PRZESUŃ STRONĘ W DÓŁ ABY ZOBACZYĆ WYBRANĄ TREŚĆ

Stream odblokowany w każdy poniedziałek i środę o 20.00

Stream zablokowany - "premium" w każdą niedzielę wtorek i czwartek o 20.00

NAJNOWSZE I NAJPOPULARNIEJSZE FILMY
Jak się nie dać PSYCHOPACIE?
Posted on 25 stycznia 2022 by bZIK
1003 views
Rosja w dalszym ciągu zmaga się z napięciem na Ukrainie
Posted on 25 stycznia 2022 by bZIK
139 views
Szlachetne zdrowie…
Posted on 25 stycznia 2022 by bZIK
55 views
Bellwether eVTOL
Posted on 25 stycznia 2022 by bZIK
72 views
Chińska propaganda.
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
29 views
*WANTED – POSZUKIWANY* 👀👇
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
33 views
Opowiedział mi szczerze o życiu na Kubie… Po polsku!
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
317 views
Dr  Pierre Kory   January 23, 2022   Washington, DC Napisy PL
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
188 views
Aluminium czyli glin,tego nie polubisz.
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
71 views
nowa metoda pis na mordowanie polaków – niech zdychają w karetkach a nie w szpitalu
Posted on 25 stycznia 2022 by imc12
261 views
Obcokrajowiec zrobił IDIOTÓW z polskiej policji podczas łapanki maseczkowej w centrum handlowym!
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
65 views
Co nam chciel przekazac H.Sienkiewicz w noweli Latarnik
Posted on 25 stycznia 2022 by mkhedrioni
64 views
Bunt w Izraelu zadnej szczepionki wiecej
Posted on 25 stycznia 2022 by mkhedrioni
82 views
Sklepy tylko dla zaszczepionych
Posted on 25 stycznia 2022 by mkhedrioni
79 views
Nowy pomysł premiera. Służby będą czytać nasz SMS’y! To dla naszego bezpieczeństwa!
Posted on 25 stycznia 2022 by Enigma2021
94 views
STREAM – 24.01.2022 – WOJNA ! ? JAK SIE INTELIGENTNIE NIE ZASZCZEPIĆ + PROTEST MIĘDZYNARODOWY POLSKO NIEMIECKI
Posted on 24 stycznia 2022 by Mforum
542 views
Masz kredyt moga zabrac ci mieszkanie
Posted on 24 stycznia 2022 by mkhedrioni
571 views
Szachetne zdrowie
Posted on 24 stycznia 2022 by mkhedrioni
578 views
Musisz to wiedzieć (1313) Bezos de facto stwierdził, że jego koledzy jeszcze tej tabletki nie mają?
Posted on 24 stycznia 2022 by bZIK
290 views
Księżniczka Marsa. Edgar Rice Burroughs. Audiobook PL
Posted on 24 stycznia 2022 by bZIK
111 views
Subiektywnik Spiskownika #6
Posted on 24 stycznia 2022 by bZIK
117 views
Łukaszenka. PORA ODWOŁYWAĆ!!!
Posted on 24 stycznia 2022 by bZIK
123 views
DWA SŁOWA: CIĘŻKIE CZASY
Posted on 24 stycznia 2022 by bZIK
102 views
Czyli jednak wojna?
Posted on 24 stycznia 2022 by imc12
1257 views
COWIDOWA – TRUPIARNIA – WEJŚCIE TYLKO DLA PERSONELU
Posted on 24 stycznia 2022 by imc12
1470 views
Jak myślą BIEDNI i na co WYDAJĄ pieniądze? [Biznes 2.0]
Posted on 24 stycznia 2022 by Enigma2021
112 views
ZMYWAK: TAKICH LEKARZY NAM NIE TRZEBA W UK!
Posted on 24 stycznia 2022 by Enigma2021
167 views
Przepowiednia Malachiasza. Kim będzie ostatni papież? I PODCAST
Posted on 24 stycznia 2022 by Enigma2021
125 views
This Is Slavia
Posted on 24 stycznia 2022 by Enigma2021
204 views
Brussels, Belgium Sunday demonstration January 23nd 2022 23.01.2022 – Aerial Video
Posted on 24 stycznia 2022 by Enigma2021
135 views
KANADYJSKIE SPOJRZENIE NA HISTERIE COVIDOWĄ AUSTRALII I AUSTRII
Posted on 23 stycznia 2022 by krab zo.o.
919 views
UKRYTE SYMBOLE MASONÓW W ZNANYCH LOGACH
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
204 views
W OBRONIE KOBIETY
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
212 views
TA HISTORIA ZMIENIŁA SPOKOJNE ŻYCIE – CIEBIE MOŻE TO TEŻ DOTYCZYĆ
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
175 views
J/C – O NAIWNOŚCI I DZIECIECEJ UFNOŚCI POLAKÓW W DOROSŁYCH RELALIACH ŚWIATA
Posted on 23 stycznia 2022 by Mforum
345 views
Czerwone Chmury | POLSKI LEKTOR
Posted on 23 stycznia 2022 by Enigma2021
420 views
Jerzy Owsiak i Jego osobisty diabełek
Posted on 23 stycznia 2022 by Enigma2021
129 views
Wszystkie kontrowersje lockdownu w Chinach
Posted on 23 stycznia 2022 by Enigma2021
110 views
MOJA OCENA SEJMU I SENATY Z R.2018 – CZY COŚ SIĘ ZMIENIŁO W R 2022 ?
Posted on 23 stycznia 2022 by Mforum
178 views
Walka wybucha w Kongresie Hondurasu przed inauguracją nowego prezydenta
Posted on 23 stycznia 2022 by bZIK
192 views
10 tysięcy wagonów wojskowych jedzie z Rosji na Białoruś. Liczne transporty sprzętu na terenie FR.
Posted on 23 stycznia 2022 by bZIK
234 views
Co dalej z blokadą transportu kolejowego z Ukrainy do Polski?
Posted on 23 stycznia 2022 by bZIK
89 views
DWA SŁOWA: KONCEPT WIELOŚWIATU
Posted on 23 stycznia 2022 by bZIK
136 views
Start Teleskopu Jamesa Webba – Astronarium 132
Posted on 23 stycznia 2022 by bZIK
100 views
Czy to koniec? Globaliści wycofują zarazę? Czy czeka nas następna? J.Białek
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
139 views
CZY TO KONIEC PANDEMII? NIEDZIELA: STATYSTYKI NIE KŁAMIĄ!
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
173 views
Telefon słuchacza do radia demaskujący Watykan i kościół rzymsko-katolicki
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
138 views
Niebiańskie proroctwo – ratunek dla ludzkości
Posted on 23 stycznia 2022 by Enigma2021
383 views
Pilne
Posted on 23 stycznia 2022 by Miro
54 views
Covid19 Śledztwo w UK
Posted on 23 stycznia 2022 by daluke2005
58 views
POLITYKA STRONY M-FORUM !!! - WSZYSTKIE ZAMIESZCZANE MATERIAŁY ORAZ PREZENTOWANE I PROPAGOWANE - Poglądy i opinie zawarte w artykułach mogą być niezgodne ze stanowiskiem redakcji. !!!! REDAKCJA M-FORUM AV LIVE MA NA CELU PUBLIKOWANIE WSZYSTKICH INFORMACJI KTÓRE SĄ CENZUROWANE BEZ WZGLĘDU NA ZABARWIENIA POLITYCZNE , RELIGIJNE I OBYCZAJOWE - ZA KOMENTARZE I WYPOWIEDZI CZYTELNIKÓW I WIDZÓW NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚCI , Z WYJĄTKIEM TREŚCI O CHARAKTERZE PRZESTĘPCZYM KTÓRE BĘDĄ USUWANE BEZ OSTRZEŻEŃ

M-forum A.V Live.

TO PORTAL NA KTÓRYM CODZIENNIE ZNAJDZIESZ PONAD 100 INFORMACJI INFO NIUS W TYM MATERIAŁY CENZUROWANE LUB ZABRONIONE NA INNYCH PORTALACH POPRAWNYCH POOLITYCZNIE

Przerażający raport NIK o żywności. Najwięcej salmonelli w UE, brakuje kontrolerów, sprzętu, umiejętności

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Żywność z Polski jest najniebezpieczniejsza w całej UE. Kontrolerzy odchodzą z pracy, bo nie chcą zarabiać 3 tys. zł. brutto miesięcznie. Praktycznie nikt nie czuwa nad ubojem i sprawdzaniem, czym się suplementujemy – to tylko kilka wniosków z raportu Najwyższej Izby Kontroli o bezpieczeństwie żywności w Polsce.
  • Polska jest zdecydowanym liderem w produkcji niebezpiecznej żywności w UE. Rośnie liczba przypadków, w których w polskich produktach wykrywana jest salmonella.
  • System kontroli żywności nie działa od lat. Jest skomplikowany, organy nie współpracują ze sobą, wchodzą sobie w kompetencje. 22 kraje UE ma inny model niż Polska.
  • Brakuje lekarzy weterynarii kontrolujących ubój. W ich miejsce zatrudnia się ludzi z innym, czasem całkiem odmiennym wykształceniem. Kontrole wykazały, że nie znali oni m.in. przepisów o ochronie zwierząt.
  • Proces weryfikacji suplementów diety trwa kilka lat. Niektórych produktów w ogóle nikt nie bada.
  • Sprzedaż internetowa to często czarny rynek znajdujący się poza kontrolą państwa.

Raport NIK dotyczący systemu kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce powstał przy udziale pracowników naukowych uniwersytetów rolniczych. Jego twórcy przeanalizowali dziewięć kontroli NIK przeprowadzonych w ostatnich sześciu latach oraz pięć audytów Komisji Europejskiej.

Żeby dobrze zrozumieć skalę problemu, trzeba napisać, że Polska jest siódmym największych eksporterem żywności w Unii Europejskiej z wynikiem ponad 30 mld euro rocznie, a UE jest największym eksporterem żywności na świecie. W pierwszym półroczu wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła o 5,3 proc. w stosunku do pierwszego półrocza 2020 r. Eksportujemy głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Niderlandów, Włoch i Francji.

Polski eksport rolno-spożywczy w 2019 r.Polski eksport rolno-spożywczy w 2019 r. opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polski eksport rolno-spożywczy w 2019 r., luty 2020 [dostęp: www. kowr.gov.pl].

Poprzedni minister rolnictwa i rozwoju wsi, Grzegorz Puda, wśród przyczyn sukcesu wymienił wysoką jakość polskiej żywności. Raport NIK temu przeczy. Twórcy podzielili go na siedem części. Zacznijmy od końca.

Niebezpieczna żywność z Polski

„Alarmujące są wyniki analizy powiadomień wysyłanych do sieci RASFF” – piszą twórcy raportu. RASFF to system Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (ang. Rapid Alert System for Food and Feed, w skrócie RASFF) służący do wymiany informacji pomiędzy organami urzędowej kontroli w Europie będącymi członkami tego systemu.

W 2017 r. do systemu wpłynęło 87 powiadomień o niebezpiecznej żywności w Polski. W 2018 – 131, w 2019 – 203. Ostatnie dane, z 30 września 2020 r. – 273 przypadki.

Liczba zgłoszen? do RASFF produkto?w niebezpiecznych pochodza?cych z poszczego?lnych krajo?w (2020 rok do 30 wrzes?nia)Liczba zgłoszen? do RASFF produkto?w niebezpiecznych pochodza?cych z poszczego?lnych krajo?w (2020 rok do 30 wrzes?nia) Zrodlo: RASFF Portal, doste?p: https://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en.

To zdecydowanie najwyższy wynik w Unii Europejskiej. Jeśli spojrzeć szerzej, to zgłoszenia dotyczące polskich produktów stanowią 13 proc. przypadków z całego świata.

Niepokojące jest, że na przestrzeni ostatnich lat rośnie liczba powiadomień dotyczących produktów z Polski, kwestionowanych z uwagi na wykrycie w nich pałeczki bakterii salmonella

– czytamy w raporcie. Przyrost rok do roku – 147 do 219.

Liczba powiadomień RASFF dotyczących obecności w żywności z Polski pałeczki bakterii Salmonella w latach 2016-2019Liczba powiadomień RASFF dotyczących obecności w żywności z Polski pałeczki bakterii Salmonella w latach 2016-2019 RASFF Portal, dosteep: https://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en.

W 2020 r. Bułgarzy zidentyfikowali salmonellę w mrożonych udkach z Polski. Wycofali 32,3 tony mięsa. W tym samym roku 19 partii drobiu z powodu zakażenia ptasią grypą wstrzymali Litwini. 18 z nich pochodziło z Polski.

Oprócz pałeczek salmonelli w żywności pochodzącej z Polski w kilkunastu przypadkach wykryto bakterię listeria monocytogenes. Zakażenie nią najczęściej prowadzi do posocznicy listeriozowej, a potem zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i zapalenia mózgu.

Audyt Komisji Europejskiej wykazał, że kontrolerzy Inspekcji Sanitarnej nie posiadali wystarczającej wiedzy na temat pobierania próbek wymazu w celu wykrycia tej bakterii.

Ubój i antybiotyki bez kontroli

Jak informuje NIK, między 2014 a 2016 r. Inspekcja Weterynaryjna „w zasadzie nie pełniła żadnego nadzoru nad ubojem zwierząt gospodarskich, a nadzór nad transportem własnych zwierząt przez rolników sprawowała jedynie marginalnie”.

Czytamy dalej:

Główny Lekarz Weterynarii nie miał informacji o skali uboju ani o jego kontrolach dokonywanych przez lekarzy weterynarii.

Lekarze powiatowi praktycznie nie kontrolowali zgłoszonych ubojów gospodarczych – z 17 skontrolowanych jedynie dwóch przeprowadziło pojedyncze kontrole.

Lekarze „nie znali zakresu stosowania przepisów o ochronie zwierząt, zakresu rejestracji ubojów ani kwalifikacji osób przeprowadzających ubój”, a hodowcy informowali tylko o niektórych ubojach.

Kolejne kontrole NIK-u stwierdziły, że nadzór i kontrole nie pozwalały na rzetelną ocenę zasadności stosowania antybiotyków i nie gwarantowały ochrony konsumentów przed skutkami ich nieprawidłowego stosowania. „Niska skuteczność wynikała przede wszystkim z obowiązującego modelu nadzoru, braku właściwych narzędzi prawnych lub rozwiązań organizacyjnych, a także nieopracowania zasad racjonalnego i bezpiecznego stosowania antybiotyków” – piszą twórcy raportu.

Podczas jednej kontroli natrafiono na 50 ton mięsa zawierającego pozostałości antybiotyków.

Polska zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem użycia w hodowli zwierząt najsilniejszych antybiotyków stosowanych w leczeniu chorób u ludzi” – czytamy w raporcie.

Struktura towarowa polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2019 r.Struktura towarowa polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2019 r. Opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polski eksport rolno-spożywczy w 2019 r., luty 2020 [dostęp: www. kowr.gov.pl].

Chaos organizacyjny

Żeby zrozumieć, skąd wziął się problem produkcji niebezpiecznej żywności i niekontrolowanego uboju, a także kolejne opisane przez NIK nieprawidłowości, trzeba zrozumieć, na czym polega kontrola żywności w Polsce.

Dokonuje jej kilka instytucji:

  • Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS) kontroluje bezpieczeństwo żywności pochodzenia niezwierzęcego na etapie produkcji oraz wszystkich produktów żywnościowych na sklepowych półkach.
  • Inspekcja Weterynaryjna (IW) sprawuje nadzór nad wymaganiami weterynaryjnymi przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, umieszczaniu ich na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej. Kontroluje też m.in. wprowadzanie na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, wytwarzanie, obrót i stosowanie środków żywienia zwierząt. Zajmuje się stanem zdrowia zwierząt i zwalcza choroby zakaźne.
  • Inspekcja jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) nadzoruje jakość handlową artykułów rolno-spożywczych (do 30 czerwca 2020 r. część zadań w tym zakresie wykonywała Inspekcja Handlowa).
  • Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORIN)  m.in. sprawuje nadzór nad zapobieganiem zagrożeniom związanym z produkcją środków ochrony roślin, obrotem tymi środkami i ich stosowaniem.

System urzędowej kontroli żywności uzupełniają instytucje prowadzące ocenę ryzyka bezpieczeństwa żywności. Są to Państwowy Instytut Weterynaryjny oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.

Mamy więc w Polsce różne instytucje, które poza ochroną żywności zajmują się też innymi sprawami. Ich kompetencje często się nakładają, tworzą je akty prawne powstałe w różnych okresach, zaprzęgające te instytucje to różnych zadań. Instytucje te, jak wynika z raportu NIK, często nie informują się wzajemnie o swojej pracy. 

Przykład z raportu NIK: „fakt zafałszowania konkretnego środka spożywczego może być przedmiotem zainteresowania aż trzech inspekcji (PIS, IW albo IJHARS) w zależności od tego, czy czynniki tego zafałszowania powodują naruszenie bezpieczeństwa środka spożywczego, czy ekonomicznych interesów konsumenta. Co więcej, z punktu widzenia sankcji, w pierwszym przypadku zafałszowanie jest przestępstwem, w drugim administracyjną karą pieniężną”.

Twórcy raportu sprawdzili, jak wygląda struktura kontroli żywności w krajach Unii Europejskiej. Tylko w czterech jest tak jak w Polsce, gdzie za kontrolę odpowiada kilka organów.

W 22 pozostałych państwach EU obowiązuje model, w którym za bezpieczeństwo żywności odpowiada jeden organ lub – jeśli jest ich kilka – jeden ma decydujący głos.

Zmianę na taki model proponują twórcy raportu, a także rektorzy uniwersytetów rolniczych, których listy zostałe dołączone do opracowania NIK.

Nielegalna produkcja żywności

„Kontrole NIK wykazały, że służby weterynaryjne nie stworzyły mechanizmu ujawniania nielegalnej działalności przez producentów żywności pochodzenia zwierzęcego” – czytamy dalej.

Z raportu wynika, że Izba Weterynaryjna stwierdzała nieprawidłowości, dopiero gdy takimi informacjami dzielili się z nią konsumenci, a nie dzięki własnemu rozpoznaniu. Głównie dotyczyło to nielegalnego uboju, a mięso często nie było badane pod kątem występowania włośni.

Po kontroli NIK dotyczącej dopuszczania do obrotu suplementów diety stwierdzono, że obok legalnego rynku notyfikowanych suplementów, funkcjonował też obrót preparatami niedopuszczonymi do obrotu w Polsce – piszą twórcy raportu.

Nie ma weterynarzy, nie wiadomo, czym się suplementujemy

Kolejnym problemem bezpieczeństwa żywności w Polsce jest brak pracowników. I sprzętu.

Brakuje inspektorów weterynarii, którzy chcieliby pracować jako kontrolerzy. Powodem są słabe zarobki – 3-3,5 tys zł brutto.

Tylko między 2017 a 2018 r. z pracy odeszło 6,5 proc. lekarzy weterynarii – w sumie 141 osób – co sprawiło, że ponad 60 proc. zespołów nie było w stanie wykonać poprawnie swoich zadań.

70 proc. umów rozwiązano na wniosek pracownika. W ponad połowie naborów nie złożono żadnej aplikacji. Tylko co trzeci nabór kończył się podpisaniem umowy o pracę.

W miejsca lekarzy zatrudniano ludzi z podobnym wykształceniem – zootechników, technologów żywności, agronomów. Lecz nie zawsze – audyty przeprowadzone przez Unię Europejską wykazały, że zamiast weterynarzy zatrudniano również ludzi z całkiem innym wykształceniem.

Pieniędzy brakuje również w komórce Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego zajmującej się suplementami diety – za mało jest pracowników, którzy zajęliby się przyjmowaniem i rozpatrywaniem powiadomień o wprowadzaniu na polski rynek nowych produktów. W raporcie czytamy: „W przypadku blisko połowy ogólnej liczby powiadomień, które wpłynęły do GIS w latach 2014-2016 (ok. 6 tys. produktów), w ogóle nie rozpoczęto procesu weryfikacji. Oznaczało to, że w stosunku do tak wielkiej liczby wprowadzanych na rynek suplementów diety nie podjęto nawet próby ustalenia, czy produkty te są bezpieczne dla konsumentów”.

Ile trzeba czekać na rozpoczęcie procesu weryfikacji nowego suplementu? Średnio 8 miesięcy, maksymalnie –  nawet 1,5 roku. Ile trwa sam proces? Średnio 15 miesięcy, maksymalnie – nawet dwa lata. Oznacza to, że na potwierdzenie, iż nowy suplement jest bezpieczny, trzeba czekać minimum dwa lata, maksymalnie – nawet 3,5 roku.

Nie wiadomo, czym pryskamy rośliny

Z danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) za 2015 r. wynika, że do badania pozostałości środków ochrony roślin w żywności w Polsce pobrano 5,8 próbek na 100 tys. mieszkańców. W państwach UE średnia w tym zakresie wyniosła 16,4 próbek.

Unijny audyt wykazał braki w sprzęcie laboratoryjnym potrzebnym do badania pestycydów.

Jedna z kontroli NIK ujawniła, że próbki bada się bardzo długo – nawet ponad miesiąc, co często sprawia, że nie ma szans na wycofanie z obrotu produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia, bo zostały one już sprzedane.

Brakuje też pracowników do badania mikroplastiku.

W 2019 r. nie wykonano 47 z 50 zaplanowanych badań próbek w kierunku migracji substancji z opakowań z tworzyw sztucznych do żywności. Żeby te badania doszły do skutku, potrzeba było pół miliona złotych.

O mikroplastiku w ogóle dużo jeszcze nie wiemy. Szokujące są za to szacunki naukowców z Newcastle, według których co tydzień zjadamy go ok. 5 gramów. Tyle, ile waży karta kredytowa.

Hulaj dusza, kontroli w Internecie nie ma

Na koniec jeszcze o suplementach diety. Ich sprzedaż jest specyficzna. „Szczególnie gdy sprzedający prowadzi swoją działalność w lokalach mieszkalnych i nie ma możliwości magazynowania oferowanych towarów. W takich warunkach praktycznie niemożliwe było pobranie próbek do badań laboratoryjnych. Kontrole prowadzone były jedynie w oparciu o procedury ogólne urzędowej kontroli żywności” – piszą twórcy raportu.

Wskazują też, że najgorzej sprawa się ma z produktami trafiającymi do Polski spoza Unii Europejskiej, których w zasadzie nikt nie sprawdza.

https://next.gazeta.pl/

Holler Box

KORZYSTASZ Z OGRANICZONEGO CZASOWO DOSTĘPU !!

DALSZE KORZYSTANIE ZE STRONY Z PEŁNYM DOSTĘPEM DO WSZYSTKICH TREŚCI MOŻLIWE PO URUCHOMIENIU DOSTĘPU PREMIUM 

kliknij w poniższy pasek  KLIKNIJ ODBLOKUJ - WSZYSTKIE ARTYKUŁY - PONIŻEJ

STREAM PONIEDZIAŁEK , WTOREK, ŚRODA , CZWARTEK 20.00 -   NIEDZIELA 20.00

ABY TA BLOKADA STRONY BYŁA DLA CIEBIE NIE WIDOCZNA ZAŁÓŻ KONTO I ZALOGUJ SIĘ INSTR. FILMOWA PONIŻEJ :-)

KLIKNIJ PONIŻEJ "ZAŁÓŻ KONTO"

ODBLOKUJ TREŚCI I STREAM KLIKAJĄC W PONIŻSZY OBRAZEK PEŁNA INSTRUKCJA  + MATERIAŁ FILMOWY !! 

Holler Box
%d bloggers like this: