NAJNOWSZE I NAJPOPULARNIEJSZE FILMY
Bezpłatny urlop za brak szczepień! Zarząd wodociągów w Chorzowie informuje pracowników!
Posted on 17 października 2021 by Enigma2021
251 views
Naukowcy wiedzą, dlaczego gęsi czasami latają do góry nogami
Posted on 17 października 2021 by Enigma2021
18 views
Genialny naukowiec i szalona nanotechnologia. NEURALINK i Elon Musk się chowają!
Posted on 17 października 2021 by Enigma2021
25 views
Koniec pieniądza papierowego. Roland Baader. Audiobook PL
Posted on 17 października 2021 by bZIK
969 views
Zaczęło się W POLSCE! “Nocne kolejki, LIMITY zakupów” | WIADOMOŚCI
Posted on 17 października 2021 by bZIK
73 views
Rosja publikuje wcześniej tajne nagranie z 1961 roku przedstawiające największą w historii eksplozję nuklearną
Posted on 17 października 2021 by bZIK
43 views
Coś niewytłumaczalnego odkryto na Malcie!
Posted on 17 października 2021 by bZIK
104 views
Musisz to  wiedzieć (1239) Szok! W jakim celu Morawiecki zamawia kilkaset ołtarzy polowych?
Posted on 17 października 2021 by bZIK
190 views
OYBIN KLASZTOR I ZAMEK – JOANICI TEMPLARIUSZE
Posted on 17 października 2021 by Mforum
171 views
ZAMEK CHOJNIK + PODZIEMIA LOCH !!
Posted on 17 października 2021 by Mforum
38 views
KARKONOSZE Z BUTA W 3 DNI – JASKINIE WERWOLFU
Posted on 17 października 2021 by Mforum
30 views
SKARBY ZIEMI – RÓWNIEŻ KARKONOSKIEJ – ZŁOTONOŚNE POTOKI I CZESKIE WIDOKI :-)
Posted on 17 października 2021 by Mforum
34 views
SZOK ! DLA WAS M.ROLA W.OLSZAŃSKI M.OSADOWSKI ŻĄDAJĄ OD WAS MILIONÓW ZA COŚ CO KOSZTUJE 500 ZŁ NETTO
Posted on 17 października 2021 by Mforum
63 views
STREAM 16.10.2021 – MARCIN ROLA I JEGO SIEĆ SPÓŁEK ZOO DO WSPÓŁPRACY Z PIS + TEL WIDZÓW BEZ CENZURY
Posted on 16 października 2021 by Mforum
5559 views
JAK NAPRAWDĘ UMARŁ LEPPER? | OPOWIEM CI HISTORIĘ
Posted on 16 października 2021 by Enigma2021
148 views
Najbardziej Tajemniczy Człowiek W Historii
Posted on 16 października 2021 by Enigma2021
65 views
Jak Arabia Saudyjska Zamienia Pustynię W Żyzną Ziemię
Posted on 16 października 2021 by Enigma2021
49 views
Odkrycie w Nowej Zelandii zaszokowało świat
Posted on 16 października 2021 by Enigma2021
57 views
Zabawy w Boga. Magda Gacyk. Audiobook PL
Posted on 16 października 2021 by bZIK
329 views
„NIEZNANY HOLOCAUST” (18+) – FILM DOKUMENTALNY – LEKTOR PL
Posted on 16 października 2021 by bZIK
78 views
Kain i Abel – Analiza Biblijnej Historii
Posted on 16 października 2021 by bZIK
408 views
„NOWE IMPERIUM PUTINA” (2019) – FILM DOKUMENTALNY – LEKTOR PL
Posted on 16 października 2021 by bZIK
230 views
Która z 5 lekcji WYCIĄGNIE CIĘ Z KRYZYSU? – Podcast Dobra Zmiana #50
Posted on 16 października 2021 by bZIK
50 views
Wyspa Lord Howe. Rajski Ogród Między Australią A Nową Zelandią, Gdzie Nie Każdy Może Się Dostać
Posted on 16 października 2021 by bZIK
110 views
Jak Arabia Saudyjska Zamienia Pustynię W Żyzną Ziemię
Posted on 16 października 2021 by bZIK
48 views
USA ogłoszą BANKRUCTWO! Biden: “Jeszcze w tym roku” | WIADOMOŚCI
Posted on 16 października 2021 by bZIK
104 views
Hipotetyczna podwodna pozaziemska cywilizacja [Podcast]
Posted on 16 października 2021 by bZIK
119 views
SZOK ! DLA WAS M.ROLA W.OLSZAŃSKI M.OSADOWSKI ŻĄDAJĄ OD WAS MILIONÓW ZA COŚ CO KOSZTUJE 500 ZŁ NETTO
Posted on 16 października 2021 by Enigma2021
145 views
Musisz to wiedzieć (1238) PILNE! – DLA CZEGO MARCIN ROLA ŻADA OD WIDZÓW MILIONÓW ZŁ NA PLATFORMĘ STREAM ?
Posted on 16 października 2021 by imc12
2558 views
Co się skrywa w maltańskim Hypogeum?
Posted on 15 października 2021 by bZIK
364 views
Jak Powstają Pieniądze?
Posted on 15 października 2021 by bZIK
109 views
Najnowsze Odkrycie w Egipcie zaszokowało świat
Posted on 15 października 2021 by bZIK
275 views
Cała historia ludzkości jest FAŁSZYWA, teraz wszystko stanie się jasne
Posted on 15 października 2021 by bZIK
278 views
Musisz to wiedzieć (1237) Były elektorat SLD zagonią w nową i tak beznadziejną inicjatywę…
Posted on 15 października 2021 by bZIK
270 views
Tulipan – odc. 6
Posted on 15 października 2021 by Ewa.x
90 views
Tulipan – odc. 5
Posted on 15 października 2021 by Ewa.x
43 views
Tulipan – odc. 4
Posted on 15 października 2021 by Ewa.x
36 views
Tulipan – odc. 3
Posted on 15 października 2021 by Ewa.x
36 views
Tulipan – odc. 2
Posted on 15 października 2021 by Ewa.x
30 views
Tulipan – odc. 1
Posted on 15 października 2021 by Ewa.x
39 views
Historia Pieniądza – WIELKI RESET – Willem Middelkoop
Posted on 15 października 2021 by bZIK
91 views
Gościa z PiS PONIOSŁO: “KᑌᖇᗯY nie pracują!” | WIADOMOŚCI
Posted on 15 października 2021 by bZIK
41 views
Czterej Jeźdźcy apokalipsy PL CAŁY FILM
Posted on 15 października 2021 by Enigma2021
59 views
Ludzie to idioci – najgłupsze pomysły w historii. Historia Bez Cenzury
Posted on 15 października 2021 by Enigma2021
55 views
Watykan przekonuje się do transhumanizmu!
Posted on 15 października 2021 by Enigma2021
44 views
Obowiązkowe szczepienie w zakładzie psychiatrii dziecięcej? „Błąd pracownika”
Posted on 15 października 2021 by Enigma2021
64 views
STREAM 14.10.2021 – MARCIN ROLA JAK BĄKIEWICZ NA MILIONOWYM WSPARCIU PIS – TEL WIDZÓW BEZ CENZURY
Posted on 14 października 2021 by Mforum
4978 views
Coś zamieszkało w lasach Transylwanii
Posted on 14 października 2021 by bZIK
569 views
Adaś z banku co odleciała w kosmos
Posted on 14 października 2021 by bZIK
149 views
„POLITYCY I MAFIA: OJCOWIE CHRZESTNI” – FILM DOKUMENTALNY – LEKTOR PL [DDK KINO DOKUMENTALNE PL]
Posted on 14 października 2021 by bZIK
406 views
POLITYKA STRONY M-FORUM !!! - WSZYSTKIE ZAMIESZCZANE MATERIAŁY ORAZ PREZENTOWANE I PROPAGOWANE - Poglądy i opinie zawarte w artykułach mogą być niezgodne ze stanowiskiem redakcji. !!!! REDAKCJA M-FORUM AV LIVE MA NA CELU PUBLIKOWANIE WSZYSTKICH INFORMACJI KTÓRE SĄ CENZUROWANE BEZ WZGLĘDU NA ZABARWIENIA POLITYCZNE , RELIGIJNE I OBYCZAJOWE - ZA KOMENTARZE I WYPOWIEDZI CZYTELNIKÓW I WIDZÓW NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚCI , Z WYJĄTKIEM TREŚCI O CHARAKTERZE PRZESTĘPCZYM KTÓRE BĘDĄ USUWANE BEZ OSTRZEŻEŃ     UWAGA !! WAŻNE - Poglądy i opinie zawarte w artykule mogą być niezgodne ze stanowiskiem redakcji. Zamieszczane artykułu są w wiekszości re- publikacjami materiałów z innych stron - REDAKCJA NIE INGERUJE W ICH TREŚCI W CELU ZACHOWANIA BEZSTRONNOŚCI , A CELEM PUBLIKACJI JEST PODDANIE TYCH MATERIAŁÓW POD OSĄD I KRYTYKĘ CZYTELNIKÓW W KTÓRE OPINIE NIE MOŻE INGEROWAĆ AUTOR MATERIAŁU W FORMIE MODERACJI LUB CENZURY

M-forum A.V Live.

TO PORTAL NA KTÓRYM CODZIENNIE ZNAJDZIESZ PONAD 100 INFORMACJI INFO NIUS W TYM MATERIAŁY CENZUROWANE LUB ZABRONIONE NA INNYCH PORTALACH POPRAWNYCH POOLITYCZNIE

CZERWONE

Glutation jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w organizmie, a zatem ważnym filarem naszego układu odpornościowego. Jak zwiększyć poziom glutationu?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Glutation jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w organizmie, a zatem ważnym filarem naszego układu odpornościowego. Jak zwiększyć poziom glutationu?

Glutation pomaga w walce z wirusami i detoksykacji – oraz eliminuje stres oksydacyjny. Możesz zwiększyć swój poziom glutationu za pomocą określonych środków.

W ten sposób możesz zwiększyć poziom glutationu

Glutation jest endogennym przeciwutleniaczem. Jest produkowany głównie w wątrobie, ale występuje we wszystkich komórkach organizmu, w szczególnie dużych ilościach (poza wątrobą) w czerwonych krwinkach i komórkach układu odpornościowego.

Jako jeden z najsilniejszych i najsilniejszych antyoksydantów, glutation dba o eliminację wolnych rodników. Wolne rodniki oznaczają stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny z kolei prowadzi do uszkodzenia komórek i tkanek, a zatem jest ważną przyczyną wielu chorób przewlekłych i jest w dużej mierze odpowiedzialny za to, że z biegiem życia wyglądamy coraz starzej, a także zwykle czujemy się starsi (prędzej czy później ).

Ponieważ glutation może zmniejszyć ten stres oksydacyjny, substancja ta jest uważana za naturalny środek przeciwstarzeniowy. Tylko z tego powodu rozsądne wydaje się podejmowanie środków, które zwiększają Twój osobisty poziom glutationu

Przyczyny stresu oksydacyjnego

Ale skąd bierze się stres oksydacyjny? Stres oksydacyjny może powstać z powodu następujących (wewnętrznych i zewnętrznych) czynników:

Czynniki wewnętrzne, które mogą wywołać stres oksydacyjny

  1. Przeciążenie psychiczne lub fizyczne (zbyt duży stres, za dużo sportu, za dużo pracy (fizycznej lub psychicznej)
  2. Operacje i urazy
  3. Cukrzyca i prekursory cukrzycy
  4. Zaburzenia metabolizmu lipidów
  5. Zaburzenia czynnościowe wątroby, nerek i jelit
  6. Przewlekłe choroby zapalne

Czynniki zewnętrzne, które mogą wywołać stres oksydacyjny

  1. Toksyny środowiskowe (pozostałości pestycydów, drobny pył, metale ciężkie itp.)
  2. Za dużo promieniowania UV lub innych form szkodliwego promieniowania
  3. Wysoki poziom ozonu
  4. Nikotyna i alkohol
  5. Lek
  6. Niezdrowa i uboga w antyoksydanty dieta

Glutation działa antyoksydacyjnie, odtruwa i wspiera układ odpornościowy

Oprócz działania przeciwutleniającego, glutation ma dwa inne ważne zadania: jest ważny dla własnej detoksykacji organizmu i poprawia działanie układu odpornościowego.

W 2006 roku specjalistyczne czasopismo Virology stwierdziło nawet, że glutation był w stanie zablokować replikację wirusów grypy (wirusów grypy), wirusów HI (HIV) i wirusów opryszczki pospolitej w testach komórkowych. Usunięcie glutationu z komórek prowadziło do zwiększonej replikacji wirusa (= replikacji wirusa) ( 44 ).

Poziom glutationu spada w przypadku infekcji

Ponieważ glutation jest tak aktywny w infekcjach wirusowych, poziom glutationu szybko spada wraz z odpowiednimi chorobami zakaźnymi ( 1 ). Nawet w przypadku narażenia na toksyny środowiskowe poziom glutationu spada, co jest zrozumiałe, ponieważ przy zwiększonym napływie toksyn lub chorobach w organizmie generowany jest jeszcze większy stres oksydacyjny niż ma to miejsce.

Im więcej detoksykacji i antyoksydacji jest teraz wymagane, tym więcej glutationu jest zużywane, tym szybciej jego poziom spada i tym ważniejsze są środki mające na celu ponowne podniesienie poziomu glutationu.

Jak zwiększyć poziom glutationu?

Poziom glutationu spada w wielu chorobach przewlekłych

Tak samo jest z chorobami przewlekłymi. Poziom glutationu koreluje tak wyraźnie ze stanem zdrowia osoby, że naukowcy w artykule w Nutrients z września 2019 r. zasugerowali wykorzystanie statusu glutationu jako biomarkera (wartość mierzona) i ukierunkowanie na zdrowy poziom glutationu jako cel terapeutyczny w różnych przewlekłych i choroby związane z wiekiem do podjęcia ( 39 ).

Zgodnie z tym artykułem, związek z niskim poziomem glutationu został już ustalony w następujących chorobach ( 39 ):

  1. Choroba Alzheimera i inne zaburzenia funkcji poznawczych
  2. nowotwór
  3. Przewlekłe choroby wątroby (marskość, zapalenie wątroby)
  4. Mukowiscydoza
  5. Cukrzyca (szczególnie źle kontrolowana cukrzyca)
  6. HIV
  7. wysokie ciśnienie krwi
  8. Toczeń
  9. Niepłodność – zarówno u mężczyzn jak i kobiet
  10. stwardnienie rozsiane
  11. Choroba Parkinsona
  12. Zaburzenia psychiczne
  13. Wiek jest również czynnikiem, który powoduje ciągły spadek poziomu glutationu

Nie jest do końca jasne, czy stan choroby poprawi się, jeśli poziom glutationu zostanie ponownie zwiększony. Taki dowód jest jednak mało prawdopodobny, ponieważ glutation nie jest oczywiście jedyną substancją potrzebną do zdrowego życia.

Liczy się zawsze ogólny pakiet – przez który rozumie się nie tylko określone środki i substancje (witaminy, przeciwutleniacze itp.), ale także środki, takie jak odpowiedni sen, regularne ćwiczenia, dobre zarządzanie stresem, światło słoneczne, zdrowe jelita itp. .

Glutation: co to właściwie jest?

Kiedy słyszysz określenie antyoksydanty , zwykle myślisz o substancjach, które spożywasz wraz z pożywieniem, m.in. B. likopen w pomidorach, antocyjany w czerwonej kapuście, EGCG w zielonej herbacie itp. Glutation natomiast jest endogennym przeciwutleniaczem. Jest więc tworzony niezależnie przez ciało. W tym celu w komórkach gromadzą się trzy aminokwasy: kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. Glutation jest zatem tripeptydem, gdzie „Tri-” oznacza trzy ( 1 ).

A co oznacza peptyd? Zwykle substancje składające się z kilku aminokwasów nazywane są białkami. W tym celu jednak powinno to być więcej niż 100 aminokwasów (jednak definicja ta nie jest ustalona; istnieją źródła, które mówią o białkach jako o 50 aminokwasach i źródła, które mówią o białkach tylko o 190 aminokwasach; zakładamy granicę 100 aminokwasów).

Teraz substancje składające się z mniejszej ilości aminokwasów – takie jak B. Glutation (3 aminokwasy) lub insulina (51 aminokwasów) – nazywane są peptydami. Oczywiście peptydy znajdują się nie tylko u ludzi, ale także w roślinach i zwierzętach. Nawet trucizna brazylijskiego pająka wędrownego jest peptydem. Nazywa się PhTx1 i składa się z 77 aminokwasów – jeśli jesteś zainteresowany.

Pomiar poziomu glutationu – Diagnoza niedoboru glutationu

Jeśli chcesz zmierzyć poziom glutationu, może to zrobić lekarz lub lekarz alternatywny za pomocą badania krwi (krew pełna). Zarejestrowano kilka wartości, ponieważ liczy się nie tylko poziom glutationu, ale także związek między glutationem zredukowanym i utlenionym.

Glutation zredukowany nie jest glutationem szczególnie tanim, ale glutationem aktywnym, czyli o działaniu antyoksydacyjnym. Kiedy ten zredukowany glutation rozbraja wolny rodnik, jest on w tym procesie utleniany, co oznacza, że ​​daje wolnemu rodnikowi elektron.

Dwie cząsteczki glutationu utlenione w ten sposób łączą się teraz; to połączenie nazywa się GSSG. W tej formie glutation nie może już działać jako przeciwutleniacz. Istnieje jednak enzym, tak zwana reduktaza glutationowa, która może wytwarzać dwie aktywne cząsteczki glutationu z GSSG, które mogą natychmiast ponownie polować na wolne rodniki.

Widać z tego, że wartość całkowitego glutationu niekoniecznie jest znacząca, ponieważ może być również tak, że proporcja utlenionego glutationu jest nagle bardzo wysoka, czego nie można zobaczyć na podstawie całkowitej wartości glutationu. Udział zredukowanego glutationu powinien stanowić 81 do 93 procent całkowitego glutationu.

Ten stosunek glutationu zredukowanego do utlenionego jest dobrym parametrem dla zdolności komórki do detoksykacji i dla aktualnego obciążenia oksydacyjnego ( 45 ). Jeśli proporcja zredukowanego glutationu spada, jest to oznaką silnego stresu oksydacyjnego, zmniejszonej zdolności do detoksykacji i/lub już choroby.

Jeśli okaże się, że należy zwiększyć poziom glutationu, przynajmniej poziomu glutationu zredukowanego, może się okazać, że najpierw bawisz się myślą, by po prostu zażyć glutation zredukowany, a potem natrafisz na informację, że taki suplement diety ma nie ma wpływu na Ciebie Masz poziomy glutationu. Czy powinieneś brać glutation, czy nie?

Tak się dzieje, gdy bierzesz glutation

Przez długi czas mówiono, że nie ma sensu brać glutationu, ponieważ trójpeptyd w układzie pokarmowym – jak każde białko – jest rozkładany na poszczególne aminokwasy dzięki odpowiednim peptydazom (enzymom, które rozszczepiają peptydy), dzięki czemu poziom glutationu również nie może wzrosnąć, co może faktycznie pokazać różne starsze badania (39).

Jednak w 2015 roku opublikowano randomizowane, kontrolowane placebo, podwójnie ślepe badanie, które wykazało coś przeciwnego, a mianowicie, że spożywanie glutationu może bardzo dobrze zwiększyć poziom glutationu (38). W tym czasie 54 osoby dorosłe (niepalące) przyjmowały 250 mg lub 1000 mg glutationu dziennie przez pół roku, ze wzrostem poziomu glutationu po miesiącu, ale jeszcze wyraźniej po 3 i 6 miesiącach.

Po 6 miesiącach poziom glutationu (w grupie 1000 mg) w czerwonych krwinkach, limfocytach (specyficznej grupie białych krwinek) i osoczu wzrósł średnio o 30 do 35 procent. W komórkach błony śluzowej jamy ustnej nawet o 260 proc.

W grupie 250 mg również poziom glutationu wzrósł – i tylko nieznacznie mniej, a mianowicie o 29 procent w czerwonych krwinkach. Jednocześnie nastąpiło zmniejszenie stresu oksydacyjnego (poprawił się stosunek glutationu utlenionego do zredukowanego) oraz wzmocnienie układu odpornościowego, o czym świadczył fakt, że komórki NK działały dwukrotnie lepiej niż w grupie placebo . Komórki NK należą do najważniejszych komórek układu odpornościowego. Ich głównym zadaniem jest eliminacja komórek zdegenerowanych (komórek nowotworowych) oraz komórek zakażonych wirusami.

Jednak poziomy glutationu powróciły do ​​​​poziomu wyjściowego w ciągu miesiąca, gdy suplement został odstawiony.

Badanie: Glutation zmniejsza sztywność tętnic

Obecnie zakłada się, że liposomalny glutation lub podjęzykowy glutation może mieć wyższą biodostępność niż „normalne” suplementy diety zawierające glutation. Ponieważ dwa nowsze (ale małe) badania z 2017 i 2018 roku zostały przeprowadzone z dokładnie tymi formami glutationu i wykazały znaczny wzrost poziomu glutationu.

Badanie z 2017 roku ( 41 ) objęło 16 mężczyzn, których uznano za grupę ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ cierpieli na wysokie ciśnienie krwi lub zaburzenia metabolizmu lipidów, a ich naczynia krwionośne wykazywały już pewną sztywność i upośledzenie funkcji. Mężczyźni przyjmowali podjęzykowo 100 mg glutationu (OXITION®) lub placebo dwa razy dziennie przez cztery tygodnie. Biodostępność podjęzykowego glutationu została wcześniej porównana z „normalnym” L-glutationem.

U dużej liczby mężczyzn sztywność tętnic znacznie zmniejszyła się po zażyciu glutationu.

Badanie z 2018 r. ( 40 ) przeprowadzono z udziałem 12 mężczyzn. Brali 500 lub 1000 mg liposomalnego glutationu dziennie przez cztery tygodnie. Już po dwóch tygodniach poziom glutationu we krwi wzrósł o 25 procent. Wartości, które pokazują zakres stresu oksydacyjnego i wartości, które pomagają ocenić układ odpornościowy (aktywność komórek NK i innych komórek odpornościowych (limfocytów B)) uległy poprawie, podobnie jak stosunek glutationu utlenionego do zredukowanego.

Ta forma glutationu jest przydatna jako suplement diety

Więc możesz wziąć glutation, jeśli tego chcesz. Według przedstawionych badań „normalny” L-glutation może również zwiększać poziom glutationu. Jeśli chcesz użyć glutationu podjęzykowego lub liposomalnego, wystarczy mniejsza dawka, ponieważ jego biodostępność powinna być lepsza i większa jego część może zostać wchłonięta.

Glutation podjęzykowy

Podjęzykowy oznacza, że ​​odpowiedni glutation jest już wchłaniany przez błonę śluzową jamy ustnej i dzięki temu szybko dostaje się do krwiobiegu bez konieczności przejścia przez wątrobę.

Glutation liposomalny

Liposomalny oznacza, że ​​glutation jest zamknięty w maleńkich liposomach, dzięki czemu może dostać się bezpośrednio do komórek bez rozkładania przez enzymy trawienne. Liposomy to pęcherzyki, których otoczka składa się z dwóch warstw fosfolipidowych – bardzo podobnych do błony komórkowej naszych komórek. Mówi się, że biodostępność liposomalnego glutationu wynosi prawie 100%.

Czy zalecany jest glutation podjęzykowy / liposomalny?

Pytanie brzmi jednak, czy ma sens przechytrzyć własne systemy obronne organizmu tylko dlatego, że wierzy się, że wiele pomaga bardzo. Może jednak omijanie wątroby nie jest takie dobre? Może nie jest tak dobrze, gdy do komórek nagle wpływa duża ilość pojedynczej substancji? Może to ma sens, że część glutationu jest trawiona i dostaje się do komórek tylko w takim stopniu, w jakim organizm uważa, że ​​jest właściwy?

W przypadku glutationu celem niekoniecznie musi być najwyższy możliwy, ale raczej zrównoważony poziom. Zbyt wiele dobrych rzeczy może zmienić się w coś przeciwnego, ponieważ przeciwutleniacze mogą mieć działanie utleniające w zbyt dużej dawce.

Dlatego zalecamy, aby nie uciekać się do liposomalnego glutationu (chyba że wykryto niedobór glutationu i należy go szybko naprawić), ale przyjmować „normalnie” zredukowany L-glutation i podejmować dodatkowe środki w celu zmniejszenia produkcji glutationu przez organizm. zdrowa dawka, ponieważ byłby to najbardziej naturalny i prawdopodobnie najzdrowszy sposób.

W ten sposób możesz naturalnie podnieść poziom glutationu

Zapoznamy Cię z różnymi pokarmami, ale także z witaminami, minerałami, aminokwasami i substancjami roślinnymi, które – jak zawsze w holistycznej naturopatii – nie tylko podniosą Twój poziom glutationu, ale także przyniosą ze sobą wiele innych korzyści zdrowotnych.

Magnez na poziom glutationu

Magnez jest niezbędny do produkcji glutationu przez organizm. Tworzenie się glutationu odbywa się w dwóch etapach ( 43 ):

  1. Z dwóch aminokwasów kwasu glutaminowego i cysteiny powstaje γ-glutamylocysteina (γ = gamma). Enzym, który wprawia tę reakcję w ruch, nazywa się syntetazą γ-glutamylocysteiny. Teraz nadal brakuje trzeciego składnika, glicyny, która jest „dodawana” w drugim kroku.
  2. Glutation powstaje z γ-glutamylocysteiny i glicyny. Odpowiedni enzym, który uruchamia ten drugi krok, nazywa się syntetazą glutationu.

Oba enzymy wymagają energii (ATP) i magnezu na każdym z tych etapów . Z drugiej strony, jeśli cierpisz na niedobór magnezu, może to oznaczać, że ucierpi również produkcja glutationu, a poziom glutationu spada. Upewnij się, że masz dobre zaopatrzenie w magnez – albo poprzez dietę bogatą w magnez, albo przez odpowiedni suplement magnezu .

Selen zwiększa poziom glutationu

Selen jest również ważną substancją dla zdrowego poziomu glutationu. Z jednej strony selen zapewnia prawidłową detoksykację glutationu, z drugiej strony istnieje związek między poziomem selenu a poziomem glutationu.

W fazie I własnej detoksykacji organizmu grupa enzymów peroksydaz glutationowych zapewnia, że ​​glutation wytwarza między innymi nadtlenek wodoru (który jest wytwarzany w organizmie podczas oddychania), ale także inne nadtlenki. Z kolei peroksydazy glutationowe zawierają selen, więc ten etap detoksykacji działa tylko przy zdrowym poziomie selenu.

Jeśli faza I detoksykacji nie może przebiegać prawidłowo z powodu niedoboru selenu, zatrzymuje się również faza II, w której toksyny są przekształcane w formę rozpuszczalną w wodzie, dzięki czemu mogą być wydalane przez nerki. Selen jest zatem niezwykle ważny dla dobrej funkcji detoksykacji. (W naszym artykule na temat procesu własnej detoksykacji organizmu szczegółowo opisano poszczególne fazy detoksykacji.)

Badanie z 2011 roku obejmujące 336 osób dorosłych wykazało, że selen może również bezpośrednio zwiększać poziom glutationu. Spożywali 247 µg selenu dziennie za pośrednictwem drożdży selenowych przez 9 miesięcy, po czym poziom glutationu wzrósł o 35 procent (u uczestników o jasnej karnacji, ale nie u uczestników o ciemnej karnacji).

Należy jednak uważać, aby nie zażywać zbyt dużo selenu, ponieważ przedawkowanie ponownie ma działanie utleniające. Lepiej więc pozostać przy niskiej dawce z. B. 50 µg dziennie i poczekaj, jak zmieni się Twój poziom selenu. Nie należy przyjmować więcej niż 200 µg selenu dziennie.

N-acetylocysteina (NAC) i poziom glutationu

Oczywiście powinieneś również upewnić się, że masz odpowiednią podaż białka, ponieważ białka dostarczają trzech aminokwasów, które składają się na glutation: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego.

Białka zawierają dużo kwasu glutaminowego i glicyny, ale zawsze tylko niewielką ilość cysteiny, dlatego aminokwas ten jest również aminokwasem ograniczającym powstawanie glutationu. Ograniczenie oznacza, że ​​do wyczerpania zapasów cysteiny można wyprodukować tylko wystarczającą ilość glutationu. Dlatego jeśli chodzi o glutation, zawsze namawia się dobrą podaż cysteiny, dla której N-acetylocysteina (NAC) jest zwykle zalecana jako suplement diety w jednym oddechu.

NAC jest syntetyczną substancją, która jest dostępna na rynku jako lek na kaszel, ale jest również stosowana jako antidotum na przedawkowanie paracetamolu, ponieważ jest tak dobra w eliminowaniu stresu oksydacyjnego w wątrobie wywołanego przez paracetamol. NAC ma inne zalety, ale może mieć też wady, które opisujemy tutaj: Przeciwutleniacze chronią przed rakiem

Nie wyjaśniono jeszcze, czy NAC może rzeczywiście zwiększyć poziom glutationu, a sytuacja w badaniu nie jest jasna. W badaniu z udziałem pacjentów z chorobą Parkinsona przyjmowanie NAC doprowadziło do pogorszenia objawów i musiało zostać przerwane.

Proszek białkowy dla Twojego poziomu glutationu

Czasami przyjmuje się, że przyjmowanie samej cysteiny w postaci NAC jest mało przydatne. W tym samym czasie należy również zażywać glicynę. W małym badaniu z udziałem 8 starszych osób i grupy kontrolnej 8 młodszych osób, starsi początkowo mieli mniej glicyny i cysteiny w czerwonych krwinkach, a także niższy poziom glutationu niż młodsi.

Po przyjmowaniu NAC (132 mg na kilogram masy ciała) i glicyny (100 mg na kilogram masy ciała) przez 14 dni, nie było więcej różnic w poziomach glutationu w dwóch grupach wiekowych. W szczególności dla osób starszych sensowne może być myślenie o obu aminokwasach, a nie tylko o cysteinie.

Białko serwatkowe jest szczególnie podkreślane jako dostawca aminokwasów (białko serwatkowe). Ale dostarcza tylko nieznacznie więcej cysteiny niż białko ryżu czysto roślinnego ( np. z natury skutecznej), ale nawet mniej glicyny niż białko ryżu .

W białku serwatkowym ( Primal Whey od Primal State ) znajdują się:

  1. 1,8 g cysteiny
  2. 1,4 g glicyny
  3. 13 g kwasu glutaminowego
  4. 4 g seryny

Skuteczne naturalne białko ryżowe zawiera:

  1. 1,6 g cysteiny
  2. 3,4 g glicyny
  3. 14,2 grama kwasu glutaminowego
  4. 4,2 g seryny

Niestety do tej pory badania prowadzono tylko z białkiem serwatkowym. Nawet 14-dniowe przyjmowanie 15, 30 lub 45 g białka w proszku dziennie wykazało zależny od dawki wzrost poziomu glutationu (o 25% przy 45 g białka w proszku).

W małym randomizowanym i kontrolowanym badaniu z udziałem 23 pacjentów z rakiem, przyjmowanie 40 g białka serwatkowego dziennie plus cynk i selen zwiększyło poziom glutationu o 11,7%. Ponadto poprawiły się niektóre wartości wskazujące na silniejszy układ odpornościowy.

W każdym razie bardziej rozsądne może być spożywanie wysokiej jakości białka niż pojedynczych aminokwasów, ponieważ obecnie podejrzewa się, że seryna – inny aminokwas – może również zwiększać poziom glutationu. Albo dlatego, że glicyna może być z niej wytwarzana w organizmie, albo ponieważ może poprawić biodostępność cysteiny. Jeśli chodzi o serynę, proszek ryżowy również ma przewagę (patrz wyżej).

Proszki białkowe można przerobić na bardzo smaczne koktajle. Pomysły na przepisy znajdziesz tutaj: Wegańskie koktajle proteinowe

Kwasy omega-3 odciążają system glutationowy

Kwasy tłuszczowe omega-3 znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, dlatego zbadano, czy mogą również wspierać własny system antyoksydacyjny organizmu wokół glutationu.

W badaniu z 2015 roku uczestnicy z depresją otrzymywali 4000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (4 kapsułki po 1000 mg) zawierające 1200 mg EPA i 800 mg DHA dziennie przez 12 tygodni. Jej depresja poprawiła się (w porównaniu z grupą placebo). Kwasy omega-3 nie mogły zwiększyć poziomu glutationu, ale odciążyły system glutationu, ponieważ same w sobie działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Z drugiej strony, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego wydają się szczególnie zwiększać poziom glutationu, przynajmniej w badaniu pacjentów z chorobą Parkinsona z 2017 roku. witaminy E przez 12 tygodni. Ich poziom glutationu wzrósł, pojemność antyoksydacyjna również, podczas gdy markery stanu zapalnego spadły.

Przegląd z 2019 r., w którym oceniono 9 badań na ten temat, wykazał, że dzięki połączeniu kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E wzrosła zdolność antyoksydacyjna, ale zmniejszyła się również ekspozycja na stres oksydacyjny. Jednak poziom glutationu nie zmienił się znacząco.

Upewnij się, że masz dobre zaopatrzenie w kwasy tłuszczowe omega-3, po prostu ze względu na ich właściwości przeciwzapalne i korzystny wpływ na mózg. Od czasu do czasu uszlachetniaj surowe potrawy olejem lnianym i przyjmuj długołańcuchowe kwasy tłuszczowe EPA i DHA w postaci oleju z alg.

Witaminy z grupy B aktywują glutation

Witamina B2 (ryboflawina) jest wymagana przez enzym reduktazę glutationową, który może przekształcić utleniony glutation z powrotem w aktywną formę zredukowaną. Listę pokarmów roślinnych bogatych w B2 można znaleźć tutaj . Aby być po bezpiecznej stronie, możesz również wziąć preparat z kompleksem witaminy B, który zawiera również witaminę B12.

Ponieważ witamina B12 jest bezpośrednio związana z niskim poziomem glutationu. W marcu 2017 r. 51 pacjentów cierpiących na niedobór witaminy B12 miało również niski poziom glutationu. Jej wyniki zdolności antyoksydacyjnej były również niskie, podczas gdy jej odczyty stresu oksydacyjnego były wysokie.

Dlatego podczas corocznej kontroli należy zawsze zlecić lekarzowi rodzinnemu zmierzenie poziomu witaminy B12 (jako wartość HoloTC w surowicy – więcej informacji znajdziesz tutaj: Niedobór witamin – Diagnoza ).

Jeśli zostanie stwierdzony niedobór witaminy B12 , porozmawiaj ze swoim lekarzem, czy konwencjonalny suplement witaminy B jest nadal wystarczający, czy lepiej przyjmować suplement w dużych dawkach, czy też potrzebujesz zastrzyków z witaminą B12, aby szybko zaradzić niedoborowi.

Witamina C zwiększa poziom glutationu

Wiadomo, że sama witamina C jest cennym przeciwutleniaczem, ale najwyraźniej może również zwiększać poziom glutationu – zwłaszcza jeśli dana osoba spożyła wcześniej tylko niewielką ilość witaminy C. W tym przypadku przyjmowanie od 500 do 1000 mg witaminy C dziennie (przez 13 tygodni) zwiększyło poziom glutationu w limfocytach (komórkach odpornościowych) o 18 procent.

W innym badaniu, po przyjmowaniu od 500 do 2000 mg witaminy C dziennie, stwierdzono, że nawet 500 mg witaminy C dziennie wystarczy, aby zauważalnie zwiększyć poziom glutationu.

Kurkuma, ostropest plamisty i rozmaryn na poziom glutationu

Badania kliniczne dotyczące wpływu wymienionych środków ziołowych na poziom glutationu nie są jeszcze dostępne. Jednak badania na zwierzętach wskazują, że zarówno rozmaryn i ostropest plamisty, jak i kurkumina w postaci ekstraktów mogą w szczególności zwiększać poziom glutationu w wątrobie.

Więc jeśli i tak już zażywasz kurkuminę lub być może wyciąg z ostropestu plamistego dla swojej wątroby, to również w ten sposób wesprzesz swój poziom glutatonu.

MSM zwiększa poziom glutationu

To samo dotyczy MSM (metylosulfonylometanu), organicznego związku siarki, którego wiele osób już używa w celu zmniejszenia stanu zapalnego i łagodzenia bólu spowodowanego m.in. B. przyjmować dolegliwości stawowe lub wspomagać regenerację mięśni i stawów po wysiłku.

Jednocześnie MSM może zwiększać poziom glutationu lub być może właśnie z powodu tej właściwości ma tak dobry wpływ na stawy i mięśnie. W irańskim badaniu z 2011 roku 18 nieprzeszkolonym mężczyznom podawano 50 mg MSM na kilogram masy ciała lub placebo dziennie przez 10 dni. Następnie poziom glutationu w grupie MSM był znacząco wyższy niż w grupie placebo. ( 2 )

Te pokarmy zawierają glutation

Ponieważ glutation jest substancją endogenną, nie jest jednym z podstawowych składników odżywczych i dlatego niekoniecznie musi być spożywany z pożywieniem.

Niemniej jednak glutation znajduje się również w żywności, chociaż nie jest jasne, w jakim stopniu ta zawartość glutationu może faktycznie przyczynić się do wzrostu poziomu glutationu w organizmie. Dla kompletności poniżej znajdziesz poziomy glutationu w niektórych produktach spożywczych. Prym w dziedzinie żywności roślinnej przodują szparagi (również gotowane) i awokado ( 13 , 39).

Pokarmy roślinne z glutationem

Poniżej znajduje się wybór niektórych pokarmów roślinnych i ich poziomów glutationu, które wzięliśmy z analizy z 1992 roku (13), z których niektóre zostały potwierdzone w analizie z 2019 roku (39). Podane wartości zawsze odnoszą się do 100 g odpowiedniej karmy:

  1. Gotowane szparagi: 28 mg
  2. Surowe awokado: 27,7 mg
  3. Orzechy włoskie: 15 mg
  4. Gotowane ziemniaki: 13,6 mg
  5. Surowy szpinak: 12,2 mg
  6. Surowe pomidory: 9 mg (wartość ta drastycznie spada w przypadku pomidorów z puszki)
  7. Papaja: 6,4 mg
  8. Ogórek : 4,3 mg
  9. Owsianka : 2,4 mg
  10. Chleb pełnoziarnisty: 1,2 mg
  11. Dla porównania: kapsułki glutationu: 500 mg na kapsułkę i dzienna dawka*

Zawartość glutationu w mięsie, rybach, produktach mlecznych, tofu i słodyczach

Mięso jest również uważane za bogate w glutation, m.in. B. Hamburgery (17 mg/100 g), chuda wieprzowina (23,6 mg), smażona pierś z kurczaka (13,1 mg), szynka gotowana (23,3 mg) i kiełbaski (Frankfurt 6,2 mg). Z 1 do 6 mg ryby są raczej ubogie w glutation.

Interesujące jest to, że chipsy ziemniaczane zawierają 27 mg glutationu, a frytki z fast foodów nadal zawierają 14,3 mg. Mniej zaskakujące jest jednak to, że słodycze, nabiał, kawa, herbata i napoje bezalkoholowe są całkowicie wolne od glutationu. Ale też tofu.

Co nam mówią te wartości? Sama zawartość glutationu nie może zmienić żywności w zdrową. W przeciwnym razie powinieneś być w stanie osiągnąć wspaniałe zdrowie dzięki sznycla wieprzowego i chipsom ziemniaczanym każdego dnia, co oczywiście nie jest prawdą.

Gotowane jedzenie dostarcza znacznie mniej glutationu niż surowe jedzenie

Gdy tylko żywność jest przetwarzana, zwłaszcza podgrzana lub nawet podawana w puszkach, poziom glutationu zwykle gwałtownie spada, czasem do zera (39) – wyjątki potwierdzają regułę (patrz chipsy ziemniaczane).

Jabłka na przykład zawierają 3,3 mg glutationu na 100 g w postaci surowej, sok jabłkowy dokładnie 0,0 mg. (Oczywiście nie dotyczy to samotłoczonych soków surowych, ale zwykłych pasteryzowanych soków przemysłowych).

Szpinak w postaci surowej zawiera 12 mg glutationu na 100 g, ugotowany tylko 2 mg. Surowe brzoskwinie zawierają 7,4 mg, brzoskwinie z puszki nieco poniżej 2 mg. Zawartość glutationu w mięsie spada również podczas smażenia lub podgrzewania w inny sposób. Na przykład grillowanie zmniejsza zawartość glutationu w wołowinie o 40 procent ( 42 ).

Najlepszy sposób na zwiększenie poziomu glutationu

Widać, że środki, które zwiększają lub optymalizują poziom glutationu, nie są szczególnie nowe. Jak zwykle w holistycznej naturopatii, wszystkie środki zawsze mają pozytywny wpływ na każdy aspekt zdrowia. Jeśli odżywiasz się zdrowo, dbasz o kompleksową podaż substancji witalnych i w ukierunkowany sposób dobierasz pomocne suplementy diety, to Twój poziom glutationu szybko się wróci (o ile nie powinien być zbyt niski).

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/nahrungsergaenzung/antioxidantien-uebersicht/glutathion-spiegel-pi

 

CZERWONE

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

ODBLOKUJ TREŚCI I STREAM KLIKAJĄC W PONIŻSZY OBRAZEK PEŁNA INSTRUKCJA  + MATERIAŁ FILMOWY !! 

Holler Box
%d bloggers like this: