Sześcioosobowy gang działający w południowej Brazylii został oskarżony o kradzież i zabijanie koni, których mięso z dodatkami sprzedawał do restauracji jako wołowinę. Władze stanu Rio Grande do Sul poinformowały, że przestępcy rozprowadzali w ten sposób ponad 800 kilogramów mięsa tygodniowo.

Sześć osób zostało w czwartek oskarżonych o prowadzenie nielegalnej rzeźni, w której nie przestrzegano zasad higieny – podała stacja CNN. Sędzia stanowa Maria Cristina Rech zadecydowała o zatrzymaniu domniemanych przestępców w areszcie do momentu rozpoczęcia procesu, tłumacząc, że są zagrożeniem dla zdrowia publicznego.

Proceder kwitł w regionie Caxias do Sul. Ponad 60 proc. restauracji w okolicy nieświadomie nabywało od przestępców steki i hamburgery zrobione z końskiego mięsa.

Śledczy odkryli także, że w składzie hamburgerów znajdywała się zepsuta wieprzowina, mięso indycze oraz resztki paszy dla świń z zakładów przemysłowych.

CNN przypomniała podobną sprawę z 2013 r., kiedy odkryto, że w Europie powszechnie używano koniny w produktach oznaczonych jako wołowina.