Zalety orkiszu – dlaczego warto sięgnąć po pieczywo orkiszowe?
Joana100
Ostatnie wpisy Joana100 (zobacz wszystkie)
- Dezinformacja czy paradoksy propagandy - 28 maja 2022
- Drukowana żywność to już rzeczywistość - 28 maja 2022
- Legalizacja marihuany wpłynęła na korzystanie z innych używek - 28 maja 2022
- NWO – prawda mową nienawiści - 28 maja 2022
- Opublikowano oświadczenia majątkowe posłów - 27 maja 2022
WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
Czy warto włączyć do diety pieczywo orkiszowe? Jakie wartości odżywcze i prozdrowotne ma orkisz? Czy chleb orkiszowy jest korzystniejszy dla zdrowia niż pieczywo pszenne? Komu jest zalecany i jakie pieczywo orkiszowe warto kupić?
Mąka orkiszowa ma podobne właściwości i strukturę do tradycyjnej mąki pszennej. Jest jednak bogatsza w makro- i mikroelementy. Dzięki swoim składnikom odżywczym stanowi cenny wkład w codzienną dietę i ma większe właściwości prozdrowotne. Sprawdź, czemu warto zamienić pieczywo pszenne na orkiszowe i jakie są zalety orkiszu.
Chleb orkiszowy – dlaczego jest zdrowy?
Orkisz to odmiana pszenicy (z łac. Triticum spelta), której historia sięga czasów starożytnych. Uprawiany był na Bliskim Wschodzie, przez Izraelitów, German i Rzymian. Stanowił posiłek gladiatorów oraz zawodników igrzysk. W XII wieku rozpropagowała go przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda z Bingen, reformatorka Kościoła katolickiego i znana uzdrowicielka. Orkisz był w medycynie św. Hildegardy najistotniejszym środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Podkreślała ona między innymi takie prozdrowotne cechy tego zboża, jak wzmacnianie mięśni, wspomaganie ukrwienia oraz działanie natłuszczające i łagodzące. Twierdziła nawet, że ma ono właściwości poprawiające samopoczucie i „rozpogadzające duszę”.
W swoich teoriach św. Hildegarda miała racji. Orkisz jest bowiem zbożem bardzo zdrowym – jednym z trzech produktów w stu procentach przyswajalnych przez ludzki organizm, bogatym w mikro- i makroelementy, takie jak:
• mangan,
• fosfor,
• żelazo,
• cynk,
• wapń,
• selen.
Zawiera również witaminy: z grupy B – B3 (niacyna), B2 (ryboflawina), B6, B1 (tiamina) oraz witaminy E, A i C, białko, węglowodany złożone, fitosterole (obniżają poziom złego cholesterolu), błonnik pokarmowy (regulujący pracę układu trawiennego i zapewniający dłuższe uczucie sytości) oraz aminokwas znany pod nazwą tryptofan (ma wpływ na łagodzenie odczuwania stresu, reguluje pracę układu nerwowego).
Ziarna orkiszu charakteryzują się także odmienną budową cząsteczkową. Wyróżniają się inną kompozycją aminokwasów, z których dominują lizyna i metionina niewytwarzane przez organizm człowieka. Są to substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju, a więc przydatne w diecie dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży. Te dwa aminokwasy wpływają także na samopoczucie, przemianę materii, prawidłową gospodarkę hormonalną i zdrową kondycję włosów. Ich niedobór może z kolei powodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, w tym uczucie rozdrażnienia, spadek metabolizmu, senność, osłabienie odporności czy brak koncentracji. Oczywiście, można je dostarczać organizmowi za pomocą suplementacji, jednak spożywanie pieczywa orkiszowego będzie skuteczniejszą metodą, choćby ze względu na lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia niż z kapsułek syntetycznych.
Czym jeszcze zaskakuje orkisz? Jego regularne spożywanie może:
• uchronić organizm przed problemami z układem krążenia, w tym przed miażdżycą,
• wspomóc układ odpornościowy,
• ułatwić koncentrację.
Co istotne to prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę. W odróżnieniu od swojej kuzynki, pszenicy, nie poddano go modyfikacjom genetycznym.
Pieczywo orkiszowe w diecie – komu jest zalecane?
Dzięki dużej zawartości błonnika orkisz sprawdza się jako uzupełnienie jadłospisu w przypadku osób prowadzących aktywny tryb życia i dbających o linię. Jedna kromka chleba to 56 kalorii, które z łatwością spalimy. Pieczywo orkiszowe jest polecane szczególnie w diecie redukcyjnej. W 100 gramach produktu znajduje się aż 4,1 gramów błonnika. Dzięki temu po spożyciu chleba orkiszowego organizm jest o wiele dłużej syty, niż to bywa w przypadku tradycyjnego pieczywa pszennego. Zmniejsza się dzięki temu chęć częstego sięgania po niezdrowe przekąski.
-
Czy pieczywo orkiszowe zawiera gluten?
Orkisz należy do tej samej rodziny, co popularna pszenica. Nie jest więc wolny od glutenu. Około 80% białek w mące orkiszowej to białka glutenowe, jednak występujące w innych proporcjach niż u pszenicy. Mimo to jest niewskazany w diecie osób chorujących na celiakię czy nietolerancję glutenu.
Jakie pieczywo orkiszowe wybrać?
Do diety warto włączyć Chleb 100% Orkiszowy na naturalnym zakwasie, najlepiej z pełnego ziarna. Dzięki obecności pełnoziarnistej mąki zawiera on dużo błonnika i jest cennym źródłem białka w codziennej diecie. Warto sięgnąć też po Bułkę Orkiszową zawierającą ziarenka słonecznika, otręby pszenne i pestki dyni. Również zawiera cenny błonnik, a ponadto jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei Chleb Orkiszowy z Czarnuszką został wzbogacony o czarne ziarenka Czarnuszki, która także ma prozdrowotne działanie dla człowieka.
Mąka orkiszowa może być też wspaniałym dodatkiem do innych wypieków np. ciast .
PRZEPIS NA PYSZNY CHLEBEK ORKISZOWY :
Składniki na 2 bochenki:
- 800 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 600 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
- nasiona sezamu do posypania
Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (ze świeżymi drożdżami najpierw należy przygotować rozczyn). W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić rękoma lub mikserem (przez 5 – 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia – na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i ufrmować z nich podłużne chleby. Chleby przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub mąką pszenną) foremek – keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 – 1,5 godziny lub nawet dłużej – w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 – 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
Smacznego :-).
You must log in to post a comment.