Rozumowanie, że żywność modyfikowana genetycznie jest zasadniczo równoważna z jej odpowiednikami bez GMO, otworzyła puszkę Pandory, aby zrobić królestwu zwierząt to, co już zostało zrobione w królestwie roślin. Sama ludzkość jest ostateczną granicą modyfikacji genetycznej. ⁃ Edytor TN

Świnie poddane inżynierii genetycznej, więc brakuje im cukru na powierzchni komórek, który wywołuje alergie na mięso lub odrzucenie narządu, uzyskały aprobatę Food and Drug Administration w  poniedziałek. Zgoda regulacyjna – pierwsza z zamierzonych zmian genomicznych w produkcie zarówno do celów spożywczych, jak i medycznych – oznacza, że ​​zwierzęta mogą być bezpieczniejszym źródłem nie tylko pożywienia, ale także leczenia, takiego jak rozrzedzająca krew heparyna.

„Dzisiejsze pierwsze w historii zatwierdzenie produktu biotechnologicznego pochodzenia zwierzęcego zarówno do celów spożywczych, jak i jako potencjalne źródło do zastosowań biomedycznych stanowi ogromny kamień milowy w dziedzinie innowacji naukowych” – powiedział w oświadczeniu komisarz FDA Stephen Hahn.

Były cztery wcześniejsze zezwolenia na taką inżynierię genetyczną u zwierząt, trzy do celów biomedycznych i jedno do żywności, ale żadne zarówno dla biomedycyny, jak i żywności, powiedział Steven Solomon, dyrektor Centrum Medycyny Weterynaryjnej FDA podczas telekonferencji z dziennikarzami.

Świnie GalSafe, nazwane ze względu na brak wykrywalnego cukru alfa-gal, mogą potencjalnie dostarczać  tkanki i narządy pacjentom  bez ryzyka odrzucenia spowodowanego obecnością cukru w ​​procedurach międzygatunkowych, znanych jako ksenografty lub ksenotransplantacje. Alfa-gal jest uważana za główną przyczynę odrzucenia, powiedział Salomon, ale wahał się, czy powiedzieć, że jest to jedyne źródło.

– Myślę, że ludzie muszą być ostrożni – powiedział Solomon. „Dlatego po części będzie to wymagało dalszej oceny pod kątem ksenotransplantacji, przeszczepów ksenogennych lub innych działań prowadzonych przez centra produktów medycznych i FDA”.

Korzyści mogą również przynieść osoby z zespołem  alfa-gal , stanem, który powoduje łagodne do ciężkich reakcje alergiczne na cukier alfa-gal znajdujący się w czerwonym mięsie wołowym, wieprzowym i jagnięcym. Reakcja alergiczna, niedawno zidentyfikowana w Stanach Zjednoczonych, występuje po ukąszeniu przez kleszcza Lone Star, a następnie przekazuje cukier alfa-gal do organizmu człowieka. U niektórych osób rozwija się reakcja immunologiczna, która później przechodzi w łagodną lub ciężką reakcję alergiczną po spożyciu cukru alfa-gal w mięsie.

FDA nie testowała bezpieczeństwa żywności specjalnie dla osób z zespołem, ani też agencja nie oceniła świń pod kątem przeszczepów lub implantacji ludziom. Każdy deweloper, który chce wytwarzać produkty medyczne oparte na świniach GalSafe, musiałby uzyskać zgodę FDA, zanim jakiekolwiek narządy, implanty lub leki mogłyby zostać użyte w medycynie.

pl.technocracy