ONZ: prawie pół miliarda w Azji i Pacyfiku wciąż głoduje
Lala Koniecpolska
Ostatnie wpisy Lala Koniecpolska (zobacz wszystkie)
- „10 oznak, że znalazłeś swoją bratnią duszę” - 2 marca 2021
- Mandragora – mistyczna roślina - 1 marca 2021
- Goście z kosmicznych otchłani - 1 marca 2021
- Dematerializacja – tajemniczy fenomen - 1 marca 2021
- „Na czym polega ajurwedyjski detoks?” - 1 marca 2021
BANGKOK (AP) – Prawie pół miliarda ludzi w regionie Azji i Pacyfiku jest nadal niedożywionych, a eliminacja głodu do 2030 r. Wymaga, aby miliony unikały braku bezpieczeństwa żywnościowego co miesiąc, zgodnie z raportem opublikowanym w środę przez agencje ONZ.
Dane zebrane przez Organizację Narodów Zjednoczonych pokazują powolny postęp, a nawet cofanie się w obszarach marnotrawienia i zahamowania wzrostu dzieci oraz innych problemów związanych z niedożywieniem. Pogarszająca się nierówność oznacza, że pomimo stosunkowo szybkiego wzrostu gospodarczego dochody w regionie nie rosną wystarczająco szybko, aby zapewnić odpowiednią dietę dla setek milionów ludzi żyjących w ubóstwie.
W raporcie wzywa się rządy do połączenia wysiłków na rzecz położenia kresu ubóstwu oraz polityki żywieniowej, zdrowotnej i edukacyjnej.
Cele zrównoważonego rozwoju ONZ na 2030 r. Wymagają położenia kresu głodowi i zapewnienia wszystkim ludziom odpowiedniego dostępu do żywności przez cały rok.
„Nie jesteśmy na dobrej drodze”, powiedział Kundhavi Kadiresan, regionalny przedstawiciel FAO. „Postępy w zmniejszaniu niedożywienia znacznie zwolniły w ciągu ostatnich kilku lat.”
Ponad jedna piąta wszystkich osób w regionie Azji i Pacyfiku boryka się z umiarkowanym lub ciężkim brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, co oznacza, że muszą skąpić się na jedzeniu lub głodować przez cały rok, aw najgorszych przypadkach nie jeść dni.
Ponad połowa z 479 milionów w regionie, które są niedożywione, żyje w Azji Południowej, gdzie ponad jedna trzecia wszystkich dzieci cierpi na chroniczne niedożywienie, powiedział raport napisany przez Organizację ds. Żywności i Rolnictwa, UNICEF, Światowy Program Żywnościowy i Światowa Organizacja Zdrowia.
W Indiach prawie 21% dzieci cierpi z powodu marnotrawstwa, co jest bardziej dotkliwą formą niedożywienia.
Brak zapewnienia odpowiedniego odżywiania dzieci zagraża ich przyszłemu rozwojowi, a zwłaszcza ich zdolnościom poznawczym – kluczowym utrudnieniu w erze zaawansowanych technologii w XXI wieku – powiedział Michael Samson, dyrektor ds. Badań w Economic Policy Research Institute, który przemawiał podczas publikacji raportu w Bangkoku .
Zdolności poznawcze nie mogą być przedmiotem handlu ani produkcji, więc „Inwestowanie w ciągu pierwszego tysiąca dni (życia dziecka) jest najważniejszą inwestycją, jaką możesz poczynić w przyszłą produktywność”, powiedział.
Rządy zaczęły wdrażać niektóre polityki mające na celu zaradzenie poważnym brakom w żywieniu dzieci i matek. Tajlandia zapewniła dotacje, które przyczyniły się do poprawy zdrowia i diety rodzin z małymi dziećmi. W sąsiednim Birmie programy prób w stanie Chin są rozszerzane, aby objąć większą część kraju.
Koncentrujemy się nie tylko na zapewnieniu gotówki, ale na podnoszeniu świadomości na temat żywienia, planowania rodziny oraz wody i urządzeń sanitarnych ”- powiedział Shein Myint, zastępca dyrektora w dziale ochrony socjalnej Ministerstwa Opieki Społecznej w Birmie.
„Z monitorowania wynika, że beneficjenci wykorzystują głównie gotówkę na pożywne jedzenie i wykorzystują ją na koszty opieki zdrowotnej”, powiedziała Shein Myint.
Kambodża rozwija program o nazwie NOURISH, który pierwotnie został sfinansowany przez Agencję Rozwoju Międzynarodowego USA. Zapewnia pomoc zubożałym kobietom w ciąży i rodzinom przez pierwsze 1000 dni życia dziecka. Laura Cardinal, która kierowała programem, w obszarach, w których program był wdrażany, zmniejszyła się kaskadowanie o prawie 20% i nastąpiła wyraźna poprawa diety małych dzieci.
Podczas gdy wielu w Azji wciąż nie ma wystarczającej ilości kalorii, aby się rozwijać, na Pacyfiku problemem jest zbyt wiele pustych kalorii: wskaźniki otyłości na wyspach Pacyfiku należą do najwyższych na świecie i szybko rosną, częściowo dlatego, że zdrowa żywność jest kosztowna i mniej dostępna, a częściowo ponieważ lokalne kultury skupiają się na ucztach, powiedział Lu’isa Manuofetoa, pełniący obowiązki dyrektora generalnego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Tonga.
„Ludzie lubią mieć biesiady przez cały czas, musimy to zmienić” – powiedziała.
zrodlo:apnews.com