Roundup znaleziony w prawie wszystkich gatunkach piwa i wina… nawet w ekologicznych!
Lala Koniecpolska
Ostatnie wpisy Lala Koniecpolska (zobacz wszystkie)
- „Czy ci oszuści naprawdę myślą, że mogą zniknąć z corocznego sezonu grypowego i zastąpić go COVID-19.” - 27 marca 2021
- „Poznaj azjatyckie „grzyby nieśmiertelności”, które odmłodzą twój organizm” - 27 marca 2021
- „Dlaczego Rothschilds opatentował testy biometryczne COVID-19 w 2015 i 2017 roku????!!!!” - 13 marca 2021
- Czy zydzi maja uszkodzony kod genetyczny…….?????? - 13 marca 2021
- „W KTÓRYM ROKU OSOBISTYM JESTEŚ? POZNAJ PROGNOZĘ POGODY SWOJEGO ŻYCIA!!”- [CZ. I i II] - 12 marca 2021

Darowizna w dowolnej kwocie i walucie do wyboru – dziękuję za datek
€1,00
Przeprowadzone w USA testy wykazały, że 19 z 20 badanych marek piw i win zawierało glifosat, włącznie z markami ekologicznymi. Glifosat jest głównym środkiem popularnego herbicydu, Roundupu, i podejrzewany jest o wywoływanie nowotworów.
Większość produktów spożywczych, które spożywamy, przebywa długą i krętą drogę zanim trafi na nasze stoły.
Niezależnie od tego, czy są to jaja z hodowli przemysłowych, przetworzony kurczak, świeże owoce z egzotycznych krajów, owoce morza z dalekich oceanów, czy kieliszek wina lub zimne piwo, zazwyczaj zakładamy, że to, co jemy, jest ogólnie zdrowe lub przynajmniej nie zaszkodzi nam, jeśli będziemy to spożywać z umiarem.
Jednak raport amerykańskiej grupy PIRG ds. Nadzoru Publicznego ujawnił, że większość najlepszych piw i win w Stanach Zjednoczonych jest zanieczyszczona glifosatem, głównym składnikiem Roundupu.
Roundup to kontrowersyjny herbicyd, który według badań Światowej Organizacji Zdrowia oraz stanu Kalifornia ma związek z rakiem i innymi problemami zdrowotnymi. W ostatnich latach tysiące ludzi obwiniało Monsanto za to, że jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do ich zachorowania na nowotwór.
Ekologiczne też z Roundupem
Grupa amerykańskich rzeczników testowała pięć win i piętnaście piw. Wśród testowanych marek piwa znalazły się najlepiej w USA sprzedające się: Budweiser, Coors, Miller Lite, Sam Adams, Samuel Smith Organic i New Belgium. Badane marki win obejmowały Beringer, Barefoot i Sutter Home.
Spośród łącznie 20 badanych marek, glifosat stwierdzono w 19 z nich – w tym w 3 z 4 ekologicznych.
Alkoholem o najwyższym stężeniu glifosatu było wino Sutter Home Merlot, z wynikiem 51,4 części na miliard (ppb). Popularne w USA marki piwa, takie jak Coors Light, Miller Lite i Budweiser, miały stężenia powyżej 25 ppb. Pełne wyniki badań, od najwyższego do najniższego stężenia glifosatu w ppb, wymieniono poniżej (pogrubiono marki dostępne w Polsce).
Wina:
– Sutter Home Merlot: 51.4 ppb
– Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb
– Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb
– Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb
– Frey Organic Natural White: 4.8 ppb
Piwa:
– Tsingtao Beer: 49.7 ppb
– Coors Light: 31.1 ppb
– Miller Lite: 29.8 ppb
– Budweiser: 27.0 ppb
– Corona Extra: 25.1 ppb
– Heineken: 20.9 ppb
– Guinness Draught: 20.3 ppb
– Stella Artois: 18.7 ppb
– Ace Perry Hard Cider: 14.5 ppb
– Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb
– New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb
– Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb
– Stella Artois Cidre: 9.1 ppb
– Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb
Jedyny testowany alkohol, który nie zawierał glifosatu, to piwo Peak Beer Organic IPA (niedostępne w Polsce).
Chociaż oficjalnie w USA glifosat nie jest uznawany za rakotwórczy dla ludzi, Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia orzekła w 2015 r., że jest on prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym. Natomiast opublikowane w lutym badanie odkryło, że osoby narażone na glifosat miały o 41 procent wyższe prawdopodobieństwo rozwinięcia chłoniaka.