Potężna substancja, która chroni przed rakiem
Enigma2021
Ostatnie wpisy Enigma2021 (zobacz wszystkie)
- Minister zdrowia Niemiec Karl Lauterbach, regularnie otrzymuje groźby śmierci - 12 sierpnia 2022
- Energoatom ostrzega o ryzyku wycieku wodoru i rozpylania substancji radioaktywnych w Zaporożu - 12 sierpnia 2022
- Zełenski w ogromnych tarapatach! Milionowa korupcja przy sprzęcie wojskowym - 12 sierpnia 2022
- 11-letnia dziewczynka demaskuje Klausa Schwaba i jego globalistycznych oszustów. Zrozumiała już, co robi z nami mała, ale potężna elita. - 12 sierpnia 2022
- Dr Malone wyjaśnia: Dlaczego powtarzające się szczepienia przeciwko Covid faktycznie prowadzą do poważniejszych chorób - 12 sierpnia 2022
Potężna substancja, która chroni przed rakiem
WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ
DZIAŁALNOŚĆ
Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie ..........
☝ Nie zgadzam się, że kapusta to głowa pusta. Główka kapusty zawiera substancję chroniącą przed nowotworem. Jaką?
Witam serdecznie,
dawniej, gdy nie było telefonów komórkowych, a jedyne komórki, jakie znano, to były komórki na węgiel, naukowcy dostrzegli ważne właściwości sulforafanu wobec nowotworów.
Było to w roku 1992.
Wówczas odkryto właściwości sulforafanu ważne w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych.
Od tamtego czasu sulforafan – składnik zawarty na przykład w kapuście białej – przebadano dogłębniej.
I potwierdzono jego działanie przeciwrakowe.
Co robi sulforafan z kapusty?
☑ Hamuje namnażanie się komórek nowotworowych i ogranicza żywotność raka przez wyzwalanie apoptozy.
☑ Udowodniono też, że sulforafan hamuje proces angiogenezy sprzyjający rozwojowi zmian nowotworowym.
☑ Sulforafan jest o tyle ciekawą cząsteczką, że potrafi hamować przerzuty komórek rakowych.
A pamiętajmy: problemem nr 1 u pacjentów onkologicznych są właśnie przerzuty.
Nauka potwierdza, że sulforafan jest zarówno skuteczną, jak i bezpieczną cząsteczką w walce z rakiem i zapobieganiu mu.
Dlatego we współczesnej dietetyce klinicznej sulforafan stosuje się coraz powszechniej.
Sulforafan nie tylko zapobieg rakowi, ale też zmniejsza i spowalnia wzrost istniejących guzów w nowotworach pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, endometrium, żołądka, płuc, jajników, trzustki, prostaty i nerek.
Skąd brać sulforafan?
Z jedzenia. Żadnych suplementów.
Jednym z jego źródeł jest kapusta. Nasza rodzima. Biała lub czerwona, kto jaką woli.
Spożywanie kapusty już tylko raz w tygodniu okazuje się mieć istotne przełożenie na prewencję nowotworów.
Szczególnie dotyczy to nowotworów jelita grubego.
Tak samo działa sok z kapusty. Kapusta kiszona również.
Osobiście dość regularnie wyciskam sok z kapusty.
Smak nie jest dobry, więc rozcieńczam go sokiem z wiśni, który uwielbiam, bądź sokiem z granatu.
Polecam takie połączenia, bo szczególnie sok z granatu ma wiele dodatkowych właściwości prozdrowotnych.
W efekcie mamy nie napój, a supernapój.
Z badań wynika, że sok z kapusty przy okazji ochrony przed nowotworami pomaga w chorobie wrzodowej, cukrzycy, marskości wątroby, zapaleniu stawów.
Co więcej, poprawia wydzielanie soków żołądkowych, przez co uskutecznia procesy trawienne.
I podobnie działają
inne warzywa z tej rodziny
Czyli prócz kapusty białej ☛ kapusta czerwona, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiew, rzeżucha, gorczyca i brukiew.
Warto je spożywać praktycznie przez cały rok w każdej postaci: surowe, kiszone, gotowane.
Jednak ważna uwaga co do formy gotowanej.
Otóż – zachęcam, aby częściej jadać powyższe warzywa na surowo lub kiszone niż w formie gotowanej. Dlaczego?
Dlatego, że zmagazynowaną w wymienionych warzywach krzyżowych formą sulforafanu jest glukorafanina.
Aby organizm uzyskał sulforafan z glukorafaniny i zrobił z niego użytek na cele zdrowotne, glukorafanina wymaga enzymu myrozynazy, dzięki której otrzymamy sulforafan.
Gotowanie warzyw niszczy enzym mirozynazę, dlatego mało sulforafanu uzyskujemy z gotowanych warzyw krzyżowych.
Wiem, że to trudne słowa, w każdym razie wniosek jest taki, że warto częściej jeść surowe warzywa krzyżowe niż gotowane.
I tu jeszcze jedna ważna kwestia: gdy jemy surowe warzywa krzyżowe, bardzo dokładnie je przeżuwajmy w ustach. To właśnie wtedy wspomniany enzym uwalniany jest z przedziałów komórkowych, dzięki któremu uzyskujemy sulforafan z warzyw.
Żaden suplement z sulforafanem nie zastąpi warzyw! A to dlatego, że prócz sulforafanu, przykładowo kapusta zawiera też istotną ilość aminokwasu L-glutaminy, a także witaminy C i K, foliany, witaminę B6, wapń, magnez, mangan, selen, chlorofil, flawonoidy, błonnik, karotenoidy, indol-3-karbinol, lignany, fitosterole i związki siarki.
Mam nadzieję, że to było pomocne.
Miłego dnia,
dr Bartek Kulczyński
You must log in to post a comment.