Witamina D wzmacnia wrodzoną odporność i zapobiega przesadnym reakcjom układu odpornościowego. (Zdjęcie: Youtube)

Badając globalne dane dotyczące nowego koronawirusa, naukowcy odkryli silny związek między poważnym niedoborem witaminy D a śmiertelnością.

Zespół naukowców we współpracy z Northwestern University w Illinois przeprowadził analizę statystyczną danych ze szpitali i klinik w Chinach, Francji, Niemczech, Włoszech, Iranie, Korei Południowej, Hiszpanii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.

Naukowcy odkryli, że pacjenci w krajach o wysokiej śmiertelności z powodu COVID-19, takich jak Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania, mieli niższy poziom witaminy D w porównaniu z pacjentami w krajach, które były mniej dotknięte chorobą. Nie oznacza to jednak, że wszyscy, szczególnie ci bez potwierdzonego niedoboru tej witaminy, powinni już teraz zacząć kupować takie suplementy diety luzem – ostrzegają naukowcy.

Witamina D wzmacnia wrodzoną odporność i zapobiega przesadnym reakcjom układu odpornościowego. Nowe odkrycie może doprowadzić do wyjaśnienia kilku tajemnic, na przykład tego, dlaczego tak mało prawdopodobne jest, aby dzieci umarły z powodu COVID-19. „Potrzebne będą dalsze badania i mam nadzieję, że nasza praca wzbudzi zainteresowanie w tym obszarze” – powiedział Vadim Backman, szef zespołu badawczego.

Zaledwie kilka dni temu opublikowano DWA wysokiej jakości badania pokazujące, że WITAMINA D jest istotnie związana z zakażeniem COVID-19: wpływa na przebieg choroby i zmniejsza ryzyko zgonu. Prawdopodobnie nawet o połowę.

Dr. Igor Bukovský przekazuje ważne informacje, wyjaśnia „burzę cytokinową” i skutki działania witaminy D, zaleca optymalne dawkowanie witaminy D i wzywa rząd do pilnej opieki nad osobami z grupy wysokiego ryzyka w ośrodkach DSS itp., Które muszą jak najszybciej stosować witaminę D w postaci suplementów diety. ponieważ co najmniej 75% z nich cierpi na niedobór tej ważnej witaminy.

VIDEO SK

Źródło:  pravda.sk