DODAJ FILM MP-4 LUB WPROST Z Y.T F.B lub inny
EDYTUJ SWÓJ FILM LUB USUŃ
ZOBACZ WSZYSTKIE SWOJE FILMY
    UWAGA !! WAŻNE - Poglądy i opinie zawarte w artykule mogą być niezgodne ze stanowiskiem redakcji. Zamieszczane artykułu są w wiekszości re- publikacjami materiałów z innych stron - REDAKCJA NIE INGERUJE W ICH TREŚCI W CELU ZACHOWANIA BEZSTRONNOŚCI , A CELEM PUBLIKACJI JEST PODDANIE TYCH MATERIAŁÓW POD OSĄD I KRYTYKĘ CZYTELNIKÓW W KTÓRE OPINIE NIE MOŻE INGEROWAĆ AUTOR MATERIAŁU W FORMIE MODERACJI LUB CENZURY

M-forum A.V Live.

WESPRZYJ DOWOLNĄ KWOTĄ ROZWÓJ JEDYNEJ W POLSCE NIEZALEŻNEJ STRONY INFORMACYJNEJ przycisk Przekaż darowiznę poniżej :-)

miejsce-na-reklame.

Belgia zalewa Polskę wieprzowina

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Aż jedna czwarta całego eksportu wieprzowiny z Belgii trafia do Polski. Pozwala to Belgom na utrzymywanie produkcji tego mięsa na bardzo wysokim poziomie.

Znalezione obrazy dla zapytania chlewnie w polsce zdjecia

Jak poinformował 12 kwietnia portal cenyrolnicze.pl w Belgii wyprodukowano w zeszłym roku aż 1,07 mln ton wieprzowiny. To o 1% więcej niż w 2017 r. Oznacza to, że produkcja tego mięsa w kraju zamieszkanym przez 11 mln mieszkańców o 120% przewyższyła zapotrzebowanie rynku wewnętrznego. Nie dziwi więc, że belgijscy producenci rozpychają się na unijnym wspólnym rynku. Właśnie do państw Unii Europejskiej trafiło ponad 90% wyeksportowanej belgijskiej wieprzowiny.

Znalezione obrazy dla zapytania chlewnie w polsce zdjecia

Polska była drugim odbiorcą tego eksportu, zaraz po Niemcach. Do Niemiec trafiło 235 tys. ton belgijskiej wieprzowiny czyli 28,7% całego belgijskiego eksportu tego mięsa. Niewiele mniejsza jego część – 26,6%, to wieprzowina którą sprzedano do Polski.

Sprzedaż belgijskiej wieprzowiny poza UE spadła w zeszłym roku aż o 21,2% do wielkości 69 949 ton. Stało się tak ze względu na obecność wirusa ASF w tym kraju. Belgom udało się ograniczyć zasięg epidemii do jednej prowincji mimo to utrudniła im ona handel z niektórymi krajami.

Znalezione obrazy dla zapytania chlewnie w polsce zdjecia

Wirus ASF jest przyczyną licznych ograniczeń dla polskich producentów mięsa wieprzowego.

Czytaj także: W ciągu trzech lat rząd PiS doprowadził do likwidacji 1/4 polskich gospodarstw chlewnych

 

zrodlo:https://kresy.pl/wydarzenia/gospodarka/belgia-zalewa-polske-wieprzowina/?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
miejsce-na-reklame.

One thought on “Belgia zalewa Polskę wieprzowina

  1. I co w tym momencie może zrobić biedny Polski rolniczyna ?
    Parafrazując Broniewskiego … może tylko usiąść pod tą brzozą płaczką i autentycznie ”płakać” .
    Miałem okazję pracować w jednym z zakładów Niemieckich , zajmującym sie ubojem i przerobem mięsa wieprzowego … robiliśmy tam przez 4 lata generalną przebudowę zakładu , zwiększającą jego wydajność o 100% … obecnie ”biją” 25 tysięcy sztuk dziennie
    Zakładzik mały lecz bardzo wydajny .

    Świnki są dowożone z Belgii i Holandii … Kraje bardzo maleńkie w porównaniu z Polską … razem wzięte , około 4,3 raza mniejsze … a proszę są w stanie ”zalać” wieprzowinką ADOLFKÓW i ”polaczków” … można ? … Można !!
    Ktoś zapyta gdzie jest ”myk” ?….
    No , właśnie … Dobry już hodowca w Polsce jest wstanie wyhodować wieprzka o wadze 120 kg w ciągu 5.. 5,5 … 6 miesięcy , na mieszankach ”paszowych” … spasienie wieprzka tradycyjnymi metodami … czyli parowane pyrki + ospa + zielenina to czasookres 8,5 … 9 … 10 miesięcy .
    Oczywiście nie da się porównać JAKOŚCI mięsa .

    Belgowie i Holendrzy takiego samego ”kabana” … chodują … max . DWA MIESIĄCE !!!
    A takiego około 95-100 kg … są w stanie wyhodować w ciągu 45 DNI … Nie do wiary ?
    Do uwierzenia !!!
    Jakość mięsa … z grzeczności nie wspomnę … tyle w nim chemii , że nie trzeba tego mięsa nawet za bardzo konserwować w zakładzie … wytrybowane kości przechowywane w plastikowych chobokach … w ciemnym pomieszczeniu potrafią lekko ”świecić” … TYLE TAM FOSFORU .

    Patrząc z punktu matematyki , widzimy jasno , że stosunek produkcyjny wynosi 6:2 w skali roku na korzyść BENELUXÓW .
    A i cena na pewno korzystniejsza jak u Polaka … gdyż oni robią ”obrót” , poszli na ilość … u Polaka niema ilości – gdyż nie ma agrokultury i oświaty – za to jest jako taka jakość tego mięsa . .

Wyraź swoją opinię ! TO WAŻNE !!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: