W pałeczkach kurczaka wykryto bakterie salmonelli.
W pałeczkach kurczaka wykryto bakterie salmonelli. (Fot. gis.gov.pl)

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed podudziami z kurczaka w marynacie, które są dostępne w sieci sklepów Żabka. W kilku partiach wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Produkt może być niebezpieczny dla konsumenta.

„Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – czytamy w komunikacie GIS.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
Numer partii: 2050618
Data mrożenia: 06.05.2020
Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań

Mięso uznaje się „jako niezdatne do spożycia przez ludzi”. Żabka podjęła decyzję o wycofaniu ze sprzedaży całej partii towaru. Sklep apeluje do wszystkich klientów, którzy zakupili powyższe produkty, o wyrzucenie lub zwrócenie zakupionego towaru.

„Zwrotu produktu należy dokonać w sklepie Żabka, w którym dokonano zakupu, a za przyniesiony produkt otrzymają Państwo zwrot pieniędzy w kwocie ceny zakupu produktu” – informuje w komunikacie Żabka.

GIS podaje, że informacje na temat objawów związanych z zakażeniem pałeczkami Salmonella zawarte są na stronie internetowej gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

W kurczakach wykryto bakterie salmonelli.
Fot. gis.gov.pl
W kurczakach wykryto bakterie salmonelli.
Fot. gis.gov.pl