Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, które dotyczy wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii pasztetu pieczonego z dzika. Wdrożono procedury wycofania produktu z rynku.

GIS podał, że w wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach produktu. 

Chodzi o: Pasztet pieczony z dzika, 200 g, o numerze partii 16/09/2020 i terminie przydatności do spożycia: 26.10.2020 r. Producentem pasztetu jest Provincja sp. z o.o. z Sulęcina.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jej objawami mogą być m.in. gorączka, dreszcze, biegunka, czy wymioty.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał też, że Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie, po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań, poinformowała producenta produktu.

Powiadomiona została również Państwowa Inspekcja Sanitarna. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym Provincja. Ustalono pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego z normami produktu. Instytucja wydała decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych z zakresami możliwej obecności bakterii w pasztecie. Firma zaczęła wycofywać produkty z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje za pomocą zamgławiania.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające sprawę.

GIS zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

rmf24.pl