KONTA AUTORÓW KLIKNIJ W WYBRANY BANER
KLIKNIJ W WYBRANY BANER
BLOGI I STRONY INTERNETOWE POLECANE PRZEZ M-FORUM

M-forum A.V Live.

TU ZNAJDZIESZ CODZIENNIE PONAD 150 INFORMACJI NIUS BEZ CENZURY !! ORAZ TRANSMISJE LIVE STREAM I MATERIAŁY AUDIO I WIDEO W ORYGINALE DOŁACZ SWOJĄ STRONĘ LUB BLOGA DO PROMOWANYCH I POLECANYCH STRON PRZEZ M-FORUM

CZERWONE

AMERYKANIE: WITAMINA D CHRONI PRZED ŚMIERTELNYMI POWIKŁANIAMI COVID-19

The following two tabs change content below.

Gabi

Witam, nazywam się Gabriela Nowak, pracuję jako asystentka  zarządzania i obsługi Klienta w Kancelarii Prawnej,  niedawno w kwietniu 2019 r zostałam Przewodnicząca Komisji Skrutacyjnej w Radzie Miasta - gdzie czynnie reprezentuję interesy mieszkańców, którzy mi zaufali i mnie wybrali ! STOP CENZURZE   UWAŻASZ, ŻE CENZURA - ŁAMIE TWOJE PRAWA RP ?  WESPRZYJ MNIE - W TYM CO ROBIĘ - ♛  z dopiskiem - DAROWIZNA  ! Nest Bank Polska 75187010452078115029220001  Nest Bank zagranica IBAN PL75187010452078115029220001  Kod SWIFT Nest Bank: NESBPLPW   Dziękuję, -  $$$ Pozdrawiam i zapraszam do komentowania ! ♡♡♡  ZOBACZ TAKŻE Nature’s Sunshine 50 lat na rynku! VIDEO - https://youtu.be/MYPR5UHSQvw

​Naukowcy odkryli silną korelację między ciężkim niedoborem witaminy D a śmiertelnością osób zarażonych SARS-CoV-2.

Uczeni z Northwestern University przeprowadzili statystyczną analizę danych ze szpitali i klinik w całych Chinach, Francji, Niemczech, Włoszech, Iranie, Korei Południowej, Hiszpanii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Naukowcy zauważyli, że pacjenci z krajów o wysokim wskaźniku śmiertelności z powodu COVID-19 (np. Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania), mieli niższy poziom witaminy D w porównaniu z osobami z krajów, w których epidemia przebiega łagodniej.

– Chociaż uważam, że ważne jest, aby ludzie wiedzieli, że niedobór witaminy D może odgrywać rolę w śmiertelności COVID-19, nie musimy faszerować się suplementami diety. Nasze obserwacje wymagają dalszych badań – mam nadzieję, że ta praca pobudzi zainteresowanie innych naukowców. Nasze dane mogą ujawniać mechanizm śmiertelności, który z kolei może prowadzić do opracowania nowych celów terapeutycznych – powiedział Vadim Backman z Northwestern University.

Zespół Backmana został zainspirowany do zbadania poziomu witaminy D po zauważeniu niewyjaśnionych różnic w śmiertelności z powodu COVID-19 w poszczególnych krajach. Niektóre osoby postawiły hipotezę, że odpowiedzialne są za to różnice w jakości opieki zdrowotnej, rozmieszczeniu wiekowym populacji, badaniach przesiewowych czy różnych szczepach koronawirusa. Zdaniem Backmana prawda jest jednak inna.

– Żaden z tych czynników nie wydaje się odgrywać znaczącej roli. System opieki zdrowotnej w północnych Włoszech jest jednym z najlepszych na świecie. Różnice w śmiertelności istnieją nawet, jeżeli spojrzymy na tę samą grupę wiekową. Zamiast tego, widzimy znaczącą korelację z niedoborem witaminy D – powiedział Vadim Backman.

Uczeni odkryli związek między poziomem witaminy D a burzą cytokinową – stanem wywołanym przed nadaktywny układ odpornościowy. Powiązano to ze śmiertelnością spowodowaną infekcją SARS-CoV-2.

– Burza cytokinowa może poważnie uszkodzić płuca i doprowadzić do niewydolności oddechowej, a tym samym śmierci pacjentów. To właśnie z tego powodu umiera tak wiele osób cierpiących na COVID-19, a nie przez samego wirusa. To komplikacje spowodowane błędnie skierowaną artylerią w układzie odpornościowym – powiedział Ali Daneshkhah, jeden z autorów badania.

Z tego powodu rola witaminy D jest kluczowa. Nie tylko wzmacnia ona nasz układ odpornościowy, ale także zapobiega niebezpiecznej nadaktywności naszych komórek. Oznacza to, że prawidłowy poziom witaminy D w organizmie może chronić przed poważnymi powikłaniami, w tym śmiercią z powodu COVID-19.

– Nasza analiza pokazuje, że właściwy poziom witaminy D może obniżać śmiertelność nawet o połowę. Nie zapobiegnie on zakażeniu pacjenta koronawirusem, ale może zmniejszyć powikłania – wyjaśnił Backman.

Wpływ witaminy D może pomóc wyjaśnić wiele tajemnic otaczających COVID-19, takich jak to, dlaczego dzieci są mniej narażone śmiertelne powikłania. Dzieci nie mają jeszcze w pełni rozwiniętego nabytego układu odpornościowego, który stanowi drugą linię obrony organizmu i jest bardziej skłonny do przesadnej reakcji.

Lekarze przestrzegają, by ludzie nie przyjmowali nadmiernych dawek witaminy D, które mogą mieć negatywne skutki uboczne. Wpływ witaminy D na przebieg COVID-19 wymaga dalszych badań.

INTERIA.PL

Wyraź swoją opinię ! TO WAŻNE !!

%d bloggers like this: