DODAJ FILM MP-4 LUB WPROST Z Y.T F.B lub inny
EDYTUJ SWÓJ FILM LUB USUŃ
ZOBACZ WSZYSTKIE SWOJE FILMY

M-forum A.V Live.

WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ ROZWÓJ JEDYNEJ W POLSCE NIEZALEŻNEJ STRONY INFORMACYJNEJ przycisk Przekaż darowiznę poniżej :-)

miejsce-na-reklame.

ONZ: prawie pół miliarda w Azji i Pacyfiku wciąż głoduje

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The following two tabs change content below.
miejsce-na-reklame.

Grazyna Rebeca

Nie dziele sie ze swiatem wiadomosciami o sobie....

BANGKOK (AP) – Prawie pół miliarda ludzi w regionie Azji i Pacyfiku jest nadal niedożywionych, a eliminacja głodu do 2030 r. Wymaga, aby miliony unikały braku bezpieczeństwa żywnościowego co miesiąc, zgodnie z raportem opublikowanym w środę przez agencje ONZ.

Dane zebrane przez Organizację Narodów Zjednoczonych pokazują powolny postęp, a nawet cofanie się w obszarach marnotrawienia i zahamowania wzrostu dzieci oraz innych problemów związanych z niedożywieniem. Pogarszająca się nierówność oznacza, że pomimo stosunkowo szybkiego wzrostu gospodarczego dochody w regionie nie rosną wystarczająco szybko, aby zapewnić odpowiednią dietę dla setek milionów ludzi żyjących w ubóstwie.

W raporcie wzywa się rządy do połączenia wysiłków na rzecz położenia kresu ubóstwu oraz polityki żywieniowej, zdrowotnej i edukacyjnej.

Cele zrównoważonego rozwoju ONZ na 2030 r. Wymagają położenia kresu głodowi i zapewnienia wszystkim ludziom odpowiedniego dostępu do żywności przez cały rok.

„Nie jesteśmy na dobrej drodze”, powiedział Kundhavi Kadiresan, regionalny przedstawiciel FAO. „Postępy w zmniejszaniu niedożywienia znacznie zwolniły w ciągu ostatnich kilku lat.”

Ponad jedna piąta wszystkich osób w regionie Azji i Pacyfiku boryka się z umiarkowanym lub ciężkim brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, co oznacza, że muszą skąpić się na jedzeniu lub głodować przez cały rok, aw najgorszych przypadkach nie jeść dni.

Ponad połowa z 479 milionów w regionie, które są niedożywione, żyje w Azji Południowej, gdzie ponad jedna trzecia wszystkich dzieci cierpi na chroniczne niedożywienie, powiedział raport napisany przez Organizację ds. Żywności i Rolnictwa, UNICEF, Światowy Program Żywnościowy i Światowa Organizacja Zdrowia.

W Indiach prawie 21% dzieci cierpi z powodu marnotrawstwa, co jest bardziej dotkliwą formą niedożywienia.

Brak zapewnienia odpowiedniego odżywiania dzieci zagraża ich przyszłemu rozwojowi, a zwłaszcza ich zdolnościom poznawczym – kluczowym utrudnieniu w erze zaawansowanych technologii w XXI wieku – powiedział Michael Samson, dyrektor ds. Badań w Economic Policy Research Institute, który przemawiał podczas publikacji raportu w Bangkoku .

Zdolności poznawcze nie mogą być przedmiotem handlu ani produkcji, więc „Inwestowanie w ciągu pierwszego tysiąca dni (życia dziecka) jest najważniejszą inwestycją, jaką możesz poczynić w przyszłą produktywność”, powiedział.

Rządy zaczęły wdrażać niektóre polityki mające na celu zaradzenie poważnym brakom w żywieniu dzieci i matek. Tajlandia zapewniła dotacje, które przyczyniły się do poprawy zdrowia i diety rodzin z małymi dziećmi. W sąsiednim Birmie programy prób w stanie Chin są rozszerzane, aby objąć większą część kraju.

Koncentrujemy się nie tylko na zapewnieniu gotówki, ale na podnoszeniu świadomości na temat żywienia, planowania rodziny oraz wody i urządzeń sanitarnych ”- powiedział Shein Myint, zastępca dyrektora w dziale ochrony socjalnej Ministerstwa Opieki Społecznej w Birmie.

„Z monitorowania wynika, że beneficjenci wykorzystują głównie gotówkę na pożywne jedzenie i wykorzystują ją na koszty opieki zdrowotnej”, powiedziała Shein Myint.

Kambodża rozwija program o nazwie NOURISH, który pierwotnie został sfinansowany przez Agencję Rozwoju Międzynarodowego USA. Zapewnia pomoc zubożałym kobietom w ciąży i rodzinom przez pierwsze 1000 dni życia dziecka. Laura Cardinal, która kierowała programem, w obszarach, w których program był wdrażany, zmniejszyła się kaskadowanie o prawie 20% i nastąpiła wyraźna poprawa diety małych dzieci.

Podczas gdy wielu w Azji wciąż nie ma wystarczającej ilości kalorii, aby się rozwijać, na Pacyfiku problemem jest zbyt wiele pustych kalorii: wskaźniki otyłości na wyspach Pacyfiku należą do najwyższych na świecie i szybko rosną, częściowo dlatego, że zdrowa żywność jest kosztowna i mniej dostępna, a częściowo ponieważ lokalne kultury skupiają się na ucztach, powiedział Lu’isa Manuofetoa, pełniący obowiązki dyrektora generalnego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Tonga.

„Ludzie lubią mieć biesiady przez cały czas, musimy to zmienić” – powiedziała.

zrodlo:apnews.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
miejsce-na-reklame.

Wyraź swoją opinię ! TO WAŻNE !!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: