Regeneracja na talerzu, czyli posiłki na przeziębienie i nie tylko
Lala Koniecpolska
Ostatnie wpisy Lala Koniecpolska (zobacz wszystkie)
- „Rząd prowadzi rzeź polskich Karpat. „Co roku pod piłami padają tysiące wiekowych drzew, nie sadzonych ręką ludzką”” - 5 marca 2021
- „14 mln ton mikroplastiku zalega na dnach mórz i oceanów. „Nie jesteśmy już w stanie tego wyczyścić”” - 5 marca 2021
- „WEWNĘTRZNA BOGINI. PIERWOTNA ŻEŃSKA MOC” - 5 marca 2021
- „MĄDROŚCI ŻYCIOWE TOLTEKÓW” - 5 marca 2021
- „Dziecinstwo na świeżym powietrzu gwarantuje zdrowie psychiczne w dorosłości? Przyroda zmienia budowę mózgu.” - 4 marca 2021
Jedzenie może być potężną bronią, kiedy potrzebujemy odzyskać siły lub zregenerować organizm w trakcie choroby lub po wysiłku. Oczywiście najbardziej uznanym 'lekiem' jest zupa, warto dodać do niej również czosnek i koper włoski, co uczyni z niej prawdziwą regeneracyjną broń.
Zupa jest środkiem regenerującym znanym na całym świecie. Ciepły wywar to sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem, który pozwala odzyskać siły.
Rosół pomaga walczyć z infekcją, chociaż nikt nie wie skąd bierze się jego moc… (Getty Images)
W badaniu z 2000 roku na temat korzyści płynących z rosołu, opublikowanym w czasopiśmie medycznym „Chest”, wykazano, że rosół pozwala skuteczniej walczyć z infekcją, jednak naukowcom trudno było wskazać, co dokładnie wpływa na tę uzdrawiającą moc wywaru. Pewne jest to, że na całym świecie zupa, a w szczególności rosół, uznawana jest za pokarm dla ciała i ducha.
Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood.
Zaskakującym nowicjuszem w pierwszej lidze leczniczych składników jest koper włoski. Znany jest z tego, że wspomaga trawienie, łagodzi również bóle miesiączkowe. Posiada właściwości przeciwzapalne, jest również bogaty w aminokwasy, błonnik, flawonoidy i witaminę C.
Niezawodny okazuje się również czosnek, który stanowi nieocenioną pomoc, gdy tylko odczuwamy pierwsze oznaki przeziębienia. Warto traktować go również jako środek profilaktyczny.
„Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stwierdził: niech nasze pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Jedynie długotrwała dieta, o stabilnym składzie, modyfikuje na dłużej enterotyp jelitowy, wpływając na naszą odporność. Aczkolwiek niektóre z pokarmów, stosowane właściwie i prawidłowo, mają większy wpływ na naszą odporność niż inne” – podkreśla dietetyk Emilia Ostrowska.
„Czosnek – bogaty w związki siarki, pomaga w produkcji glutationu. Pomaga też wymiatać szkodliwe bakterie i drożdże z uwagi na silne działanie antybakteryjne. Podobne właściwości ma cebula” – wyjaśnia.
Ostatnie słowo należy do ciasta. Kto powiedział, że regeneracja musi być pozbawiona odrobiny przyjemności? Najlepiej, jeśli dodamy do niej sezonowe owoce. Zatem owoce pod kruszonką wykonaną np. z płatków owsianych, mogą okazać się przyjemnym sposobem na dostarczenie cennych witamin.
zrodlo:londynek.net