Chroni przed rakiem i wydłuża życie: produkt, który trzeba jeść codziennie
The following two tabs change content below.
bZIK
Cogito ergo sum
Ostatnie wpisy bZIK (zobacz wszystkie)
- Dania przekaże Ukrainie pociski przeciwokrętowe Harpoon - 24 maja 2022
- Lasery tnące stal nie są w stanie go zniszczyć. Naukowcy stworzyli wyjątkowe lustro diamentowe - 24 maja 2022
- Przegląd prasy: żądania Erdogana dławią nordycką ofertę NATO, a Mołdawia czeka na broń amerykańsko-brytyjską - 24 maja 2022
- Rosja musiała rozpocząć specjalną operację, aby powstrzymać ludobójstwo na Ukrainie — minister obrony - 24 maja 2022
- Ukrainą to się nie skończy - 24 maja 2022
Średnia długość życia może się wydłużyć, jeśli majonez i margarynę zastąpimy oliwą z oliwek – poinformowali naukowcy z Harvard Medical School. Ich badanie zostało opublikowane w „Journal of the American College of Cardiology”.
Autorzy pracy przeanalizowali dane 90 tys. wolontariuszy i doszli do wniosku, że zastąpienie dziesięciu gramów margaryny, masła czy majonezu odpowiednią ilością oliwy z oliwek zmniejszy ryzyko śmierci spowodowane wieloma chorobami.
Bardziej aktywne spożywanie oliwy z oliwek doprowadziło do zmniejszenia ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia o 19 proc, raka – o 17 proc., chorób neurodegeneracyjnych – o 29 proc., chorób układu oddechowego – o 18 proc. – poinformowali naukowcy.
Zauważyli, że najwięcej oliwy z oliwek spożywają w codziennej diecie mieszkańcy Europy Południowej i basenu Morza Śródziemnego.
You must log in to post a comment.