INSTRUKCJA FILMOWA JAK ODBLOKOWAĆ DOSTĘP PREMIUM

PRZESUŃ STRONĘ W DÓŁ ABY ZOBACZYĆ

 WYBRANĄ TREŚĆ

Stream odblokowany w środę o 20.00

Stream zablokowany - "premium" w każdą niedzielę poniedziałek wtorek i czwartek o 21.00

POLITYKA STRONY M-FORUM !!! - WSZYSTKIE ZAMIESZCZANE MATERIAŁY ORAZ PREZENTOWANE I PROPAGOWANE - Poglądy i opinie zawarte w artykułach mogą być niezgodne ze stanowiskiem redakcji. !!!! REDAKCJA M-FORUM AV LIVE MA NA CELU PUBLIKOWANIE WSZYSTKICH INFORMACJI KTÓRE SĄ CENZUROWANE BEZ WZGLĘDU NA ZABARWIENIA POLITYCZNE , RELIGIJNE I OBYCZAJOWE - ZA KOMENTARZE I WYPOWIEDZI CZYTELNIKÓW I WIDZÓW NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚCI , Z WYJĄTKIEM TREŚCI O CHARAKTERZE PRZESTĘPCZYM KTÓRE BĘDĄ USUWANE BEZ OSTRZEŻEŃ

M-forum A.V Live.

TO. PORTAL NA KTÓRYM CODZIENNIE ZNAJDZIESZ PONAD 100 INFORMACJI INFO NIUS W TYM MATERIAŁY CENZUROWANE LUB ZABRONIONE NA INNYCH PORTALACH POPRAWNYCH POLITYCZNIE. W sprawach dotyczacych reklamy banerowej lub video, oraz zasad dzierżawy strumienia stream bez limitu umieszczanego na dowolnej stronie internetowej , proszę przesunąć stronę w dół lewa strona sekcja ADMIN KONTAKT

Potężna substancja, która chroni przed rakiem

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Rate this post

Potężna substancja, która chroni przed rakiem

WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ NASZĄ

DZIAŁALNOŚĆ 

Ta forma wsparcia adresowana jest do autorów wpisów - artykułów , filmów i tłumaczeń i osób pomagających w sprawach technicznych ,

ciekawostka :-) mamy ponad 30 000 subskrybentów i ponad 100 000 osób zarejestrowanych  a trzeba żebrać o kilka groszy dla tych dzięki którym są treści na stronie .......... 

☝ Nie zgadzam się, że kapusta to głowa pusta. Główka kapusty zawiera substancję chroniącą przed nowotworem. Jaką?

Witam serdecznie,

dawniej, gdy nie było telefonów komórkowych, a jedyne komórki, jakie znano, to były komórki na węgiel, naukowcy dostrzegli ważne właściwości sulforafanu wobec nowotworów.

Było to w roku 1992.

Wówczas odkryto właściwości sulforafanu ważne w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych.

Od tamtego czasu sulforafan – składnik zawarty na przykład w kapuście białej – przebadano dogłębniej.

I potwierdzono jego działanie przeciwrakowe.

Co robi sulforafan z kapusty?

☑ Hamuje namnażanie się komórek nowotworowych i ogranicza żywotność raka przez wyzwalanie apoptozy.

☑ Udowodniono też, że sulforafan hamuje proces angiogenezy sprzyjający rozwojowi zmian nowotworowym.

☑ Sulforafan jest o tyle ciekawą cząsteczką, że potrafi hamować przerzuty komórek rakowych.

A pamiętajmy: problemem nr 1 u pacjentów onkologicznych są właśnie przerzuty.

Nauka potwierdza, że sulforafan jest zarówno skuteczną, jak i bezpieczną cząsteczką w walce z rakiem i zapobieganiu mu.

Dlatego we współczesnej dietetyce klinicznej sulforafan stosuje się coraz powszechniej.

Sulforafan nie tylko zapobieg rakowi, ale też zmniejsza i spowalnia wzrost istniejących guzów w nowotworach pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, endometrium, żołądka, płuc, jajników, trzustki, prostaty i nerek.

Skąd brać sulforafan?

Z jedzenia. Żadnych suplementów.

Jednym z jego źródeł jest kapusta. Nasza rodzima. Biała lub czerwona, kto jaką woli.

Spożywanie kapusty już tylko raz w tygodniu okazuje się mieć istotne przełożenie na prewencję nowotworów.

Szczególnie dotyczy to nowotworów jelita grubego.

Tak samo działa sok z kapusty. Kapusta kiszona również.

Osobiście dość regularnie wyciskam sok z kapusty.

Smak nie jest dobry, więc rozcieńczam go sokiem z wiśni, który uwielbiam, bądź sokiem z granatu.

Polecam takie połączenia, bo szczególnie sok z granatu ma wiele dodatkowych właściwości prozdrowotnych.

W efekcie mamy nie napój, a supernapój.

Z badań wynika, że sok z kapusty przy okazji ochrony przed nowotworami pomaga w chorobie wrzodowej, cukrzycy, marskości wątroby, zapaleniu stawów.

Co więcej, poprawia wydzielanie soków żołądkowych, przez co uskutecznia procesy trawienne.

I podobnie działają

inne warzywa z tej rodziny

Czyli prócz kapusty białej ☛ kapusta czerwona, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiew, rzeżucha, gorczyca i brukiew.

Warto je spożywać praktycznie przez cały rok w każdej postaci: surowe, kiszone, gotowane.

Jednak ważna uwaga co do formy gotowanej.

Otóż – zachęcam, aby częściej jadać powyższe warzywa na surowo lub kiszone niż w formie gotowanej. Dlaczego?

Dlatego, że zmagazynowaną w wymienionych warzywach krzyżowych formą sulforafanu jest glukorafanina.

Aby organizm uzyskał sulforafan z glukorafaniny i zrobił z niego użytek na cele zdrowotne, glukorafanina wymaga enzymu myrozynazy, dzięki której otrzymamy sulforafan.

Gotowanie warzyw niszczy enzym mirozynazę, dlatego mało sulforafanu uzyskujemy z gotowanych warzyw krzyżowych.

Wiem, że to trudne słowa, w każdym razie wniosek jest taki, że warto częściej jeść surowe warzywa krzyżowe niż gotowane.

I tu jeszcze jedna ważna kwestia: gdy jemy surowe warzywa krzyżowe, bardzo dokładnie je przeżuwajmy w ustach. To właśnie wtedy wspomniany enzym uwalniany jest z przedziałów komórkowych, dzięki któremu uzyskujemy sulforafan z warzyw.

Żaden suplement z sulforafanem nie zastąpi warzyw! A to dlatego, że prócz sulforafanu, przykładowo kapusta zawiera też istotną ilość aminokwasu L-glutaminy, a także witaminy C i K, foliany, witaminę B6, wapń, magnez, mangan, selen, chlorofil, flawonoidy, błonnik, karotenoidy, indol-3-karbinol, lignany, fitosterole i związki siarki.

Mam nadzieję, że to było pomocne.

Miłego dnia,
dr Bartek Kulczyński

 

%d bloggers like this: