KONTA AUTORÓW KLIKNIJ W WYBRANY BANER
KLIKNIJ W WYBRANY BANER
BLOGI I STRONY INTERNETOWE POLECANE PRZEZ M-FORUM

TU ZNAJDZIESZ CODZIENNIE PONAD 150 INFORMACJI NIUS BEZ CENZURY !! ORAZ TRANSMISJE LIVE STREAM I MATERIAŁY AUDIO I WIDEO W ORYGINALE DOŁACZ SWOJĄ STRONĘ LUB BLOGA DO PROMOWANYCH I POLECANYCH STRON PRZEZ M-FORUM

Mocne oświadczenie generałów policji: obserwujemy nadużywanie siły, naginanie prawa!

Witam, nazywam się Gabriela Nowak, pracuję jako asystentka  zarządzania i obsługi Klienta w Kancelarii Prawnej,  niedawno w kwietniu 2019 r zostałam Przewodnicząca Komisji Skrutacyjnej w Radzie Miasta - gdzie czynnie reprezentuję interesy mieszkańców, którzy mi zaufali i mnie wybrali ! STOP CENZURZE   UWAŻASZ, ŻE CENZURA - ŁAMIE TWOJE PRAWA RP ?  WESPRZYJ MNIE - W TYM CO ROBIĘ - ♛  z dopiskiem - DAROWIZNA  ! Nest Bank Polska 75187010452078115029220001  Nest Bank zagranica IBAN PL75187010452078115029220001  Kod SWIFT Nest Bank: NESBPLPW   Dziękuję, -  $$$ Pozdrawiam i zapraszam do komentowania ! ♡♡♡  ZOBACZ TAKŻE Nature’s Sunshine 50 lat na rynku! VIDEO - https://youtu.be/MYPR5UHSQvw

Mocne słowa ze strony byłych wysokiej rangi oficerów policji. Stowarzyszenie Generałów Policji RP napisało w swoim oświadczeniu m.in.: „Z rosnącym niepokojem obserwujemy szereg przykładów nieprofesjonalnego działania funkcjonariuszy, złego dowodzenia, nadużywania siły, naginania prawa”.

Apel Zarządu Stowarzyszenia Generałów Policji Rzeczypospolitej Polskiej

Obecnie w naszym kraju przeżywamy trudny czas pandemii koronoawirusa oraz ostrego sporu politycznego. Dla wszystkich  Obywateli jest to okres wyrzeczeń i wielu ograniczeń. COVID – 19 atakuje nie tylko nasze zdrowie. Wiele osób martwi się o swoją przyszłość zawodową w związku z nieuchronnym kryzysem gospodarczym. Z trudem przychodzi dostosowanie się do wprowadzonych ograniczeń i ingerencji ze strony Państwa, które naruszają nasze prawa i wolności obywatelskie – kwarantanna, obowiązek noszenia maseczek, niemożność gromadzenia się w miejscach publicznych. Obserwujemy wiele przykładów zachowań obywateli, które wskazują na ignorowanie lub ostentacyjne nieprzestrzeganie tych zasad. Na tym tle widać szereg pozytywnych działań funkcjonariuszy policji, która musi realizować zadania kontrolne i egzekwować przewidziane prawem zachowania. Niestety zdarzają się też przypadki nadużywania władzy, środków przymusu bezpośredniego, widoczne są braki w poziomie zarządzania, wyszkolenia, nadgorliwość i  zbędna represja.

Dlatego jako członkowie Stowarzyszenia Generałów Policji Rzeczypospolitej Polskiej – policjanci, którzy w Naszej formacji przesłużyli wiele lat i dostąpili zaszczytu otrzymania nominacji generalskich z rąk kolejnych Prezydentów Rzeczypospolitej Polskiej, funkcjonariusze, którzy budowali współczesną Policję, postanowiliśmy zabrać głos i przedstawić nasze stanowisko:

– Stając na straży obowiązującego porządku prawnego, policjanci wszystkich szczebli powinni pamiętać o konstytucyjnych prawach każdego Obywatela;

– Z rosnącym niepokojem obserwujemy szereg przykładów nieprofesjonalnego działania funkcjonariuszy, złego dowodzenia, nadużywania siły, naginania prawa co skutkuje obniżeniem z trudem budowanego po 1990 roku zaufania społeczeństwa do Policji;

– Mamy pełną świadomość, że policjanci mają obowiązek reagowania w przypadku złamania prawa lub nieprzestrzegania obowiązujących obostrzeń wynikających z zasad reżimu sanitarnego. Apelujemy jednak, żeby w tych trudnych momentach zachować roztropność i  zdrowy rozsądek, działać racjonalnie i proporcjonalnie do  zagrożenia. Należy stopniować środki represyjne przewidziane w prawie o wykroczeniach. Warto więc w pierwszej kolejności korzystać ze środków oddziaływania wychowawczego, takich jak: pouczenie, zwrócenie uwagi czy ostrzeżenie. Środki przymusu, mandaty, wnioski o wysokie kary administracyjne kierowane do służb sanitarnych, powinny być ostatecznością;

– Doskonale wiemy, jak w obecnym okresie, ważna jest rola bezpośrednich przełożonych policjantów. Fundamentalne w sprawnym kierowaniu i dowodzeniu podległymi funkcjonariuszami jest precyzyjne i jasne stawianie zadań policjantom udającym się  do służby.  Nie bądźcie nadgorliwi w zlecaniu i egzekwowaniu represyjności działań podwładnych.

Stanowisko wynika z naszych historycznych doświadczeń i podyktowane jest troską o dobrą opinię, o szacunek i prestiż Polskiej Policji.

Jak pisał Antoni Słonimski „Jeśli nie wiesz, jak należy się w jakiej sytuacji zachować, na wszelki wypadek zachowuj się przyzwoicie”.

Andrzej Rozenek@ARozenek

⚠️Stowarzyszenie Generałów Policji RP:
„Z rosnącym niepokojem obserwujemy szereg przykładów nieprofesjonalnego działania funkcjonariuszy, złego dowodzenia, nadużywania siły, naginania prawa…”‼️https://sgprp.pl/aktualnosci/aktualne/warto-byc-przyzwoitym/