
To jak „bomba” w żołądku: kiedy ziemniaki zamieniają się w truciznę? ☀Autor Gabi☀
Gabi
Ostatnie wpisy Gabi (zobacz wszystkie)
- Matka polewała córkę lodowatą wodą „za karę”. 3-latka tego nie przeżyła. Sąsiadka ujawnia nowe, szokujące fakty ☀Autor Gabi☀ - 24 lutego 2021
- Co się dzieje na rynku walut? Sprawdź dzisiejsze kursy ☀Autor Gabi☀ - 24 lutego 2021
- Giełdy dostaną potężny impuls? Bruksela rusza na odsiecz! ☀Autor Gabi☀ - 24 lutego 2021
- Oto sędziowie, którzy korzystają na PiS u władzy? Iustitia publikuję listę ☀Autor Gabi☀ - 24 lutego 2021
- Pfizer oskarżony o zastraszanie rządów Ameryki Płd. przy negocjacjach dostaw szczepionek ☀Autor Gabi☀ - 24 lutego 2021

Ci, którzy często sięgają po ziemniaki, powinni być świadomi obecności w nich solaniny, dość toksycznej organicznej trucizny, która powoduje ostre bóle żołądka – mówi dr Nuria Monfulleda z centrum w Barcelonie.
Najlepszym sposobem, by zapobiec takim problemom zdrowotnym, jest unikanie starych, zielonych lub porośniętych bulw – podkreśla lekarka.
Jak dodaje, ziemniaki nie powinny być spożywane wraz ze skórką, a wody, w której były gotowane, nie należy używać do ponownego przygotowania potraw. Trzeba także zrezygnować z dania, jeśli ziemniaki będą miały gorzki posmak.
Ponadto eksperci zwracają uwagę, że ryby nie są bezpieczne dla zdrowia. Badania wykazały obecność nadmiernych ilości rtęci w niektórych gatunkach ryb. Dotyczy to przede wszystkim tuńczyka i łososia.
Niemniej jednak dietetycy nadal zalecają spożywanie ryb – przynajmniej raz w tygodniu, bo są one źródłem ważnej dla organizmu witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz selenu.
José Miguel Mulet z Uniwersytetu w Walencji twierdzi, że w procesie przygotowania ryby (na parze lub w piekarniku) usuwana jest z niej większość rtęci.
sputniknews
