TRANSLATOR CHANGE NAVIGATION CONTENT AND PAGE TO ANY LANGUAGE FROM 160 AVAILABLE// Tłumacz/ zmień język strony nawigacji i chat na dowolny jezyk z 160 dostępnych.
LISTA - KANAŁY - AUTORÓW PUBLIKUJĄCYCH FILMY I ARTYKUŁY NA STRONIE M-FORUM -WYBIERZ Z LISTY KANAŁ Z WSZYSTKIMI PUBLIKACJAMI AUTORA

live-stream pobrane (1).png

SEJM UCHWALIŁ REKOMPENSATĘ DLA MEDIÓW PUBLICZNYCH. Za podatnika kasę baluj. Dwa MILIARDY zł dla TVP!

Witam, nazywam się Gabriela Nowak, pracuję jako asystentka  zarządzania i obsługi Klienta w Kancelarii Prawnej,  niedawno w kwietniu 2019 r zostałam Przewodnicząca Komisji Skrutacyjnej w Radzie Miasta - gdzie czynnie reprezentuję interesy mieszkańców, którzy mi zaufali i mnie wybrali ! STOP CENZURZE ! UWAŻASZ, ŻE CENZURA - ŁAMIE TWOJE PRAWA RP ?  WESPRZYJ MNIE - W TYM CO ROBIĘ - ♛                                     drobnym  datkiem, z dopiskiem - DAROWIZNA  ! Nest Bank Polska 75187010452078115029220001  Nest Bank zagranica IBAN PL75187010452078115029220001  Kod SWIFT Nest Bank: NESBPLPW  Dziękuję, -  $$$ Pozdrawiam i zapraszam do komentowania ! ♡♡♡    ZOBACZ TAKŻE Nature’s Sunshine 50 lat na rynku VIDEO - https://youtu.be/MYPR5UHSQvw

Sejm w czwartek opowiedział się przeciwko uchwale Senatu o odrzuceniu nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji oraz ustawy abonamentowej, która zakłada rekompensatę w wysokości 1,95 mld zł w 2020 r. dla TVP i Polskiego Radia. Nowela trafi teraz do podpisu prezydenta.

Za odrzuceniem uchwały Senatu było 232 posłów, przeciwko było 220 posłów, nikt nie wstrzymał się od głosu.

„Mediów publicznych w Polsce już dawno nie ma”

Tuż przed głosowaniem odbyła się dyskusja, podczas której posłowie opozycji wskazywali na stronniczość programów informacyjnych i publicystycznych telewizji publicznej.

Szef PSL Władysław Kosiniak-Kamysz wskazywał, że pieniądze zamiast na TVP powinny być wydane na onkologię w Polsce. Podobnie przeciwko noweli wypowiedziała się wicemarszałek Sejmu Małgorzata Kidawa-Błońska (KO). „Mediów publicznych w Polsce już dawno nie ma” – stwierdziła.

Sprzeciw wobec przekazania, jak podnoszono, dwóch miliardów złotych rekompensaty wyraził także m.in. poseł Grzegorz Braun z Konfederacji, poseł PSL-Kukiz’15 Krzysztof Paszyk, a także posłanka Joanna Scheuring-Wielgus z Lewicy. „To jest defraudacja pieniędzy Polek i Polaków” – oceniła.

Wystąpienie Lichockiej

Telewizji publicznej bronili posłowie PiS, m.in. poseł tej partii Marek Suski oraz posłanka Joanna Lichocka, która jako sprawozdawca noweli zastąpiła posłankę Joanny Scheuring-Wielgus. Lichocka oceniła m.in., że uchwała Senatu rekomendująca odrzucenie rekompensaty jest skandaliczna.

Przekonywała, że media publiczne w obecnym kształcie, w tym TVP, są – jak mówiła – „potrzebne Polakom”.

Co zakłada nowelizacja?

Nowelizacja przewiduje wprowadzenie rekompensaty w łącznej wysokości 1,95 mld zł w 2020 r. dla TVP i Polskiego Radia w związku z utraconymi wpływami.

Przepisy, które znowelizował Sejm, obejmują też ustawę o radiofonii i telewizji – wprowadzają uchylenie ust. 1 w art. 27 stanowiącego, że „zarząd spółki liczy od jednego do trzech członków”. Mają tu obowiązywać rozwiązania z kodeksu spółek handlowych.

Senat, który w ubiegłym tygodniu zarekomendował odrzucenie nowelizacji, zwrócił również uwagę na problem niewyjaśnionej jednoznacznie kwestii dotyczącej ewentualnego obowiązku notyfikacji Komisji Europejskiej przewidzianego w ustawie programu pomocy dla publicznej radiofonii i telewizji w zakresie finansowania misji publicznej.

Odnosząc się do kwestii, ministerstwo kultury oceniło, że znowelizowane przepisy są zgodne z zasadami pomocy publicznej w Unii Europejskiej.

PAP

Za podatnika kasę baluj. Dwa MILIARDY zł dla TVP! Kurski zachwycony

Jacek Kurski i jego TVP dostanie 2 MILIARDY zł z naszych pieniędzy!

Za podatnika kasę baluj, a w tej sytuacji manipuluj. Sejm odrzucił przed chwilą uchwałę Senatu odrzucającą wsparcie mediów publicznych w kwocie 1,95 miliarda złotych. Miliardy na TVP może jeszcze zablokować Andrzej Duda…

No i stało się! Odrzucenie weta Senatu ws. miliardowego wsparcia prorządowych mediów od początku wydawało się pewne. Sejm większością głosów PiS odrzucił senacki sprzeciw.

Konfederacja wraz z opozycją tym razem zgodnie mówiła o miliardach, które lepiej wydać na walkę z „nowotworami, aniżeli propagandę”.

Mediów publicznych już w Polsce nie ma. PiS chce przeznaczyć 2 mld zł na swoją telewizję. Nie chcecie tych pieniędzy na leczenie onkologiczne. Potrzebujecie tej telewizji, bo boicie się prawdy, że Polacy zobaczą jak manipulujecie. Ale przejrzą na oczy – powiedziała w Sejmie Małgorzata-Kidawa Błońska.

O tym by zamiast telewizji PiS dawać tak ogromne pieniądze, poseł Konfederacji Jakub Kulesza wolał dać na wydział onkologii. Taki pomysł przedstawił marszałek Senatu.

– Ja rzadko kiedy zgadzam się z przedstawicielami Platformy Obywatelskiej, ale tutaj bardzo mi się propozycja marszałka Grodzkiego podoba. Przekazanie 2 miliardów z TVP na onkologię to nie jest 2 miliardy więcej, tylko 4 miliardy więcej na onkologię – powiedział Kulesza.

– Dlaczego? Bo nic nie daje takiego raka jak telewizja reżymowa dla zmylenia przeciwnika nazywana publiczną – dodał.

Sejm odrzucił sprzeciw Senatu większością 232 głosów. 220 posłów opozycji zagłosowało przeciw.

n.czas.com