Pomelo – cytrus, który czyni cuda!
Ostatnie wpisy Lala Koniecpolska (zobacz wszystkie)
- „Co to jest pamięć węchowa i jak działa???” - 26 lutego 2021
- „Na czym polega „efekt kameleona”?” - 26 lutego 2021
- „Egoizm to nie grzech. Cierpimy na niedobór pozytywnego egoizmu” - 26 lutego 2021
- ” Ludzie pozbawieni duszy istnieją????!!!! „ - 26 lutego 2021
- „Podłość ludzka nie zna granic” - 26 lutego 2021
Jest największym z cytrusów, ma też najwięcej witaminy C. Pomelo, bo o nim mowa, ma zbawienny wpływ na zdrowie. A teraz trwa właśnie sezon na te owoce.
Pomelo to bogate źródło witaminy C – ma jej więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. A co za tym idzie, jedzenie tego owocu korzystnie wpływa na zwiększenie odporności organizmu, pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni też przed działaniem szkodliwych, wolnych rodników.
Jedzenie pomelo korzystnie wpływa na zwiększenie odporności organizmu i pomaga zwalczać infekcje. (Fot. Getty Images)
A ponieważ zawiera duże ilości błonnika, ułatwia trawienie. Włączenie tego owocu do diety pomaga również regulować ciśnienie krwi, dobroczynnie wpływa na pracę mięśni, a dzięki temu, że zawiera duże ilości potasu, wzmacnia też kości.
Po pomelo mogą śmiało sięgać osoby dbające o linię, bo jest niskokaloryczne – 100 g tego owocu zawiera tylko 38 kalorii.
To nie koniec zdrowotnych zalet pomelo. W Azji Południowo-Wschodniej wywar z liści i kwiatów wykorzystuje się jako środek uspokajający przy epilepsji i silnych atakach kaszlu, a wywar z samych liści służy jako remedium na opuchlizny i zranienia. Z kolei sok przydaje się jako środek przeciwgorączkowy.
Pomelo warto jeść nie tylko ze względu na walory zdrowotne, ale też smakowe. To doskonały składnik sałatek owocowych i warzywnych, można też z tych owoców robić soki i marmoladę, jada się je też w wersji kandyzowanej.
Kupując pomelo, trzeba pamiętać, że zazwyczaj cięższe owoce są świeższe. W domu należy zostawić je na kilka dni w temperaturze pokojowej, dzięki czemu nabiorą aromatu i słodyczy. Pomelo można przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką. Możemy też po obraniu owocu pokroić go na cząstki, jak w przypadku pomarańczy.
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Najwięcej upraw tego owocu znajduje się w Indiach, Chinach, Tajlandii, na Malajach i w Izraelu. Drzewo dorasta do 12 m wysokości.
Ma imponujące owoce, których masa dochodzi nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Mogą być zielone, żółte lub różowe. W środku mają żółty lub różowy miąższ. W smaku przypominają grejpfruty, ale są od nich słodsze i mniej kwaśne.
MNIAM MNIAM