Czy zwracasz uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu?
WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
A może to co jesz w dużej mierze jest kwestią przypadku i nie przywiązujesz do tego zbyt dużej wagi? To błąd, bo przecież jedzenie to jedna z podstawowych funkcji życiowych, której naprawdę warto poświęcić chwilę. Dzięki świadomemu jedzeniu możesz poprawić swoje zdrowie, sylwetkę a nawet zyskać spokój duszy. A na pewno uczynisz wielką przysługę swoim kubkom smakowym.
Doskonale o tym wiedzą ci, dla których gotowanie i jedzenie jest swoistym sposobem na życie. Jola Słoma, gdyńska projektantka mody, pasję do gotowania wyniosła z domu. Jej mama uwielbiała gotować a żaden gość nie wyszedł z domu bez poczęstunku. Pasja mamy przeniosła się na córkę, która dziś, wraz ze swoim partnerem Mirkiem Trymbulakiem, prowadzi swój własny program kulinarny na kuchnia.tv. Oboje też są autorami książek kulinarnych.
Mistycyzm w kuchni
- Dla wielu ludzi gotowanie jest wyrazem troski i dbania o drugą osobę. Dla nas gotowanie jest czynnością wręcz mistyczną. Z Jolą rozwijamy swoje zainteresowania dotyczące gotowania dań wegańskich, bezglutenowych i zachęcamy kucharzy do wprowadzania ich do swojego menu, żeby każdy, nawet osoba z alergiami pokarmowymi mogła się posilić – mówi Mirek Trymbulak.
Jola i Mirek są wegetarianami, a ostatnio nawet weganami. Na dodatek oboje mają nietolerancję laktozy i glutenu, nic zatem dziwnego, że ich dieta do łatwych nie należy. Ciężko im cokolwiek zjeść na mieście. Ich dieta jest wypadkową przekonań i potrzeb organizmów Zamiast mąki zwykłej, pszenicznej używają kukurydzianej lub ryżowej, siemienia lnianego zamiast jajka, nie dodają do dań cebuli i czosnku. Zdarza im się robić tradycyjne potrawy z nietradycyjnych składników.
- Ostatnim naszym hitem są kluski ziemniaczane, które robimy z ziemniaków z dodatkiem mąki kukurydzianej i siemienia lnianego. Okraszamy je tofu wędzonym podsmażonym na patelni z kapustą pekińską. Poza tym odkryliśmy, że gdy jemy niektóre produkty, to częściej chorujemy, czujemy się gorzej, dlatego unikamy ich i staramy się przekazać naszą wiedzę o tym innym. Wiele osób nawet nie wie, że ma alergię pokarmową bądź nietolerancję na jakiś składnik – mówi Mirek.
Czasochłonne przyrządzanie posiłków, sprzątanie po gotowaniu, zmywanie – to może być wykańczające. Czasami wystarczy jednak tylko trochę zmienić formułę spotkań ze znajomymi, by gotowanie stało się wspólnym rytuałem i przyjemnością. Tak dzieje się na spotkaniach w domu Joli Słomy i Mirka Trymbulaka – gotują razem z przyjaciółmi, by potem wspólnie spożyć pyszny posiłek. Ich dom jest otwarty na gości, a jego swoistym centrum jest właśnie kuchnia.
Czas na gotowanie
- Zauważyłam, że ostatnio ludzie na niedzielny obiad wybierają się do restauracji,
To tylko fragment tekstu. Aby uzyskać dostęp do całości, kliknij w przycisk Kup teraz.
Formularz zamówienia
Nazwa Przelew Dostęp do treści 30.50 zł
You must log in to post a comment.